Bardzo możliwe. Ja mam osobną usługę za ekspertyzę i projekt i zanim w ogóle wspomniałem o wystawieniu faktury na działalność, dostałem info, że tutaj jest 23% i koniec bo to jakiś tam typ usługi. Dostałem też przykładową fakturę za montaż u innego klienta żeby się zorientować w cenie i tam faktycznie jakiś punkt był 8% z zaznaczeniem, że dla firm byłoby 23%, więc tę kwestię będę omawiał z wykonawcą i wtedy pewnie wezmę to bez faktury na działalność. Ogółem lepiej żeby było 8%, będzie taniej niż 23% i księgowanie 50% VAT.A ja zwrócę uwagę na inną kwestię. Miałem montowany wallbox w bloku i jeśli bym wziął na firmę to za usługę wraz z ładowarką dostałbym fakturę z 23% VAT, a jeśli na osobę prywatną to 8%! Rozliczając koszty samochodowe w wysokości 50% wyszłoby taniej lub w zasadzie tyle samo przy fakturze z 8% (jestem na ryczałcie więc rozchodzi się tylko o VAT). Przynajmniej tak to zostało mi przekazane przez wykonawcę. Może po prostu zrobili mnie w wała?
Mój monter powiedział to samo, dlatego wziałem na siebie 8%.A ja zwrócę uwagę na inną kwestię. Miałem montowany wallbox w bloku i jeśli bym wziął na firmę to za usługę wraz z ładowarką dostałbym fakturę z 23% VAT, a jeśli na osobę prywatną to 8%! Rozliczając koszty samochodowe w wysokości 50% wyszłoby taniej lub w zasadzie tyle samo przy fakturze z 8% (jestem na ryczałcie więc rozchodzi się tylko o VAT). Przynajmniej tak to zostało mi przekazane przez wykonawcę. Może po prostu zrobili mnie w wała?
U mnie dokładnie taka sama sytuacja, też wziąłem 8% na siebieMój monter powiedział to samo, dlatego wziałem na siebie 8%.
Polecić nie ale przestrzec tak. Omijaj bezszelestni bo oszukują.Możecie polecić firmy kte kompleksowo zajmują się obsługa i montażem w bloku ładowarek elektrycznych tak żeby cała organizacja papierów itp było zlecone. Najlepiej Warszawa okolice.
Kompleksowa obsługa instalacji EVSE w bloku ... święty GraalMożecie polecić firmy kte kompleksowo zajmują się obsługa i montażem w bloku ładowarek elektrycznych tak żeby cała organizacja papierów itp było zlecone. Najlepiej Warszawa okolice.