EVSE/Wallbox Do Garażu - Czym się kierowac?

mattmd

Zadomawiam się
Tak ale chca za niego ponad 4k a wattpilot GO 22kw jest od 3500, poza tym jestem w ekosystemie Froniusa.
Wattpilot go to jest ta nowa wersja czy stara
? Bo chyba w tym roku albo w tamtym miał wejść wattpilot gdzie miał współpracować z falownikami innych firm (ja mam solaredge)

p0li

Pionier e-mobilności
Dziś w końcu kupiłem EVSE - padło na KHONS 22kW

Użyłem kuponu obniżającego cenę i zapłaciłem około 885 zł.
Mam nadzieję, że polubi się to urządzenie z moim autem i instalacją w domu.
Chcę mocniej korzystać z instalacji fotowoltaicznej w dni robocze.
bedzie pan zadowolony ;)

inter

Pionier e-mobilności
Zastanawiam się tylko, czy wybrałem dobra wtyczkę zasilająca .
Zależy jakie masz w domu - 16A, czy 32A tzw duża.

Last edited:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
A czy na 22 kW to nie trzeba mieć jakichś bardziej specjalnych zezwoleń w budynku?
Jakich tam specjalnych ... ;)
Jeśli instalacja EVSE >11kW przechodzi przez części wspólne, to będzie musiała być zgoda przegłosowana w formie uchwały.
A jeśli "mniej niż 11kW" / "do 11kW" (różne interpretacje) - wtedy w trybie zwykłego zarządu.
Ale z tego co pisze @Nestor, we Wspólnocie ma tylko 8 lokali i przychylny Zarząd, więc w tym szczególnym przypadku wychodzi prawie na to samo :)

PaRa

Zadomawiam się
Zależy jakie masz w domu - 16A, czy 32A tzw duża.

Wydaje mi się, że ma wszystko w temacie wtyczek, ale 32A to moja instalacja raczej nie podoła.

oCZu9DP.jpeg

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Wydaje mi się, że ma wszystko w temacie wtyczek, ale 32A to moja instalacja raczej nie podoła.
Skoro włożyli gniazdo siłowe 32A, to musiały być ku temu jakieś podstawy.
Sprawdź jakie masz zabezpieczenia przedlicznikowe i w tym obwodzie siłowym - może to będzie 25A ?
Zawsze to lepiej niż samo 16A.

PaRa

Zadomawiam się
Skoro włożyli gniazdo siłowe 32A, to musiały być ku temu jakieś podstawy.
Sprawdź jakie masz zabezpieczenia przedlicznikowe i w tym obwodzie siłowym - może to będzie 25A ?
Zawsze to lepiej niż samo 16A.

Mam 25A, brałem wiekszą moc przyłączeniową do domu ze względu na zabezpieczenie.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Mam 25A, brałem wiekszą moc przyłączeniową do domu ze względu na zabezpieczenie.
Jak dla mnie, super sprawa :) Nastaw w ładowarce prąd np. 20A lub 24A (jeśli w tym czasie nie będziesz miał dużych obciążeń w domu) i będziesz mógł się ładować z mocą 13,8 lub 16,5 kW. O ile tylko samochód przyjmie taką moc.