boa
Pionier e-mobilności
to ile wpłaciłeś? 1500 netto czy brutto? limit przebiegu?poniżej 1500 za Techniqa z AWD, na 2 lata, przy 15% wpłaty.
to ile wpłaciłeś? 1500 netto czy brutto? limit przebiegu?poniżej 1500 za Techniqa z AWD, na 2 lata, przy 15% wpłaty.
1450 brutto, limit 30 kkm rocznie (przy mniejszym było taniej)to ile wpłaciłeś? 1500 netto czy brutto? limit przebiegu?
no to zobacz tak na szybko, wpłacasz przez 2 lata łącznie prawie 63k zł brutto za auto, które było wycenione na 187k (skoro 28 to 15%). To oznacza, że wpłacasz 34% auta, a jak rozumiem było to z poprzedniego programu dotacyjnego, więc z dotacji wpłynęło 27k (netto), czyli kolejne 18% auta (brutto), razem ponad połowa. A przecież to dalej samochód z max. przebiegiem 60k km i zaledwie dwuletni. Nie da się sprzedać na FV23% za więcej niż 91 tys. pln brutto? No wg mnie da się... I wszystko to już jest zarobkiem dla użyczającego, co przemnożone przez skalę daje już pewnie szansę na dobrą kasę i pozwala zwiększać sprzedaż aut. Bo jak ktoś zniszczy auto w jakikolwiek sposób, to przecież musi za to dodatkowo zapłacić, więc nie ma tu wielkiego ryzyka. Realnie płacisz nie 1,5k tylko ponad 2,6k pln miesięcznie (licząc wpłatę własną), a doliczając dotację to robi się 4k pln. Nie ma darmowych obiadów1450 brutto, limit 30 kkm rocznie (przy mniejszym było taniej)
wpłata była coś koło 28 tys brutto
Cennikowo nawet na blisko 300.no to zobacz tak na szybko, wpłacasz przez 2 lata łącznie prawie 63k zł brutto za auto, które było wycenione na 187k (skoro 28 to 15%).
Niestety nie wpłynęło.To oznacza, że wpłacasz 34% auta, a jak rozumiem było to z poprzedniego programu dotacyjnego, więc z dotacji wpłynęło 27k (netto),
Nie.czyli kolejne 18% auta (brutto),
finansowanie importera to wiesz... może mieć linię z Korei za 1%Niestety nie wpłynęło.
Państwo mnie zrobili w bambuko - ta pierwsza wpłata miała iść pod dotację, ale w międzyczasie stary program się skończył, a z nowego wykluczyli firmy, mimo że obiecali coś innego.
Moja strata.
Nie.
No i w tych 63 tys które dobrze wyliczyłeś, jest jeszcze koszt wynajmu, nikt za darmo tego importerowi nie sfinansuje.
Załóżmy że to z 20 tys.
Pozostaje 43 tys - a auto straci więcej na 100%.
w mLeasingu?finansowanie importera to wiesz... może mieć linię z Korei za 1%![]()
No słabo.Ale z tą dopłatą to słabo wyszło w takim razie![]()
też ten przypadek u nas, tesla kupiona za gotówkę, liczę że 10 lat pojeździ minimum. W ostatnie 8 lat niewiele się w niej zmieniło, więc i za 10 lat będzie ok. Jeśli pojawi się naprawdę przełom (wszędzie ultraszybkie ładowarki, 800V, pojemność większa a cena niższa) to dokupimy kolejną.25 lat, chciałbym tyle przeżyć. Mam nadzieję że przynajmniej auto trochę jeszcze pociągnie. Nasze kupione za gotówkę to nawet nie myślę o zmianie, tylko ewentualnie o dokupieniu czegoś. Czy bateria wytrzyma 25 lat, w sumie wymieniając moduły, obudowa pewnie powinna
Stare Tesle (model S) leczy się używkami. Nowsze (model 3 i Y) nie wymagają leczenia.Ja celuje w Elroq, bo ma wszystko czego potrzebuje, bez minusow w postaci chinskich dzikich kart czy metki 'swasticaru'.
Jednak wszystkie 'dalekozasiegowe' MEBy maja NCM. Ciezko znalezc mi realne dane o degradacji w czasie, zwlaszcza ze wiekszosc modeli ma moze 5 lat od biedy.
Moj schemat uzytkowania to jazda w miescie 20-50km dziennie. Do 200-300km w weekend. Wycieczki wymagajace szybkiej ladowarki kilka razy w roku. Ladowarka 11-22kw na miejscu garazowym.
Mam nadzieje ze ten NCM wytrzyma te 10 lat powyzej 80%. Biorac pod uwage zmniejszenie kosztow serwisowych BEV w stosunku do ICE oraz wydajnosci paliwowej, nawet jesli trzeba bedzie kupic baterie za 30k po 8-10 latach, to dalej bede na plus. Zakladam tez ze za 10 lat beda zamienniki baterii z inna/lepsza chemią albo w ogole bardziej pojemne.
Takie moje gdybania z czapy.
PS. Wie ktos jak wyglada rynek nowych baterii do starych tesli?
Fajnie, ale jednak to wynajem. Ja mam podobną ratę za Niro L, ale to już leasing, wpłata podobna (plus dotacja 27k też wpadła), limitu km nie ma co ważne (rocznie 45-50kkm mi wychodzi na jednym aucie). Niemniej jak ktoś chce mieć co 2 lata nowe auto dobra opcja.poniżej 1500 za Techniqa z AWD, na 2 lata, przy 15% wpłaty.
Ta, i to jest zaleta.Fajnie, ale jednak to wynajem.
I pewnie nie na 2 lata......Ja mam podobną ratę za Niro L, ale to już leasing,