Fotowoltaika - jaki koszt?

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Spytam bo może ktoś z Was przerabiał podobny przypadek.
Czy istnieje dotacja na zakup samego magazynu energii, jak fotowoltaika była instalowana i uruchomiona kilka lat wcześniej (bez dotacji) ?
Czy jest przy tym kryterium dochodowe - jak było w dawnym nie"czystym powietrzu"?

vwir

Pionier e-mobilności
Spytam bo może ktoś z Was przerabiał podobny przypadek.
Czy istnieje dotacja na zakup samego magazynu energii, jak fotowoltaika była instalowana i uruchomiona kilka lat wcześniej (bez dotacji) ?
Czy jest przy tym kryterium dochodowe - jak było w dawnym nie"czystym powietrzu"?
Jesteś na starych czy nowych zasadach?

swistak

Posiadacz elektryka
A ja też zadam podobne - czy jest dotacja na zakup samej PC do cwu? (jako zmniejszenie zużycia gazu kosztem zużycia prądu).

Bronek

Pionier e-mobilności
Wstęp:
Syn sąsiada zza mojego płotu, jak ten wyjechał na kilka miesicy z domu zasadzil kilkadzieiat krzaków marihuany .Mial najlepsza stopę zwrotu pomimo że nie ma EV .PV , i PC.
Ziero ryzyka bo znajoma Prokurator stwierdziła aby sprawy nie ruszać , bo wycieknie kto doniósł i może być dym... Nawet doslownie . A ze nie jestem przeciwnikiem marychy ...bardziej jak fajek i gorzaly ...:

Ad rem:
Każdy z nas ma inne warunki itd , więc nie da się tego skodyfikować .Gdybym miał jak miałem G12AS z połową ceny z G11 od wszystkiego ( tak mialem 2 lata choć nie powinienem ) , to też bym nie wszedł w fotowoltaikę . Podobnie Ci nie wchodzą w nią co umiejetnie gospodarują pra4dem w obecnych warunkach , bo chcąc i mogą lub muszą . Albo nie mają optymalnych warunkow , bo te same gorsze niż byly dla "prostej fotowoltaiki".
Trzecia sprawa to finanse i podejscie do nich .itd ..
A że tu niemal każdy , co zawsze podkreślam, to samiec alfa więc stąd czasem te gadki face to face .
Wacik poszedl z Panią na spacer , też obsika latarnie aby jego bylo na wierzchu .
Mam to samo ... :) Większośc tak ma ..

vwir

Pionier e-mobilności
A ja też zadam podobne - czy jest dotacja na zakup samej PC do cwu? (jako zmniejszenie zużycia gazu kosztem zużycia prądu).
Z tego co mi wiadomo to tylko jeśli zlikwidujesz nieefektywne źródło. Czyli jeśli do tej pory grzałeś CWU za pomocą na przykład paliwa stałego. Ale specjalistą nie jestem, tyle tylko co pamiętam z warunków programu Czyste Powietrze.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Z tego co mi wiadomo to tylko jeśli zlikwidujesz nieefektywne źródło. Czyli jeśli do tej pory grzałeś CWU za pomocą na przykład paliwa stałego. Ale specjalistą nie jestem, tyle tylko co pamiętam z warunków programu Czyste Powietrze.
A czy bojler (na prąd) jest efektywny? Bo jak by można było wziąć dofinansowanie na wymienienia bojlera na taki ze zintegrowaną PC, to może bym wziął.