Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

cooler

Pionier e-mobilności
Bezbłędna logika... 🤣
Może nie ma w tym logiki, ale taka percepcja może być. Wolne samochody często wydaje się być szybsze niż super dostrojone do wysokich prędkości i wyciszone auta.
Do dziś pamiętam jak jechałem z kolegą maluchem po niewyremontowanej jeszcze Puławskiej i byłem pewien że zasuwamy ponad 100, do tego stopnia byłem przerażony co się dzieje z samochodem że krzyknąłem żeby zwolnił bo się rozbijemy. Jakie było moje zdziwienie gdy kolega spokojnie odparł że jedziemy niecałe 50km/h. I tak było.

Sam mam Polo Mr 2019 z silnikiem 1.0 i wielu jadących ze mną pytało czy to ma więcej niż 200 koni. A ma 65, ale daje wrażenie bardzo dynamicznego i sprawnego po mieście, a i w trasie 150 czy 160 GPS to dla niego spokojna jazda.

Tak więc ten gość w pewnym sensie może mieć rację: Ma wrażenie że jeździ szybko, ale faktycznie tak nie jest i podświadomość daje mu poczucie bezpieczeństwa. :rolleyes:

Kszychu

Pionier e-mobilności
Sam mam Polo Mr 2019 z silnikiem 1.0 i wielu jadących ze mną pytało czy to ma więcej niż 200 koni. A ma 65, ale daje wrażenie bardzo dynamicznego i sprawnego po mieście, a i w trasie 150 czy 160 GPS to dla niego spokojna jazda.
Ja miałem matiza z silnikiem 0.8, ale ze względu na miękkie zawieszenie i przełożenia, wydawało się że jest małym zapierdzielaczem

cooler

Pionier e-mobilności
Corsa B 98’ 1.2 chyba 60 KM - raz rozpędziłem tego potwora do 120 na autostradzie, nigdy więcej. Ciężko okiełznać taką moc :).
O tym właśnie mówię! Często się śmieli z gości od tuningowanych Hond Civic że kierowcy aut z którymi się ścigają ze świateł nic o tym ściganiu nie wiedzą...😁

Michal

Moderator
Trabant polo 1.1 mial taki długi 2 bieg że można było spokojnie ruszać z pod świateł i dociągnąć do 70 no i przez niska masę, czlowiek byl pierwszy w wyścigu