Jak sprzedać używanego elektryka?

Michal

Moderator
Przygladam sie samochodom z moich filtrow na otomoto: cena do 85tys, wylacznie warianty z wieksza bateria, rok produkcji 2020+, 100 tys przebiegu max.

Co na ten moment mozna kupic:
* VW id.3 58kwh za okolo 72tys
* Kilka hyundai kona wystwione od 80 do 85tys, jedno e-niro z 2021 za 85tys
* KIlka kia souli wycenionych na 80tys+
Lacznie ~10 samochodow spelniajacych na cala Polske
Niestety wiekszosc egzemplarzy z otomoto zostalo sprowadzonych.

Co ciekawe nie ma na otomoto juz zielonego soula jednego z uzytkownikow forum (ciekawe za ile poszedl).

Tak wiec, jesli sie zdecyduje na zakup EV to w moich kryteriach pozostaje polowac na krajowy egzemplarz jednego z powyzszych produentow (VW ID3, hyundai kona, kia e-niro i soul).

Poza tym natrafilem na ciekawy watek sprzedazy uzywanych Tesli w https://nltimes.nl/2025/02/22/tesla-floods-dutch-used-car-market-amid-declining-new-sales
Wniiosek - sprzedaz tych po-leasingowych 5 letnich tesli M3 na dojrzalym rynku EV ma sie dobrze.

Ja bym chyba trochę dopłacił i brał taką Teslę za 98 000 zł:

• LR - bateria 75 kWh brutto (70 kWh netto).
  • AWD
  • Od Tesli więc pewność braku problemów / wypadkowości oraz dodatkowy rok / 20 000 km gwarancji
  • W zasadzie to samo oprogramowanie co Tesle z dzisiaj.
Pytanie ile takie rzeczy są dla Ciebie warte?

Last edited:

Filonski80

Fachowiec

• AWD
  • Od Tesli więc pewność braku problemów / wypadkowości oraz dodatkowy rok / 20 000 km gwarancji
Michał, jak przejść do większej liczby szczegółow? Z linka widać tylki kluczowe parametry i 3 zdjęcia.

Michal

Moderator

Ev3

Pionier e-mobilności
Przygladam sie samochodom z moich filtrow na otomoto: cena do 85tys, wylacznie warianty z wieksza bateria, rok produkcji 2020+, 100 tys przebiegu max.

Co ciekawe nie ma na otomoto juz zielonego soula jednego z uzytkownikow forum (ciekawe za ile poszedl).
W Twoich kryteriach się załapał, nawet ze sporym zapasem.

ev666

Zadomawiam się

• AWD
Niestety nie moge zwiekszyc budzetu, ale dzieki za link to zdecydowanie niezla oferta za wersje LR.

Dzisiaj na otomoto pojawil sie MG4 2023 z bateria 64kwh w wersji luxury w bdb cenie 85000 i od razu zostal zarezerwowany. Wiec jak widac wszystko mozna sprzedac, kwestia ceny.
Co nie zmienia faktu, ze chinczyki a wiec takze i MG4, wczesniej odrzucilem z listy samochodow jakie bralbym pod uwage.

Swoja droga ciekawe czemu ktos sprzedaje prawie nowy samochod z przebiegiem ledwie ~5tys na ktorym juz jest w plecy ~35tys zl (wzgledem katalogowej nowego 160tys minus doplata). W opisie nie jest zaznaczone pochodzenie i bezwypakowosc, mzoe w tym jest rzecz.

Ev3

Pionier e-mobilności
Niestety nie moge zwiekszyc budzetu, ale dzieki za link to zdecydowanie niezla oferta za wersje LR.

Dzisiaj na otomoto pojawil sie MG4 2023 z bateria 64kwh w wersji luxury w bdb cenie 85000 i od razu zostal zarezerwowany. Wiec jak widac wszystko mozna sprzedac, kwestia ceny.
Co nie zmienia faktu, ze chinczyki a wiec takze i MG4, wczesniej odrzucilem z listy samochodow jakie bralbym pod uwage.

