Czemu ludzie sprzedają mx-30 ?

Eljal

Fachowiec
Absolutnie nie. Przecież napisałem o przymrużeniu oka na ten marketingowy bełkot ;)
To JEST miły samochód. Właśnie. Miły, nie praktyczny, a najlepiej jakby łączył te cechy, tego nie robi. Taka maskotka. Funcar. Nie polecam, chyba, że na piknik, ale nie za daleko 😉

boa

Posiadacz elektryka
To JEST miły samochód. Właśnie. Miły, nie praktyczny, a najlepiej jakby łączył te cechy, tego nie robi. Taka maskotka. Funcar. Nie polecam, chyba, że na piknik, ale nie za daleko 😉
to nie tak; to jest mega fajny samochód do jazdy na co dzień dla 1-2 osób, a tylko od czasu do czasu 3-4. I tak samo jeśli chodzi o zasięg - na wakacje bym się nim nie wybrał, ale na spotkanie do centrum, na zakupy czy na jakiś sport podjechać - serio super. To nie jest Skoda, nie ma największego bagażnika czy przestrzeni jak superb, nie ma też - tu spoiler - parasolki w drzwiach. Ale parasolkę można samemu włożyć do auta ;) Ma za to inne plusy, które były tu ileś razy już wskazywane.

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Cóż, każdy zna swoje potrzeby, więc musi sam wybrać samochód. My mamy w rodzinie taka Mazdę i jest naprawdę ok. Przez to, że zrobił się taki fetysz zasięgu, to auto jest dobrze wyceniane. Tylko fakt, że nie jest duże wbrew pozorom.

boa

Posiadacz elektryka
Cóż, każdy zna swoje potrzeby, więc musi sam wybrać samochód. My mamy w rodzinie taka Mazdę i jest naprawdę ok. Przez to, że zrobił się taki fetysz zasięgu, to auto jest dobrze wyceniane. Tylko fakt, że nie jest duże wbrew pozorom.
kompletnie nie rozumiem tego jak ładnie nazwałeś "fetyszu" zasięgu :)
u mnie było tak, że trochę się tego baliśmy, ale powiedzieliśmy sobie, że przecież nie ma żadnego problemu patrząc realnie -> jeśli nawet potrzeba byłaby jeżdżenia akurat tym autem na jakieś spotkania czy zajęcia jak taksówkarz, że np. nagle wyjdzie 300 km po mieście, obwodnicy itd., to przecież w trakcie spotkania/zajęć autko może sie naładować, sieć ładowarek jest już gęsta. Z taką myślą żyliśmy i po 3 latach okazało sie, że auto nigdy nie było ładowane poza domem :) No sorry, naładowali w Japonii, a w ASO ładują przy przeglądzie przed wydaniem plus raz na samym początku podjechałem obok na GW, żeby sprawdzić, czy CCS działa ;)

Ev3

Pionier e-mobilności
Ludzie, czy hejterzy mx30 w ogóle stali przy tym samochodzie, nie mówiąc o testowaniu??
Ktoś kto umie prawidłowo ocenić zawartość puszki to hejter?
Niech Ci będzie - no to ja stałem, jechałem, nawet chciałem kupić.
Oczywiście do czasu tej jazdy próbnej, która była totalną porażką.

Przyjechałem na nią właśnie Zoe i ta Mazda była mniej funkcjonalna niż ono, przy podobnej dynamice.
Tyle że Zoe miało 90 KM.....
Ale też 4 drzwi i podobnie przestronne wnętrze.
Dla dwóch osób super,
Nie super, bo za duże.
Tak o 20 cm jak na dwuosobowy kompakcik.

boa

Posiadacz elektryka
kompletnie nie rozumiem tego jak ładnie nazwałeś "fetyszu" zasięgu :)
u mnie było tak, że trochę się tego baliśmy, ale powiedzieliśmy sobie, że przecież nie ma żadnego problemu patrząc realnie -> jeśli nawet potrzeba byłaby jeżdżenia akurat tym autem na jakieś spotkania czy zajęcia jak taksówkarz, że np. nagle wyjdzie 300 km po mieście, obwodnicy itd., to przecież w trakcie spotkania/zajęć autko może sie naładować, sieć ładowarek jest już gęsta. Z taką myślą żyliśmy i po 3 latach okazało sie, że auto nigdy nie było ładowane poza domem :) No sorry, naładowali w Japonii, a w ASO ładują przy przeglądzie przed wydaniem plus raz na samym początku podjechałem obok na GW, żeby sprawdzić, czy CCS działa ;)
dodam: nie rozumiem, jeśli chodzi o mx30, bo tak samo jak singiel z reguły nie potrzebuje minivana, a rodzina nie wybierze jako podstawowe auto roadstera, tak samo do miasta nie potrzeba wielkiej, ciężkiej i drogiej baterii oraz ładowania ccs z mocą 350kw :)
natomiast przy wyborze auta podstawowego to też zależy, jak często jeździ sie w dalekie trasy - jak tylko rekreacyjnie jakiś weekend, wakacje, narty, to imho takie 250-300km jazdy po autostradzie jest wystarczające, a jak 300-400 to już super, tylko ważne, żeby szybko się ładować. Takie mam przemyślenia

boa

Posiadacz elektryka
Ktoś kto umie prawidłowo ocenić zawartość puszki to hejter?
Niech Ci będzie - no to ja stałem, jechałem, nawet chciałem kupić.
Oczywiście do czasu tej jazdy próbnej, która była totalną porażką.

Przyjechałem na nią właśnie Zoe i ta Mazda była mniej funkcjonalna niż ono, przy podobnej dynamice.
Tyle że Zoe miało 90 KM.....
Ale też 4 drzwi i podobnie przestronne wnętrze.

Nie super, bo za duże.
Tak o 20 cm jak na dwuosobowy kompakcik.
ja się z Tobą nie mogę zgodzić, zupełnie jest inaczej, a plastik fantastik zoe to cóż...

Ev3

Pionier e-mobilności
Nie chce być niemiły, ale Twoje porównanie do awiacji i rzekomego przeskoku technologicznego jest co najmniej nietrafione… i nieprawdziwe również.
1. Miejsko-Podmiejski zasięg mx30 wynika z baterii 35,5 kWh brutto, która Mazda włożyła z premedytacją -
Premedytacja była tylko taka żeby obrzydzić elektryki i żeby ludziska nadal kupowali ice....
Udana.

boa

Posiadacz elektryka
Do miasta np. Soula.
Mały na zewnątrz, duży w środku, 4 normalne drzwi - tak jak być powinno.
tylko jeszcze musi się wizualnie komuś podobać :) Auto to nie tylko suche liczby i tabelki. Plus jednak zobacz wnętrze jednego i drugiego, systemy itd. JA to sie ciesze, ze jest wybór, że rynek daje możliwości doboru pod siebie