Wydanie tesli - u nas chyba lepiej ;-)

boa

Pionier e-mobilności
Jak dla mnie masakra. Sorry, że znowu temat tesli, ale jak bezdomny nocuję w aucie do wydania, to coś już jest nie tak lekko…

nabrU

Moderator
Panie @boa, nikt tu nie twierdzi, że Tesla jest czysta jak łza. Ja osobiście uważam, że nie jest, ale i inni producenci tacy 'caca' też nie są. Jedyne o czym mówię to fakt, że takich 'njusów' o Tesli jest co niemiara, a o innych markach praktycznie zero. Czy brak newsów o innych markach oznacza, że te inne marki są bez zarzutu? Pewnie nie, oznacza to tylko, że artykuł o Tesli ma lepszą klikalność (dzięki Tobie również, bo go tutaj wstawiłeś). Więc jeśli coś 'złego' o Tesli będzie w 10 portalach, a o BMW tylko w jednym, to który samochód jest lepszy dla przeciętnego czytacza?

boa

Pionier e-mobilności
Panie @boa, nikt tu nie twierdzi, że Tesla jest czysta jak łza. Ja osobiście uważam, że nie jest, ale i inni producenci tacy 'caca' też nie są. Jedyne o czym mówię to fakt, że takich 'njusów' o Tesli jest co niemiara, a o innych markach praktycznie zero. Czy brak newsów o innych markach oznacza, że te inne marki są bez zarzutu? Pewnie nie, oznacza to tylko, że artykuł o Tesli ma lepszą klikalność (dzięki Tobie również, bo go tutaj wstawiłeś). Więc jeśli coś 'złego' o Tesli będzie w 10 portalach, a o BMW tylko w jednym, to który samochód jest lepszy dla przeciętnego czytacza?
jasne, że Tesla lepiej się klika, kolejne tytuły podłapały temat:
https://www.businessinsider.de/wirtschaft/chemie-und-muell-elon-musks-tesla-chaos-werkstatt-am-ber/
i żeby było zabawniej, sprzedają jako swoje newsy ;-) wiadomo, media...
Ale prawda imho jest też taka, że BMW nie robi takiego wydawania aut. Tyle. Tu nie chodzi o ideologię, produkcję, wyposażenie czy prowadzenie auta.
Z drugiej strony, ostatnio jak była afera z karą prawie 500 mln EUR, bo Mercedes doniósł i dostali ją ACEA oraz BMW, Jaguar Land Rover, Opel, Volvo, Suzuki, Mazda, Toyota, Honda Mitsubishi, Hyundai, GM, to nie pisało o tym kilka gazet, tylko praktycznie wszyscy i poszło to bardzo szeroko.
Czy zauważenie takiej prowizorki Tesli ciągniętej przez wiele lat jest czymś złym? Wg mnie akurat dobrze, może ogarną to. Nie wiem, dlaczego od razu część osób tak negatywnie podchodzi do czegokolwiek o Tesli...
Szczerze mówiąc, to miałem nadzieję, że po prostu ta patologia, jaka jest pod Berlinem, będzie punktem wyjścia, żeby pochwalić Ząbki i inne delivery points w PL i się zdziwiłem :) Ale może po prostu za mała próba osób zajrzała do wątku, a tym, którzy zajrzeli jakoś emocje się podgrzały ;-)
Dobrego dnia!

nabrU

Moderator
Nie wiem, dlaczego od razu część osób tak negatywnie podchodzi do czegokolwiek o Tesli...

Bo z doświadczenia czytało już wiele podlinkowanych artykułów i tylko niewielka ich część okazała się prawdą?

Bo na Teslę się łatwo 'pluje' w prasie?

Bo to teraz moda by Tesli przywalić (nazi car itp)?

I nie oszukujmy się, że prasa czy portale chcą coś 'naprawić' pisząc czy przedrukowując takie artykuły. Chodzi wyłącznie o kasę, a tą teraz lepiej zarabia się na pisaniu głupot o EV niż na ICE, czy pisaniu 'sensacji' o Tesli, a nie o EV od BMW, VAG, Stellantis czy KIA/Hyundai. Taka prawda stąd takie reakcje...

boa

Pionier e-mobilności
Bo z doświadczenia czytało już wiele podlinkowanych artykułów i tylko niewielka ich część okazała się prawdą?

Bo na Teslę się łatwo 'pluje' w prasie?

Bo to teraz moda by Tesli przywalić (nazi car itp)?

I nie oszukujmy się, że prasa czy portale chcą coś 'naprawić' pisząc czy przedrukowując takie artykuły. Chodzi wyłącznie o kasę, a tą teraz lepiej zarabia się na pisaniu głupot o EV niż na ICE, czy pisaniu 'sensacji' o Tesli, a nie o EV od BMW, VAG, Stellantis czy KIA/Hyundai. Taka prawda stąd takie reakcje...
Ogólnie się z Tobą zgadzam i tak samo pomyślałem. Ale jak się zastanowiłem, to jednak to chyba prawda, co wyprawiają w tym opisanym delivery point. Gdyby było inaczej, Tesla od razu by zdementowała. I zobacz, że tu nie chodzi o politykę, Elona czy fakt, że to EV. Nie. Tu chodzi o standard obchodzenia się z autami przed wydaniem klientom. Wyobraźcie sobie, że nagle dowiadujecie się, że tak było w Waszym aucie jakiejkolwiek marki. Tu nie ma znaczenia znaczek. I przypominacie sobie, że jakiś taki zapach był na początku dziwny... ;-)
Pamiętacie też pewnie doniesienia, jak wyglądała czasem produkcja tesli w USA, jaka prowizorka była tam też grana. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to jest dziwne, że pod Berlinem odstawiają coś takiego i nie panują nad procesami / standardami. Po prostu kazus biznesowy. Nie ma co tego brać do siebie, tym bardziej że na szczęście w PL wygląda to jednak chyba zgoła inaczej i nikt z Szanownych Forumowiczów nie doznał skoku ciśnienia po przeczytaniu ;-)

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Jest prosta zasada - sprawdzać informacje przed rozpowszechnianiem

W polskojęzycznych mediach* bez sprawdzania można wierzyć elektrowozowi (może jeszcze coś, czego nie znam). Wszystko inne to albo niepewne źródło albo niemal pewny fejk

* w temacie EV

Last edited:

boa

Pionier e-mobilności
Jest prosta zasada - sprawdzać informacje przed rozpowszechnianiem

W polskojęzycznych mediach* bez sprawdzania można wierzyć elektrowozowi. Wszystko inne to albo niepewne źródło albo niemal pewny fejk

* w temacie EV
Też cenie Elektrowóz i dlatego tu jestem :) Ale nie można zamykać się na inne media - a jeśli coś jest nieprawdziwe, to trzeba to nagłaśniać. Z tymi kwestiami wokół Tesli to akurat nie byłbym pewien, czy to nie jest prawda (szczegolnie delivery point BER)

viallos

Pionier e-mobilności
Wciąż traktujesz fakenews jako prawdę
A ja stanę w obronie kolegi @boa. To moze Ty udowodnij że to nie jest fake. Akurat tak sie składa że robie interesy z ogromnymi korpo w DE. Taki bałagan jaki tam jest to u nas w czasach transformacji był. Teraz my jestesmy sporo do przodu a przede wszystkim mamy pojęcie co robimy i jesteśmy pracowici ... czego o wielu Niemcach powiedzieć nie mogę. Ich biurokracja i papierki sa daleko za naszą cyfryzacją. Jak im pokazuje np Moj Obywatel to oni oczyma przewracają.
O moich pogladach na temat Tesli chyba nie musze nikogo przekonywać.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Jak dla mnie masakra. Sorry, że znowu temat tesli, ale jak bezdomny nocuję w aucie do wydania, to coś już jest nie tak lekko…
Robią gównoburzę, a kolega @boa radośnie wkleja link. Mam wrażenie, że zarówno motoryzacyjny pudelek, jak i kolega @boa nie wiedzą, że Tesla jako jedna z niewielu elektryków ma tryb kempingowy więc nadaje się do zamieszkania.

Najnowsze dyskusje