EVSE/Wallbox Do Garażu - Czym się kierowac?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Wattpilot go to jest ta nowa wersja czy stara
? Bo chyba w tym roku albo w tamtym miał wejść wattpilot gdzie miał współpracować z falownikami innych firm (ja mam solaredge)
Wattpilot Go to znaczy ze ma wtyczkę na koncu kabla do podłączenia. Wcześniej Fronius mial tylko smart meter ktory łączył sie po modbus z falownikiem Froniusa i ładowarka komunikowała sie z nim po Wi-Fi. Ale jakis czas temu doszedł też Smart meter Wifi wiec moze już teraz nie trzeba miec falownika jesli ma sie ten licznik, ale musisz sprawdzić. To urządzenie jest tez sprzedawane pod inna marką i z licznikiem w zestawie które leczą się bezpośrednio ale nie pamiętam nazwy.

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka

adamusek

Posiadacz elektryka
Wattpilot go to jest ta nowa wersja czy stara
? Bo chyba w tym roku albo w tamtym miał wejść wattpilot gdzie miał współpracować z falownikami innych firm (ja mam solaredge)
ja ma wersje GO, nie ma nowszej, wchodza za jakis czas wersje stacjonarne domowa i pro (Flex i Flex Pro)- w sumie roznia sie wyswietlaczem i wersja pro ma certyfikowany licznik. wszystkie moga dzialac bez falownika (a wlasciwie datamanagera) ja masz licznik Smartmeter IP.

PaRa

Zadomawiam się
Jak dla mnie, super sprawa :) Nastaw w ładowarce prąd np. 20A lub 24A (jeśli w tym czasie nie będziesz miał dużych obciążeń w domu) i będziesz mógł się ładować z mocą 13,8 lub 16,5 kW. O ile tylko samochód przyjmie taką moc.
Miałeś racje, ustawiłem na początek 20A i ładowałem z mocą około 15kW, auto naładowało się w 2 godziny.

Musze jeszcze połączyć urządzenie z telefonem.

PaRa

Zadomawiam się
Co może być przyczyna tak wysokiego napięcia ? Fotowoltaika już nie działała.

W trakcie ładowania 440V, czasem pojawia mi się błąd o wysokim napięciu - powyżej 450V
Mam zabezpieczenie w garażu 16A, jak ustawiłem A na 25A to czasem wywala zabezpieczenie.

nAckCjb.jpeg

Last edited:

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Co może być przyczyna tak wysokiego napięcia ? Fotowoltaika już nie działała.

W trakcie ładowania 440V, czasem pojawia mi się błąd o wysokim napięciu - powyżej 450V
Mam zabezpieczenie w garażu 16A, jak ustawiłem A na 25A to czasem wywala zabezpieczenie.

nAckCjb.jpeg
napięcie międzyfazowe?
uszkodzony przewód neutralny może.
wezwać elektryka niech dokładnie sprawdzić instalację.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
napięcie międzyfazowe?
uszkodzony przewód neutralny może.
wezwać elektryka niech dokładnie sprawdzić instalację.
Nie tędy droga...
Elektryk obada miernikiem, zainkasuje PLNy i powie, że w instalacji (za licznikiem) wszystko jest OK.

Widać że 3 fazy równomiernie obciążone po 16,8A (+/- błąd pomiaru).
Przy symetrii obciążenia 3F przez przewód N prawie nie płynie prąd. Równie dobrze mogłoby go nie być :)
Jakby były jakieś problemy z instalacją to pojawiałaby sięasymetria napięć i prądów, a napięcia by spadały a nie rosły...
Zauważcie że napięcie fazowe 254V to jest właśnie napięcie odcięcia falowników u prosumentów!
Coś gdzieś w sieci nN musi nadal wpychać energię, tak jak pisał @vwir.

Czy możesz obciążyć trochę więcej niż 16A , ale mniej niż 25A ? Może 20? Wtedy napięcie powinno się obniżyć (straty na przewodach), a zabezpieczenie jeszcze nie powinno wybijać.

Ewentualnie, jeśli to zdarza się nagminnie, zgłosić od OSD żeby zaczep na transformatorze przestawili.

PaRa

Zadomawiam się
Nie tędy droga...
Elektryk obada miernikiem, zainkasuje PLNy i powie, że w instalacji (za licznikiem) wszystko jest OK.

Widać że 3 fazy równomiernie obciążone po 16,8A (+/- błąd pomiaru).
Przy symetrii obciążenia 3F przez przewód N prawie nie płynie prąd. Równie dobrze mogłoby go nie być :)
Jakby były jakieś problemy z instalacją to pojawiałaby sięasymetria napięć i prądów, a napięcia by spadały a nie rosły...
Zauważcie że napięcie fazowe 254V to jest właśnie napięcie odcięcia falowników u prosumentów!
Coś gdzieś w sieci nN musi nadal wpychać energię, tak jak pisał @vwir.

Czy możesz obciążyć trochę więcej niż 16A , ale mniej niż 25A ? Może 20? Wtedy napięcie powinno się obniżyć (straty na przewodach), a zabezpieczenie jeszcze nie powinno wybijać.

Ewentualnie, jeśli to zdarza się nagminnie, zgłosić od OSD żeby zaczep na transformatorze przestawili.

Mieszkam na wsi, w okolicy 3 instalacje na 100% bez magazynu energii.
W tym momencie falownik pokazuje pracę na 13%

Teraz ponownie podłączyłem auto do ładowania, zmieniłem A na 20A i mam takie cyferki.

1) Czy urządzenie KHONS może być zle ustawione i przekłamuje wyniki ?
2) Transformator ma podniesione napięcie, bo ktoś na końcu lini narzekał na niskie napięcie ?

Do tej pory (mieszkam 8 lat) nie miałem problemów z zasilaniem, nie zauważyłem aby instalacja przestała pracować z powodu wysokiego napięcia.

W tym momencie problemem jest błąd na ładowarce i konieczność odłączenia urządzenia aby błąd zlikwidować.

UkyVczF.jpeg

6wNM2Bl.jpeg

mattmd

Zadomawiam się
Ciekawy przypadek
Najbardziej prawdopodobne to ze tak jest ustawione na transformatorze żeby na końcu lini mili jakiekolwiek napięcie- jak zauważyłeś.
Jesteś w stanie sprawdzić cała dobę? Tj czy 24/h występuje takie napięcie?
Jeśli Ty nie masz instalacji a napięcie przekracza 253v to dzwoń poprostu na pogotowie energetyczne ze masz problem ze sprzętami w domu jak indukcja itd- blad zbyt wysokiego napięcie.
Jeśli sasiedzi mają instalacje i takie napięcie to te instalacje w ogóle nie mają prawa im działać- napewo też chętnie zgłoszą do energetyki ze sprzęty wariują- kila domów dobrze działa

Ps ale jest to podejrzane, wcześniej sprawdz napięcie czy to jakims gniazdkiem z aplikacja czy czymkolwiek i pogadaj z sąsiadami jak mają pv to doskonałe znają napięcie na sieci