Filonski80
Fachowiec
Gratuluję! 6k. rocznie to dobry wynik. Ale ;-) Ja również byłem sceptyczny do fotowoltaiki. Obecnie nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez niej. Co prawda, jestem starym prosumentem i płacę 400 zł rocznie, ale warto temat rozważyć nawet w obecnych uwarunkowaniach. Jest możliwość uzyskania dotacji, jest ulga termomodernizacyjna. Panele mają tylko jeden słaby punkt - stan sieci przesyłowych.Ja nie wiem jak mogą się panele opłacać. Chyba bardzo bało konsumuje? DOM 150m2. Jedna z największych lodówek, rekuperator, który chodzi 24h, małe dzieci - dużo prania + wszystko cały rok suszę w suszarce, ogrzewanie na prąd - fundament grzewczy, jacuzzi które stoi w ogrodzie od maja do października. Obiadki, zupki żona robi w domu na indukcji, auto ładuję 100kw miesięcznie. Mam taryfę G12w? czyli tańszy przesył w godzinach 13-15 22-6 i całe weekendy i święta. W 6k rocznie się mieszczę bez paneli. Nie ma klimatyzacji latem mam maks 23 stopnie przez dwa tygodnie w domu. Dom "tylko" pasywny... Mam kasę na panele ale na obecnych zasadach nie spina mi się to finansowo.