Swoja droga ciekawe czemu ktos sprzedaje prawie nowy samochod z przebiegiem ledwie ~5tys na ktorym juz jest w plecy ~35tys zl (wzgledem katalogowej nowego 160tys minus doplata).
Dużo więcej, wcześniej nie było dopłat większych niż 27 tys.
Czyli w plecy jest pod 50 tys.

Wojtekj23

Posiadacz elektryka

Co na ten moment mozna kupic:
* VW id.3 58kwh za okolo 72tys
* Kilka hyundai kona wystwione od 80 do 85tys, jedno e-niro z 2021 za 85tys
* KIlka kia souli wycenionych na 80tys+
Lacznie ~10 samochodow spelniajacych na cala Polske
Niestety wiekszosc egzemplarzy z otomoto zostalo sprowadzonych.

Tak wiec, jesli sie zdecyduje na zakup EV to w moich kryteriach pozostaje polowac na krajowy egzemplarz jednego z powyzszych produentow (VW ID3, hyundai kona, kia e-niro i soul).

Poza tym natrafilem na ciekawy watek sprzedazy uzywanych Tesli w https://nltimes.nl/2025/02/22/tesla-floods-dutch-used-car-market-amid-declining-new-sales
Wniiosek - sprzedaz tych po-leasingowych 5 letnich tesli M3 na dojrzalym rynku EV ma sie dobrze.
To mój się będzie się łapał prawie na wszystkie twoje kryteria. Dobrze wiedzieć. Bo jak założyłem wątek jak wycenić elektryka to odzew wśród osób po transakcji był mizerny. Jak doczekam lepszej pogody ( bo co go umyję i dojadę do domu to znowu ufajdany) i zrobię zdjęcia to wrzucę tu na forum. Tylko że dalej jestem w ciemnej du..... co następne...

cooler

Pionier e-mobilności
No i stało się!
Opchnąłem w końcu swoją Teslę Model 3 LR. Długo to długo, ale trafił się kupiec i wziął.
Z rozmowy wynikało że docenił iż był na bieżąco serwisowany i że z każdą pierdułką od razu leciałem do serwisu. Ważne też że nie był bity, a podobno sporo z mojego rocznika już po niezłych dzwonach.

Cena zadowalająca, strata około 100k brutto, więc netto za prawie 4 lata jeżdżenia nie tak źle.

Tak szczerze to BEV-y są fajne tylko przez 1 rok, potem dociera że to przereklamowany, niepełnosprawny produkt dla wąskiej grupy osób nie latających dalej i nie ceniących swego czasu.

Oczywiście będę obserwował rynek i jak w końcu będzie coś 174kWh i zasięg 550km przy 135-140 to może wrócę :)
Teraz mogę spokojnie jeździć swoimi 4 ICE i mieć gdzieś rosnące ceny energii, fochy dostawców czy degradację AP oraz baterii.
Pozdrawiam!
EDIT:
Oczywiście był to wpis Prima Aprilis'owy :)

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Ja kolei sprzedałem dzisiaj swojego gieesa i zamówiłem złote skrzydło coby pozostać przy napędzie wałem oraz mieć silnik typu boxer. Dodatkowo dołożyłem R 12 G/S , aby miec spokój burzymy ten pseudogaraż i budujemy nowy większy. W zasadzie to nie będzie garaż tylko budynek gospodarczy. Start 10 kwietnia a ja jeszcze nie dostałem projektu i nie złożyłem zgłoszenia ale ogarnę.

Attachments

• IMG_3901.png
    IMG_3901.png
    472,1 KB · Liczba wyświetleń: 41
  • IMG_3903.png
    IMG_3903.png
    2,9 MB · Liczba wyświetleń: 42
  • IMG_6376.jpeg
    IMG_6376.jpeg
    685,8 KB · Liczba wyświetleń: 42

Najnowsze dyskusje