W sumie to najlepiej porównać auta w tych samych warunkach w tym samym czasie i najlepiej na tych samych kołach (tutaj plaid na 19" a audi na 21?). Ja tam wtedy patrzę na testy Kyle'a z OutOfSpec reviews.Ja tam patrzę wtedy na wyniki testów Bjorna Nylanda i myślę sobie - w sumie to nie ma znacznia czy jest 800V, czy 400V, bo Audi to bliźniak Porshe... Istotna jest infrastruktura ładowania i koniec.
Ma znaczenie, ponieważ 800V to 2 razy mniejsze prądy ładowania jak 400V.
A inaczej, ładując identycznym natężeniem jak dzisiaj, Tesla z akumulatorem 800V ładowałaby się 2 razy szybciej (mimo że pojedyncze ogniwa przyjmowałyby identyczny prąd jak przy akumulatorze 400V). Tesla ładowałaby się tak szybko, jak ładuje się Tacan. Czyli ogniwa S Plaid przy 800V mógłyby ładować się mocą 500kW. Podejrzewam, że w nowej S zostanie to zaaplikowane, konkurencja zaczyna to wymuszać.
Ten wykres łącznie z teslą model s możesz sobie do szuflady schować.Ja tam patrzę wtedy na wyniki testów Bjorna Nylanda i myślę sobie - w sumie to nie ma znacznia czy jest 800V, czy 400V, bo Audi to bliźniak Porshe... Istotna jest infrastruktura ładowania i koniec.
View attachment 27223
Nie rozumiesz.No nie, prąd jest mniejszy między ładowarka a pakietem. Ale u Tesli i tak jest podwyższony bo 625A a nie 500A. Y/3 mają taką krzywą ze nie sa prawie ograniczane zbyt malym prądem. W S/X w zakresie 10-35% jest ograniczenie z powodu architektury ale nie jakieś duże, pewnie byłoby z 300-320kW max zamiast 250kW, czyli średnio 30kW więcej w tym zakresie, a to oznacza ok 2 minuty szybciej a nie 2x szybciej. To nie tylko parametry muszą pozwalać na szybsze ładowanie ale takze BMS musi pozwolić na szybsze ładowanie, a obecnie Tesla nie pozwala na szybsze ładowanie.
W moim Xie chwilę po przekroczeniu 30% juz spada prąd i prędkość spada poniżej 250kW, w Taycan ciągnie ~300kW do 60%, potem 200kW do 75%. Na 400V Tesla mogłaby podobnie ciągnąć 250kW do 60% a potem 200kW do 75% ale jak widać na krzywej ma inne podejście.
To trochę jak z ograniczeniem na drodze. Jeśli wjeżdżamy na autostrade na ktorej jest 140 zamiast 70(800V vs 400V) to nie znaczy ze będziemy jechać 140. Moze kierowca uzna ze 120 jest ekonomiczniej i bezpiecznej.
To zdanie jest prawda tylko jeśli w przypadku 800V jest 2x wiecej ogniw a tym samym 2x większa pojemność.A inaczej, ładując identycznym natężeniem jak dzisiaj, Tesla z akumulatorem 800V ładowałaby się 2 razy szybciej (mimo że pojedyncze ogniwa przyjmowałyby identyczny prąd jak przy akumulatorze 400V).
Skoro 2C to tez pół godziny, skąd wziąłeś godzinę. Godzina to 1C. Wydaje mi się że jednak nie ja jestem osoba ktora nie rozumieAkumulator 400V o identycznej pojemności i prądzie ładowania 2C na ogniwo będzie potrzebował całej godziny do pełnego naładowania.
BMS nie potrzebuje podawać wyższego natężenia na ogniwo, poda identyczne, a i tak przy tym prądzie akumulator 800V naładuje się 2 razy szybciej niż 400V.