BEV na całe (samochodowe) żyćko?

Ev3

Pionier e-mobilności
Nie planuję jeździć żadnym autem, a już szczególnie elektrycznym dłużej niż 2-3 lata.
Za szybko wszystko idzie do przodu.
Tak więc tylko wynajem, bo za duża utrata wartości, żebym miał ją znowu brać na klatę i męczyć się ze sprzedawaniem i brakiem zainteresowania, bo bev są niepopularne w narodzie.

boa

Pionier e-mobilności
Nie planuję jeździć żadnym autem, a już szczególnie elektrycznym dłużej niż 2-3 lata.
Za szybko wszystko idzie do przodu.
Tak więc tylko wynajem, bo za duża utrata wartości, żebym miał ją znowu brać na klatę i męczyć się ze sprzedawaniem i brakiem zainteresowania, bo bev są niepopularne w narodzie.
Przelicz sobie ten najem, to sam zaczniesz wynajmować innym ;-)

Ev3

Pionier e-mobilności
Dzisiejsze elektryki powinny być całkiem znośne w użytkowaniu za 8 czy 10 lat.
No nie wiem, czy jeśli nowe będą się ładować w 10 minut, a Twoje obecne np. w godzinę, to uznasz to za znośny czas.
Ja nie uznałem i już rok temu wymieniłem posiadanego bev na nowszego, praktycznie głównie z tego powodu.

Ev3

Pionier e-mobilności
Przelicz sobie ten najem, to sam zaczniesz wynajmować innym ;-)
Przeliczyłem - na razie producenci dopłacają i to sporo.
Jak liczą że auta przez 2 lata nie stracą na wartości 10-20%,, to albo coś wiedzą więcej, albo przesuwają problem ze sprzedażą w czasie.

Oczywiście mówię o promocyjnych wynajmach, tak do 1500/mc, a nie takich normalnych za 2-3 razy tyle.

boa

Pionier e-mobilności
No nie wiem, czy jeśli nowe będą się ładować w 10 minut, a Twoje obecne np. w godzinę, to uznasz to za znośny czas.
Ja nie uznałem i już rok temu wymieniłem posiadanego bev na nowszego, praktycznie głównie z tego powodu.
A jakie to ma znaczenie jak przykładowo prawie zawsze ładujesz w domu w nocy?

boa

Pionier e-mobilności
Przeliczyłem - na razie producenci dopłacają i to sporo.
Jak liczą że auta przez 2 lata nie stracą na wartości 10-20%,, to albo coś wiedzą więcej, albo przesuwają problem ze sprzedażą w czasie.

Oczywiście mówię o promocyjnych wynajmach, tak do 1500/mc, a nie takich normalnych za 2-3 razy tyle.
To chyba masz jakąś innowacyjną matematykę ;)

Ev3

Pionier e-mobilności
A jakie to ma znaczenie jak przykładowo prawie zawsze ładujesz w domu w nocy?
Takie, że czasem jednak z tego domu wyjeżdżam i mówię o głównym aucie, którym planuję jeździć też gdzieś dalej, po Europie.

Ev3

Pionier e-mobilności
Poza tym teraz auta ładują się w kilkanaście min i jedziesz dalej na trasie….
No wiem, takie właśnie mam.
Ale to nadal wyjątki.

Jak ktoś teraz kupi coś podobnego z instalacją 800v, to akurat ten element będzie miał ogarnięty.
Pytanie czy przez lata nie wyjdzie tego typu poprawa w jakimś innym parametrze?
Zakładam że tak będzie.

Ev3

Pionier e-mobilności
To chyba masz jakąś innowacyjną matematykę ;)
Ja nie, ale importerzy tak.
Można znaleźć bev z ratą wynajmu mieszczącą się w 500 zł, właśnie dlatego że pomotali z wartością rezydualną.