mecekbomba

Fachowiec
Szanowni forumowicze!

Rozważam zakup (czy też raczej leasing) id.7. Prośba o wskazanie wad pojazdu z Waszego punktu widzenia bowiem po oględzinach w salonie ja wad nie dostrzegam. Stylistyka rzecz gustu więc o to nie pytam.
Plusy:
1. wyposażenie (ogrzewana przednia szyba, matrixy, elektryczne fotele z masażem i wentylacją, ogrzewana przednia szyba, wyświetlacz kierowcy + HUD),
2. 6,5 s. do setki, napęd na tył. Mogłoby być lepiej ale nie jest źle,
3. 600 km WLTP.

Minusy:
1. skromny ekran kierowcy,
2. minimalistyczne wnętrze,
3. dotykowe przyciski na kierownicy,
4. brak bagażnika z przodu (dla mnie zupełnie nieistotne),
5. cena ale leasing VW wychodzi dobrze.

Jedyna alternatywa jaką widzę to Scenic ale suvów/crossoverów nie znoszę a i osiągi znacząco słabsze. ioniq6 też sporo kosztuje a wyposażenie i zasięg ma skromniejsze. Inna alternatywa to plugin. Passat plugin ma ponad 100 km zasięgu a rata wyniesie 2539 zł brutto (id.7. 3372 zł brutto). Obiektywnie paliwa za 800 zł miesięcznie na trasach nie przepalę.

Jakie są wady id.7. według Was? czy jest coś lepszego?

sebsek

Posiadacz elektryka
Wydaje mi się, ale nie pamiętam na 100%, że jak odbieraliśmy id.7 w paźfzierniku to był soft 5.0, a potem podskoczyło do 5.2. id.4 odbierałem w tym miesiącu i był od razu 5.2.
Ja odbierałem w zeszłym miesiącu auto z wyprzedaży 2024 i widocznie musiał dłużej u nich postać, że jest 4.0 :)

John

Zadomawiam się
@less czy ID7 i ID4 masz z tym samym wyposażeniem? Możesz porównać np DCC, Światła czy masaż jeśli masz pomiędzy nimi? Czy przechodząc do ID4 czujesz że jest głośniej?
Na papierze to wygląda tak samo, ale zastanawia mnie czy mniejszy ma jednak gorsze te elementy.
@sebsek a jaki miesiąc produkcji? 5.0 wszedł gdzieś w połowie roku, może masz samochód ze stycznia :( Smutne jeśli faktycznie miałbyś nie dostać już żadnej aktualizacji - jak tu europejskie marki mają konkurować z Teslą albo chińczykami przy takim podejściu.

sebsek

Posiadacz elektryka
@less czy ID7 i ID4 masz z tym samym wyposażeniem? Możesz porównać np DCC, Światła czy masaż jeśli masz pomiędzy nimi? Czy przechodząc do ID4 czujesz że jest głośniej?
Na papierze to wygląda tak samo, ale zastanawia mnie czy mniejszy ma jednak gorsze te elementy.
@sebsek a jaki miesiąc produkcji? 5.0 wszedł gdzieś w połowie roku, może masz samochód ze stycznia :( Smutne jeśli faktycznie miałbyś nie dostać już żadnej aktualizacji - jak tu europejskie marki mają konkurować z Teslą albo chińczykami przy takim podejściu.
Szczerze to nie wiem kiedy była produkcja ale również jakoś niespecjalnie mnie martwi brak tej aktualizacji gdyż auto ma wszystko co potrzebne do komfortowej jazdy. A z tego co widziałem na You Tube to w sumie w tym 5.0 i wyżej nic faktycznie istotnego nie ma.
Powiem wręcz że nie dokonca pojmuję te ostatnie fascynacja wszystkich aktualizacjami.
Jeździłem przez 30 lat i nie było czegoś takiego i jakoś nikt nie narzekał 😁

miv

Posiadacz elektryka
Nie wiem jak w VW ale w Skodzie pan tu na filmiku (
) tłumaczy, że jak ktoś ma wersję 4.1, to dostanie 4.1.2 "over the air". Jeśli ktoś ma wersję 4.0 to musi się udać do ASO po update wersji.

nabrU

Moderator
Szczerze to nie wiem kiedy była produkcja ale również jakoś niespecjalnie mnie martwi brak tej aktualizacji gdyż auto ma wszystko co potrzebne do komfortowej jazdy. A z tego co widziałem na You Tube to w sumie w tym 5.0 i wyżej nic faktycznie istotnego nie ma.
Hmm, chyba od 5.0 jest podgrzewanie baterii HV na żądanie więc to ważny dodatek jest jak dla mnie.

rogeer

Zadomawiam się
Od 5.0 jest też remote park assist gdzie można sobie parkować z apki Test tego parkowania
Natomiast VW z ich polityką aktualizacji faktycznie ma coś nie tak. Tutaj ten gość z poprzedniego filmu, który dużo testuje VW nagrał o tych aktualizacjach filmik.

less

Posiadacz elektryka
Dokładnie tak i to jak najbardziej jest istotne, a zdalne parkowania czy bardziej rozbudowany HUD to gadżety dla mnie bez znaczenia.
To, to jest bardzo przydatna opcja szczególnie w wersji VW, gdzie pokazuje czas potrzebny do osiągnięcia optymalnej temperatury i aktualny poziom szybkiego ładowania