Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

cwireq

Posiadacz elektryka
jak tam Wasze pstryki ?

już żałujecie ?

poza weekendem ciężko cokolwiek rozsądnego znaleźć ... no chyba, że ładujecie tylko w weekend i tylko w wybranych godzinach

PS. bawią mnie artykuły reklamowe pstryka w necie ... ot takie mało oznaczone jako reklama naganiające a potem ludzie będą płakali
Na ten moment jestem mega zadowolony, całkowicie inne podejście niz firmach państwowych. Na bieżąco mam podgląd w depozyt. Auto ostatnio często laduje po cenach <25gr. Zdarzały sie i ceny ujemne.

Jednak Pstryk nie dla wszystkich:
-potrzebna instalacja PV z magazynem na cały dzień
-potrzebny system zarządzania energia, aby ladowac magazyn w niskich cenach.

Wstawiam bilans za maj

Attachments

• Screenshot_20250531_231054_Pstryk.jpg
    Screenshot_20250531_231054_Pstryk.jpg
    233,8 KB · Liczba wyświetleń: 22
Last edited:

STMS

Pionier e-mobilności

STMS

Pionier e-mobilności
Na ten moment jestem mega zadowolony, całkowicie inne podejście niz firmach państwowych. Na bieżąco mam podgląd w depozyt. Auto ostatnio często laduje po cenach <25gr. Zdarzały sie i ceny ujemne.

Jednak Pstryk nie dla wszystkich:
-potrzebna instalacja PV z magazynem na cały dzień

Wstawiam bilans za maj
Ale jest czerwiec a tych cen niższych niż G12 jak na lekarstwo … z każdym tygodniem gorzej

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
48 gr za energię i to z zabawą pilnowaniem kiedy taniej …

to chyba każda G12W wyjdzie to samo a nawet taniej
To jest z dystrybucją i z kosztami stałymi.

Gołe G12w poza szczytem, bez kosztów licznika jest u mojego OSD za 73 gr/kWh. + ~18 zł/mc podzielone na zużycie. W mieszkaniu ze zwykłym G13, fotobalkoniką i klimą płacę średnio (z kosztami stałymi) ponad 85 gr/kWh.

A w tym miesiącu się akurat nie pilnowałem, zamiast tego często ładowałem się u teściów z fotowoltaiki. Też w weekend, w południe. Gdyby mieli ceny dynamiczne to by na naszych odwiedzinach zarabiali, ale są w net-meteringu, więc raczej muszą myśleć o dołożeniu paneli.

Ale jest czerwiec a tych cen niższych niż G12 jak na lekarstwo … z każdym tygodniem gorzej
Nie ważne ile ich jest, ważne jest tylko czy możesz się w nich ładować.
W tym tygodniu można było już dwa razy, w poprzednim cztery, w poprzednim cztery, w poprzednim trzy (i pół)...
Jak jest taka pogoda to jeżdżę rowerem, dla mnie to nie problem, nie jestem przyspawany do auta.

To że ty nie możesz i że Energa nakłada na G12r tarczę inaczej niż pozostali OSD to już wszyscy wiemy (chociaż wnioski z tego chyba nie docierają), więc po co trollujesz?

Last edited:

to_masz

Posiadacz elektryka
masz to jakoś zautomatyzowane? są jakieś fajne rynkowe rozwiązania do tego?

w G12 mam 0,5050 ... czyli w Pstryku przed prowizją (0,08) by musiało być 0,425 ...
1749125422815.png
przy takiej zmienności - można sporo zarobić niezależnie od wartości średnich - o ile spełnia się warunki o jakich wspomniał @cwireq 😉 albo o ile ma się dużo czasu

cwireq

Posiadacz elektryka
masz to jakoś zautomatyzowane? są jakieś fajne rynkowe rozwiązania do tego?

w G12 mam 0,5050 ... czyli w Pstryku przed prowizją (0,08) by musiało być 0,425 ...
View attachment 28735
przy takiej zmienności - można sporo zarobić niezależnie od wartości średnich - o ile spełnia się warunki o jakich wspomniał @cwireq 😉 albo o ile ma się dużo czasu
No wiadomo że na to potrzeba zautomatyzowanego programu w chmurze. Ja korzystam z gbboptymizer i jestem zadowolony. Tak wygląda to od początku korzystania z programu (20zł/msc):

