masz to jakoś zautomatyzowane? są jakieś fajne rynkowe rozwiązania do tego?
w G12 mam 0,5050 ... czyli w Pstryku przed prowizją (0,08) by musiało być 0,425 ...
View attachment 28735
przy takiej zmienności - można sporo zarobić niezależnie od wartości średnich - o ile spełnia się warunki o jakich wspomniał
@cwireq 😉 albo o ile ma się dużo czasu
No wiadomo że na to potrzeba zautomatyzowanego programu w chmurze. Ja korzystam z gbboptymizer i jestem zadowolony. Tak wygląda to od początku korzystania z programu (20zł/msc):
Ten optymizer ma m.in. na celu:
-rozładowywać magazyn do sieci w godzinach maksymalnych RCE (nawet po 1,0-1,5zł/kWh, dzisiaj 1,1zł o godz. 20). Cel jest taki aby jak najbardziej podnieść średnią RCE
-ładować magazyn energii jeżeli jest mało produkcji PV w godzinach kiedy ceny są najniższe
-uruchamiać urządzenia IoT (np. bojler) kiedy RCE=0
-i wiele więcej.
W maju średnia cena sprzedaży RCE u mnie to 54gr/kWh. Jakbym był na RCEm to pewnie ok. 0,18zł/kWh (kwiecień 0,15zł/kWh)
48 gr za energię i to z zabawą pilnowaniem kiedy taniej …
to chyba każda G12W wyjdzie to samo a nawet taniej
Kolego, pokaż Twój rachunek - podziel kwotę na rachunku przez kWh i wyjdzie Tobie okolice 0,85-1,14zł/kWh. U mnie wychodzi z opłatami stałymi 0,58zł/kWh w maju.
Kolejną sprawą jest coś takiego jak "Tarcza Pstryk" - z jej powodu nie mogę zapłacić więcej niż jakbym był na normalnej taryfie. Póki co mogę zapłacić tylko tyle samo lub mniej co u takiego PGE
Wiadomo że zimą będzie gorzej, ale wtedy będę ładował magazyn w dwóch najtańszych godzinach w ciągu dnia, przykładowo listopad 2024, póki nie przekracza 42gr/netto jestem na plus: