boa
Pionier e-mobilności
nic nie pomotali, tylko przytulają 30k dotacji...Ja nie, ale importerzy tak.
Można znaleźć bev z ratą wynajmu mieszczącą się w 500 zł, właśnie dlatego że pomotali z wartością rezydualną.
nic nie pomotali, tylko przytulają 30k dotacji...Ja nie, ale importerzy tak.
Można znaleźć bev z ratą wynajmu mieszczącą się w 500 zł, właśnie dlatego że pomotali z wartością rezydualną.
postęp będzie zawsze, ale pytanie na ile przeszkadza to co jest teraz; zatrzymanie się na trasie to u mnie jak jadę z rodziną trwa dłużej niż samo ładowanie (nad czym boleję)No wiem, takie właśnie mam.
Ale to nadal wyjątki.
Jak ktoś teraz kupi coś podobnego z instalacją 800v, to akurat ten element będzie miał ogarnięty.
Pytanie czy przez lata nie wyjdzie tego typu poprawa w jakimś innym parametrze?
Zakładam że tak będzie.
Grupa odbiorców i tak jest ograniczona, ale w tym przypadku mamy do czynienia z segmentem rynku, który nie był zagospodarowany. Dla przykładu, w konurbacji śląskiej raczej mało kto dojeżdża do pracy 50 km, a dużo osób mieszka w domach. Jednocześnie dwa samochody w rodzinie są często koniecznością. Do tego raczej region jest z tych bogatszych, więc sporo osób ma kasę i na instalację PV i na dwa samochody, które nie są gruzami.Dalej są to jednak auta "drugie w rodzinie" za 100 tys co jednak trochę ogranicza grupę odbiorców.
Inna sprawa, że miejskie auta będą kupować mieszkańcy suburbii, bo sami mieszkańcy miast nie mają gdzie i jak tanio ładować.
IMO rynek mogą rozruszać auta "uniwersalne" za 30-50 tys a do tego jeszcze trochę brakuje.
Nadal to jest gruuuuubo poniżej realnego kosztu wynajmu, gdyby policzyli prawidłowo.nic nie pomotali, tylko przytulają 30k dotacji...
Jakim autem tak szybko się ładujesz i na jakiej trasie?postęp będzie zawsze, ale pytanie na ile przeszkadza to co jest teraz; zatrzymanie się na trasie to u mnie jak jadę z rodziną trwa dłużej niż samo ładowanie (nad czym boleję)
tak niestety może być i jak na razie wszystko na to wskazujeGrupa odbiorców i tak jest ograniczona, ale w tym przypadku mamy do czynienia z segmentem rynku, który nie był zagospodarowany. Dla przykładu, w konurbacji śląskiej raczej mało kto dojeżdża do pracy 50 km, a dużo osób mieszka w domach. Jednocześnie dwa samochody w rodzinie są często koniecznością. Do tego raczej region jest z tych bogatszych, więc sporo osób ma kasę i na instalację PV i na dwa samochody, które nie są gruzami.
Tak czy inaczej, ja obawiam się, że program, o ile jego zasady nie zostaną zmienione, okaże się klapą zarówno w kontekście odsetka wydatkowanych środków jak i popularyzacji elektromobilności.
strasznie długie miałeś ładowania.... w iX3 w zależności jak jadę itd. to jakies 20 min, góra 25-30 wystarczy i do kolejnego Ionity spokojnie, iX3 ma wśród 400V bardzo fajną krzywą ładowaniaJakim autem tak szybko się ładujesz i na jakiej trasie?
Bo jak jechałem soulem do Chorwacji to miałem godzinę z życiorysu wyjętą co 200 km.
z ciekawości - jaką masz ratę za jaki model, przebieg i okres?Nadal to jest gruuuuubo poniżej realnego kosztu wynajmu, gdyby policzyli prawidłowo.
Przykładowo - swojego Ioniqa wziąłem za połowę raty miesięcznej MG HS PHEV, albo Tesli, przy takiej samej wpłacie własnej i zbliżonej cenie.
A małe Kia mają słabą krzywą i słabą moc (max 75 kW).strasznie długie miałeś ładowania.... w iX3 w zależności jak jadę itd. to jakies 20 min, góra 25-30 wystarczy i do kolejnego Ionity spokojnie, iX3 ma wśród 400V bardzo fajną krzywą ładowania
poniżej 1500 za Techniqa z AWD, na 2 lata, przy 15% wpłaty.z ciekawości - jaką masz ratę za jaki model, przebieg i okres?