EVSE/Wallbox Do Garażu - Czym się kierowac?

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Ciekawy przypadek
Najbardziej prawdopodobne to ze tak jest ustawione na transformatorze żeby na końcu lini mili jakiekolwiek napięcie- jak zauważyłeś.
Jesteś w stanie sprawdzić cała dobę? Tj czy 24/h występuje takie napięcie?
Jeśli Ty nie masz instalacji a napięcie przekracza 253v to dzwoń poprostu na pogotowie energetyczne ze masz problem ze sprzętami w domu jak indukcja itd- blad zbyt wysokiego napięcie.
Jeśli sasiedzi mają instalacje i takie napięcie to te instalacje w ogóle nie mają prawa im działać- napewo też chętnie zgłoszą do energetyki ze sprzęty wariują- kila domów dobrze działa

Ps ale jest to podejrzane, wcześniej sprawdz napięcie czy to jakims gniazdkiem z aplikacja czy czymkolwiek i pogadaj z sąsiadami jak mają pv to doskonałe znają napięcie na sieci
generalnie jeżeli właściciele pv maja liczniki zdalne nie rozumiem czemu nie ma monitoringu że napięcie przekracza 255 a leci prąd do sieci.

ja na szczęście mam osiedle z PRL z kablami podziemnymi mało PV i napięcie w zakresie 228-232

cezbar

a właśnie odczytaj napięcie na swoim liczniku energii na przyłączu.
tam można się "przeklikac" między zaawansowanymi parametrami poza zuzyciem:
prąd
napięcie
etc

to jest na tyle zaawansowany układ pomiarowy ze żaden "marketowy" miernik tego nie przebije bo ma skalę 0.1V i energetyka nie może takiego pomiaru kwestionować bo to ich sprzęt.

6a8

Posiadacz elektryka
Co może być przyczyna tak wysokiego napięcia ? Fotowoltaika już nie działała.

W trakcie ładowania 440V, czasem pojawia mi się błąd o wysokim napięciu - powyżej 450V

A jakie to jest EVSE i aplikacja ??
Bo khons nie ma aplikacji mobilnej ?
Czy to jest zdjęcie z aplikacji samochodu ?

Last edited:

cezbar

No to elektryk z miernikiem, porównanie pomiarów, i jakieś wnioski.
na teraz masz już dobry miernik w swoim przyłączu:
a właśnie odczytaj napięcie na swoim liczniku energii na przyłączu.
tam można się "przeklikac" między zaawansowanymi parametrami poza zuzyciem:
prąd
napięcie
etc

to jest na tyle zaawansowany układ pomiarowy ze żaden "marketowy" miernik tego nie przebije bo ma skalę 0.1V i energetyka nie może takiego pomiaru kwestionować bo to ich sprzęt.

PaRa

Zadomawiam się
Mam do Was pytania :

- jaki uchwyt na kabel Type2 polecicie ? Jest jakieś szczególnie polecane i warte zakupu ?
- potrzebuję kupić przejściówkę z "dużej" siły 32A na zwykłe gniazdko. Kupić Khons bo mam EVSE tej firmy, czy to nie ma znaczenia. Pytanie jak wyżej.

p0li

Pionier e-mobilności
Mam do Was pytania :

- jaki uchwyt na kabel Type2 polecicie ? Jest jakieś szczególnie polecane i warte zakupu ?
jak nie musi byc jakies superdisajnerskie to wieszak na waz ogrodowy jest wystarczajacy
- potrzebuję kupić przejściówkę z "dużej" siły 32A na zwykłe gniazdko. Kupić Khons bo mam EVSE tej firmy, czy to nie ma znaczenia. Pytanie jak wyżej.
kup czesci i zrob sam - to nie jest rocket science a wyjdzie cie z 50zl

Kierowca23

Posiadacz elektryka
jak nie musi byc jakies superdisajnerskie to wieszak na waz ogrodowy jest wystarczajacy
...

Mam do Was pytania :

...

Ja najpierw użyłem coś takiego i sprawuje się super (na murku przy wjeździe do garażu - deszcz, śnieg, mróz, słońce, UV, itp.) bo to odlew metalowy:

1744441369016.png
- kolor, kształt: do wyboru, do koloru :)

Potem z używanym Wallboxem przyszło coś takiego, w tym kształcie - też przykręciłem w dogodnym miejscu w garażu:
1744441511975.png

Widzę że jest też do kupienia coś fajnego co łączy 1 i 2 rozwiązanie, ale już dam sobie spokój ;) :
1744441844663.png

Last edited: