Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

to_masz

Posiadacz elektryka
ja nie wiedzialem, ze jest taryfa G12as. Tam 1Kwh kosztuje 20 groszy w godzinach 22-6 chyba to mi wyjdzie taniej niz pstryk 20 groszy + marza.

A czy G12as to nie tylko różnica w stosunku do zeszłego roku? W Enea tak to jest opisane:

1. Sprzedawca stosował będzie w strefie nocnej Obniżoną cenę energii w odniesieniu do ilości energii elektrycznej przewyższającej ilość energii elektrycznej zużytej w analogicznym okresie rozliczeniowym roku poprzedzającego pierwszy rok zakwalifikowania Klienta do grupy taryfowej G12as, z zastrzeżeniem postanowień pkt 2 poniżej.

2. Dla nowego miejsca dostarczania energii elektrycznej dla Klienta zakwalifikowanego do grupy taryfowej G12as, który nie korzystał z usług dystrybucji w ramach umowy kompleksowej bądź umowy dystrybucji dłużej niż rok, przyjmuje się, że zużycie energii elektrycznej w analogicznym okresie rozliczeniowym roku poprzedzającego pierwszy rok zakwalifikowania Klienta do grupy taryfowej G12as, o którym mowa w ust. 1, wynosiło 0 kWh.

Masta20PL

Zadomawiam się
W enerdze jednak nie ma tej taryfy. Przeszedłem na pstryk tzn podpisałem umowę czekam, prawdopodobnie od 1 czerwca ruszamy :)

daniel

Señor Meme Officer
A czy G12as to nie tylko różnica w stosunku do zeszłego roku? W Enea tak to jest opisane:
Też widziałem tę taryfę i w sumie to jest ok chyba tylko na pierwszy rok po przejściu z gazu/węgla na prąd. Potem nie rozumiem jej zalet.
Tylko 22:00-6:00 tania strefa.

Elon

Zadomawiam się
Jakie ryzyko jak pstryk ma zamrożone ceny maksymalne?

Ja dociągnąłem Ethernet z węzła teletechnicznego w garażu. Wg aktualnych norm do mieszkania trzeba doprowadzić dwie skrętki. Do jednej mam sygnał dostawcy, drugą miałem wolną. Więc tą drugą spuściłem z powrotem swój LAN i zainstalowałem miniaturowy access point przy miejscu postojowym.

Masz rację, sprawdziłem i poza światłowodem którego używam, idą też 2 niewykorzystane kable na dół!

Świetny pomysł, wielkie dzięki, sprawdzę czy mogę coś podpiąć po drugiej stronie kabla :)

STMS

Pionier e-mobilności
Jakie ryzyko jak pstryk ma zamrożone ceny maksymalne?

sprawdź ceny - ile h w ciągu dnia wyjdziesz poniżej 63 gr brutto z przesyłem i innymi opłatami ?

w G12R masz gwarantowane 12h dziennie taniego prądu

a ceny maksymalne masz do 30 września jak u każdego operatora

Elon

Zadomawiam się
sprawdź ceny - ile h w ciągu dnia wyjdziesz poniżej 63 gr brutto z przesyłem i innymi opłatami ?

w G12R masz gwarantowane 12h dziennie taniego prądu

a ceny maksymalne masz do 30 września jak u każdego operatora
Sprawdzałem i w dynamicznej 100% ładowań zrobię poniżej 0.63zł ;-)
Dzisiaj w nocy 0.45, wczoraj bym sobie podładował o 12 za 0.25 a realnie wystarczy mi raz w tygodniu najniższa cena, czyli np. kilka dni temu 6.04 bym ładował za 0zł.

Cenę maksymalną w taryfie dynamicznej ma tylko pstryk, co będzie od października nie wiem ale Pstryka można w każdym momencie zmienić, np. na zimę wziąć klasyczną taryfę kiedy nie ma darmowego ładowania z dynamicznej.

STMS

Pionier e-mobilności
Dzisiaj w nocy 0.45, wczoraj bym sobie podładował o 12 za 0.25 a realnie wystarczy mi raz w tygodniu najniższa cena, czyli np. kilka dni temu 6.04 bym ładował za 0zł.

Cenę maksymalną w taryfie dynamicznej ma tylko pstryk.
Tylko aby wyjść niżej musisz pstryk miec poniżej 28 gr netto za kWh
reszta to pochodne które dobijają do 63 gr brutto

zobacz dzisiejsze ceny ile h masz takich tanich ?
i do tego codzienna analiza co i jak ustawiać a gdzie zużycie w domu które wyjdą w cenach droższych ?

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka

Cenę maksymalną w taryfie dynamicznej ma tylko pstryk.
Jutro prąd jest 2h za darmo, a patrząc na prognozę odstawiam w niedzielę znowu ujemne. Czyli tylko koszt dystrybucji.