Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

solik

Pionier e-mobilności
Właśnie chciałem zauważyć że ostatnio najagresywniejsi kierowcy jakich spotkałem to kierowcy Mercedesów. Kolejno Audi a potem BMW.
Jakaś zmiana pokoleniowa czy co?
cena w wynajmie salonowym

okresowo sa np zrzutki CLA w kolorze zoltym na tablicach GD, GA porozrzucane po calej Polsce w jednakowej specyfikacji w cenie za wynajem jak za Yarisa

cooler

Pionier e-mobilności
cena w wynajmie salonowym

okresowo sa np zrzutki CLA w kolorze zoltym na tablicach GD, GA porozrzucane po calej Polsce w jednakowej specyfikacji w cenie za wynajem jak za Yarisa
A to ciekawe, znasz konkretne kwoty? To by wyjaśniało buraki które tym jeżdżą.

cooler

Pionier e-mobilności
Testy ograniczenia do 150 km/h (zamiast 120 km/h) na autostradzie w Hiszpanii: https://www.thelocal.es/20250407/spain-trials-150km-h-speed-limit-on-motorways
Czechy, Hiszpania, w sumie u nas 150 na autostradzie to spoko jest tolerowana prędkość, jak tak dalej pójdzie to miejsce EV będzie jak w tych kawałach, za Tirami. Zrobiłem sporo tras Teslą ostatnio, bo nie chcę by mi kasa z referali przepadła i się zmuszam, ale żal mi dupę ściska jak mijają mnie nawet gówniane ICE lecąc te 150km/h... Czuję że prawie w miejscu stoję na tle wielu aut.
A ja musze się trzymać 130-135 bo z Wawy do Poznania dojadę na oparach, a SC Poznań to jest zło...

Czekam na rewolucję w bateriach typu WLTP 1000km i 10 minut ładowanie. Wtedy będzie to miało sens na trasy. Po prostu wróciłbym na swoim prądzie.

viallos

Pionier e-mobilności
A mnie nawet jak jadę 150 czasem wyprzedzi jakieś gówniane ICE i co z tego. Ja najczęściej autostradą nie lecę więcej niż 130 bo tak jest wygodniej, trasa mniej męczy
Jak zwykle panika o nie wiadomo o co.

@cooler Przejedziesz 250 km o około 11.1 minuty szybciej, jadąc z prędkością 150 km/h zamiast 135 km/h.

Piszesz o swoim prądzie wiec rozumiem ze zależy ci również na kosztach.
Załóżmy dla przykładu:
* Średnie spalanie: 7 litrów na 100 km
* Cena paliwa: 6 zł za litr
Obliczenia:
* Oblicz ilość paliwa potrzebną na 500 km:
(Spalanie na 100 km / 100 km) * Dystans = Potrzebna ilość paliwa
(7 litrów / 100 km) * 500 km = 35 litrów
* Oblicz koszt paliwa:
Potrzebna ilość paliwa * Cena za litr = Całkowity koszt paliwa
35 litrów * 6 zł/litr = 210 zł

Zużycie energii.
* Zużycie energii: 24 kWh na 100 km
* Cena prądu na pierwsze 250 km: 1.20 zł/kWh
* Cena prądu na kolejne 250 km: 2.00 zł/kWh

Całkowity koszt przejechania 500 km:
Całkowity koszt = Koszt pierwszych 250 km + Koszt kolejnych 250 km
Całkowity koszt = 72 zł + 120 zł = 192 zł

Zapewne nie jedziesz do Poznania na wycieczkę od razu tam i z powrotem i pewnie można tam taniej się załadować niż za 2PLN.

viallos

Pionier e-mobilności
Wygodne, szybkie auto nie spali 7l/100 przy 140km/h.
A walka z kultem zapie..lania to walka z epidemią egoizmu, więc bardzo ciężka.
Wiem. Specjalnie zaniżyłem bo zaraz sie znajda tacy co napiszą ze im dieselk to więcej niż 5 nie bierze😂😂😂. Moje samochody nowe, dobre i wygodne przy tych prędkościach potrzebowały 11l paliwa albo 9l ropy.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Nawet mój mega oszczędny stary dieselek, w którym byłem w stanie wykręcić 3,6l/100 (miasto/teren niezabudowany godziny poranne bez ruchu, mało zatrzymywania) przy 140 palł już bliżej 7,5. Pomijając już to że nawet jeśli jakieś auto ma możliwość jechania ponad 140, nie znaczy że powinno. Hałas, drgania, miękkie zawieszenie... zero przyjemności z jazdy tylko wieczne napięcie