1749125987215.png

Ten optymizer ma m.in. na celu:
-rozładowywać magazyn do sieci w godzinach maksymalnych RCE (nawet po 1,0-1,5zł/kWh, dzisiaj 1,1zł o godz. 20). Cel jest taki aby jak najbardziej podnieść średnią RCE
-ładować magazyn energii jeżeli jest mało produkcji PV w godzinach kiedy ceny są najniższe
-uruchamiać urządzenia IoT (np. bojler) kiedy RCE=0
-i wiele więcej.

W maju średnia cena sprzedaży RCE u mnie to 54gr/kWh. Jakbym był na RCEm to pewnie ok. 0,18zł/kWh (kwiecień 0,15zł/kWh)
48 gr za energię i to z zabawą pilnowaniem kiedy taniej …

to chyba każda G12W wyjdzie to samo a nawet taniej
Kolego, pokaż Twój rachunek - podziel kwotę na rachunku przez kWh i wyjdzie Tobie okolice 0,85-1,14zł/kWh. U mnie wychodzi z opłatami stałymi 0,58zł/kWh w maju.

Kolejną sprawą jest coś takiego jak "Tarcza Pstryk" - z jej powodu nie mogę zapłacić więcej niż jakbym był na normalnej taryfie. Póki co mogę zapłacić tylko tyle samo lub mniej co u takiego PGE

1749126475356.png

Wiadomo że zimą będzie gorzej, ale wtedy będę ładował magazyn w dwóch najtańszych godzinach w ciągu dnia, przykładowo listopad 2024, póki nie przekracza 42gr/netto jestem na plus:
1749126605759.png

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
50,5 gr/kWh to jest koszt energii netto, plus pół grosza akcyzy. To co ja przedstawiłem to jest całkowity rachunek brutto podzielić przez całkowite zużycie. W tym jest marża, dystrybucja, oraz koszty stałe dystrybucji (stała przesyłowa, opłata przejściowa, abonament).

to_masz

Posiadacz elektryka
50,5 gr/kWh to jest koszt energii netto, plus pół grosza akcyzy. To co ja przedstawiłem to jest całkowity rachunek brutto podzielić przez całkowite zużycie. W tym jest marża, dystrybucja, oraz koszty stałe dystrybucji (stała przesyłowa, opłata przejściowa, abonament).
pewnie 👍 ja porównywałem z RDN - tak jak piszesz, dystrybucja i inne koszty niestety idą od operatora

Ja korzystam z gbboptymizer i jestem zadowolony. Tak wygląda to od początku korzystania z programu (20zł/msc)
fajnie, że coś jest na rynku ... poczytam o tym - może jest sens zastąpić moją integrację czymś gotowym 🙃

cwireq

Posiadacz elektryka
pewnie 👍 ja porównywałem z RDN - tak jak piszesz, dystrybucja i inne koszty niestety idą od operatora

fajnie, że coś jest na rynku ... poczytam o tym - może jest sens zastąpić moją integrację czymś gotowym 🙃
Pytanie jakie średnie RCE wyciągasz. Czy jesteś na dynamicznych cenach zakupu i jak duża jest instalacja PV i magazyn. Dla mojej instalacji 10kWp/15kWh średnia RCE 0,54 to bardzo dobry wynik.

tlisek

Tomek
jak tam Wasze pstryki ?

już żałujecie ?

poza weekendem ciężko cokolwiek rozsądnego znaleźć ... no chyba, że ładujecie tylko w weekend i tylko w wybranych godzinach

PS. bawią mnie artykuły reklamowe pstryka w necie ... ot takie mało oznaczone jako reklama naganiające a potem ludzie będą płakali

Jedyne co do tej pory przestawiłem to bojler na grzanie 13-15. Średnio w maju wyszedłem 20gr/kWh in plus względem tego co miałem w Tauronie. Jak dojdzie do tego ładowanie auta co weekend za 0,2-0,3PLN/kWh to będzie tylko lepiej