Fotowoltaika - jaki koszt?

Masta20PL

Zadomawiam się
Może się mylę, ale z tego co wiem, to nie jest takie hop siup. Potrzebny jest falownik off-grid, i odpowiednio przygotowana instalacja ( z odcięciem sieci dostawcy przy braku zasilania ).
Jeżeli ktoś ma takie rozwiązanie, to niech się pochwali, i opowie jak to działa.
Też mi się wydaje, że te magazyny 5kw działają na 3 fazy czyli na 1 fazę ~ 1,6kw to raczej wody w czajniku nie zagotuje?

Ja policzyłem tak pi razy drzwi, że po 20 latach by mi się instalacja zwróciła. Będę chyba robił w pracy 30kw w 2026 roku, z wstępnych moich wyliczeń wynika, że zaoszczędzimy ~16000kw rocznie patrząc, że teraz mamy cenę 40groszy za prąd ale już na cały 2026 podpisaną cenę 1,90zł za 1kw to po pierwszym roku 50% inwestycji się zwróci. Potem zakładając 50 groszy za 1kwh takie mamy ceny na 2027 i 2028 to w 5 latach całość powinna się zwrócić a potem generować zysk 8k rocznie, ale to my gdzie pracujemy od 6-22 i zjadamy cały prąd.

Pani która ostatnio mnie odwiedziła pokazywała ceny energii np. w sobotę, niedzielę kiedy mało kto pracuje koszt energii za 1kwh -40groszy, niektórzy już specjalnie pracują w sobotę i niedzielę a energie za poniedziałek, wtorek sprzedają.

vwir

Pionier e-mobilności
Myślę, że z magazynem, po ulgach, dotacjach instalacja 8kw około 30tyś, na Solaredge.
Wg mnie jak PV ma obsługiwać ładowanie auta to instalacja powinna mieć z 10kw, no może minimalnie 8kw, 5kw to wg mnie bez sensu.
Przy nowych zasadach nadprodukcja nie ma żadnego sensu. Zwrot z tego jest praktycznie żaden. Najważniejsza na nowych zasadach jest autokonsumpcja, ale jeśli ktoś zużywa dosłownie kilka tys kWh na rok to zwiększanie instalacji nie zwiększy autokonsumpcji. Innymi słowy - wyprodukujesz więcej, ale nie będziesz miał z tym co zrobić, bo magazyn energii pełny, bo mało z niego zużywasz. Mówimy o ładowaniu samochodu rzędu 100kWh miesięcznie. On nie robi nawet 10tys km rocznie.

consigliero

Pionier e-mobilności
No mam. Potrzebny jest falownik hybrydowy, a nie off-grid. Falownik sam w sobie ma odcięcie, o którym piszesz. Z jednej strony wchodzi do niego przewód idący do licznika, a zdrugiej strony wychodzi przewód idący do rozdzielnicy w domu.
No a jak takie rozwiązanie zaadoptować w przypadku posiadania instalacji która tego nie umożliwia. Dołożyć drugą która będzie działać na zasadzie zasilania awaryjnego ? Czy wystarczy dodatkowy falownik i magazyn?

vwir

Pionier e-mobilności
Też mi się wydaje, że te magazyny 5kw działają na 3 fazy czyli na 1 fazę ~ 1,6kw to raczej wody w czajniku nie zagotuje?
Aleś teraz namieszał... Pomieszałeś jednostki, pojemności, moce, wszystko ;)
Magazyn ma 5kWh. Ta ostatnia literka ma znaczenie. Duuuuże znaczenie. Możesz z niego ciągnąć nawet i 20kW. Co więcej - całe te 20kW falownik może podać na dom na jednej fazie. Wszysto zależy od falownika. Ja mam Sofara i też jak najbardziej potrafi asymetrycznie obciążać fazy, a nie żadne 1/3 na fazę. Nie sprawdzałem jeszcze jak bardzo mogę go obciążyć asymetrycznie, bo nie mam czym, ale falownik 15kW bez problemu daje 7kW na jednej fazie na indukcję.

vwir

Pionier e-mobilności

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak ktoś zakłada magazyn na ładowanie auta to też bez sensu, magazyn jest na zużycie domu, czyli optymalnie, średnio około 10kw.
Straty na ładowaniu magazynu, później kolejna strata na ładowaniu z magazynu auta
PV ładuje auto z w dni słoneczne, może trosze dobierać z sieci.
Nie do końca tak moze być , bo nie zawsze auto jest w domu i nie zawsze trzeba je ładować. Więc pomimo marnotrastwa części energii , moze to być jakies wyjście .? Nie optymalne ale...

PS mam własną wode ale musze czasem używać tej z sieci aby zaplacic za wywóz śmieci .(Tak u nas liczq od 2 lat) Bo zakladanie licznika na studnie mi sie mniej opłaca niz ta kombinacja .Placilem od osoby 20 zl a teraz od zuzycia wody staram sie podobnie aby sumienia nie nadwyrężać .
Mamy kraj -dziwoląga, gdzie nic nie moze byc czyste jasne i proste .Zawsze robai furtki ...... Jak np imunitet itp

vwir

Pionier e-mobilności
Jak ktoś zakłada magazyn na ładowanie auta to też bez sensu, magazyn jest na zużycie domu, czyli optymalnie, średnio około 10kw.
Nawet zakładając ładowanie samochodu z magazynu to ciężko mi zużywać więcej energii niż potrzebuję. Mam 25kWh magazyn, realnie używam 0,6 z tego (20-80%) a i tak to jest więcej niż potrzebuję na codzień. A mam 2 samochody, pompę ciepła, wszystko w domu na prąd. A jest dopiero marzec. Więc zgadzam się - nie ma co przesadzać z tą wielkości magazynu, tylko dopasować do potrzeb. Tak samo z ładowaniem samochodu - jeśli wystarczy nam ładowanie raz w tygodniu, na przykład w sobotę gdy świeci słoneczko, to bez sensu używać do tego magazynu.

abes99

Posiadacz elektryka
BTW, da się jakoś bezproblemowo odseparować obwody w domu tak, żeby np. dom korzystał z sieci, PV i magazynu, a ładowanie aut tylko z sieci i PV? :unsure: