Też mi się wydaje, że te magazyny 5kw działają na 3 fazy czyli na 1 fazę ~ 1,6kw to raczej wody w czajniku nie zagotuje?Może się mylę, ale z tego co wiem, to nie jest takie hop siup. Potrzebny jest falownik off-grid, i odpowiednio przygotowana instalacja ( z odcięciem sieci dostawcy przy braku zasilania ).
Jeżeli ktoś ma takie rozwiązanie, to niech się pochwali, i opowie jak to działa.
Ja policzyłem tak pi razy drzwi, że po 20 latach by mi się instalacja zwróciła. Będę chyba robił w pracy 30kw w 2026 roku, z wstępnych moich wyliczeń wynika, że zaoszczędzimy ~16000kw rocznie patrząc, że teraz mamy cenę 40groszy za prąd ale już na cały 2026 podpisaną cenę 1,90zł za 1kw to po pierwszym roku 50% inwestycji się zwróci. Potem zakładając 50 groszy za 1kwh takie mamy ceny na 2027 i 2028 to w 5 latach całość powinna się zwrócić a potem generować zysk 8k rocznie, ale to my gdzie pracujemy od 6-22 i zjadamy cały prąd.
Pani która ostatnio mnie odwiedziła pokazywała ceny energii np. w sobotę, niedzielę kiedy mało kto pracuje koszt energii za 1kwh -40groszy, niektórzy już specjalnie pracują w sobotę i niedzielę a energie za poniedziałek, wtorek sprzedają.