Kupię EV do miasta

walik22

Zadomawiam się

mALEK

Pionier e-mobilności
francja, brak vin i jakies przeswity...

1745146948329.png

"ciekawa" historie musi miec to auto

boa

Pionier e-mobilności
francja, brak vin i jakies przeswity...

View attachment 27275

"ciekawa" historie musi miec to auto
No wlasnie. Natomiast co do wielkości baterii - widzę, że nie wszyscy kojarza, ze o ile wczesniej w wielu autach baterie były małe ze względów konstrukcyjnych, technologicznych itd o tyle akurat w mx30 było to zrobione specjalnie, kwestia masy/prowadzenia/zużycia i postawienia na jakość wnętrza, stylistyki etc, a nie na koszt baterii. To jest auto do miasta i okolic, gdzie przebija bardzo dużo innych aut komfortem zawieszenia, wyciszeniem i powiewem premium. Warto obejrzeć i przejechać się, szczególnie wyższymi wersjami z pełnym wyposażeniem, bose, matrix itd. To jest auto dla określonej grupy osób, które to docenia, a nie potrzebują auta na dalekie trasy. Bo do tego się nie nadaje.

StaryZłom

Zadomawiam się
Przymierzam się do zakupu czegoś z roczników 2020-22 i mam pytanie do szanownych forumowiczów o awaryjność takich autek (Peugeot e-208 136km, Opel e-Corsa 136km, Nissan Leaf i Renault Zoe R135). Awaryjność jako najważniejsza kategoria wyboru - co byście proponowali?

boa

Pionier e-mobilności
Przymierzam się do zakupu czegoś z roczników 2020-22 i mam pytanie do szanownych forumowiczów o awaryjność takich autek (Peugeot e-208 136km, Opel e-Corsa 136km, Nissan Leaf i Renault Zoe R135). Awaryjność jako najważniejsza kategoria wyboru - co byście proponowali?
Z wymienionymi modelami nie miałem bezpośrednio do czynienia, natomiast z aut do miasta mogę wypowiedzieć się co do Mazdy MX-30. Moje doświadczenie plus rozmowy z ASO - nic się nie dzieje, po kilku latach jeżdżą jak nowe. Jedyna kwestia to co 3-4 lata wymiana akumulatora 12V. 600 w ASO, 300 zł poza

pluto

Pionier e-mobilności
Odpuść sobie ZOE R135 - miałem kupione jako nowe, przez 2 lata 7 razy na nieplanowanych serwisach ( w tym raz laweta - brak możliwości ładowania), bardzo dużo awarii elektroniki (nie które same się naprawiały), zimą zasięg spadał o połowę, itd....:rolleyes:

vwir

Pionier e-mobilności
Leaf. Bezdyskusyjnie. A nawet jeśli jakimiś cudem się zepsuje to co drugi kowal go naprawi za czapkę gruszek.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ja mam e208 rocznik 2022. Żadnych awarii czy usterek jak do tej pory. W ASO byłem tylko na przeglądach i raz na akcji serwisowej (wgranie softu).