Degradacja Leaf Spy

ClassicGOD

Leaf on the wind
Faktycznie, bo to ładowanie AC było i pomiar brutto. Podepnę kiedyś przy okazji OBDII i wyliczę jeszcze te straty ładowania (y)
Jeżeli kierowałeś się tylko wskaźnikiem % na desce rozdzielczej to pamiętaj że leaf trzyma 3-4kWh rezerwy poniżej wskazanego 0%.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Podobnie SOC na desce rozdzielczej równy 100% to często 96/97/98% realnego SOC podawanego przez LS, im rzadziej ładowane do 100% tym większe rozjazdy, BMS sie gubi.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Mija mi dzisiaj 2 lata i 37.358km, degradacja jak widać, nie wiem powinien być jeszcze jeden drop przed wypłaszczeniem, ale to zobaczymy na spokojnie. Jak pisałem wcześniej auto ma pogubionego/rozkalibrowanego BMS'a to też na pewno odbija się na odczytach, naładowanie baterii na desce rozdzielczej 94%, a na LS 91%, muszę go wpiąć do 100% w najbliższym czasie, ładując z gniazdka zabrakło mi dzisiaj pewnie z 2-3h, końcówka wchodzi powoli.

Awarii zero, olej w skrzyni redukcyjnej zmieniłem 2x, dzisiaj przegląd.

Attachments

• degr.png
    degr.png
    60,4 KB · Liczba wyświetleń: 9
  • Screenshot_20250509-062945.png
    Screenshot_20250509-062945.png
    69,6 KB · Liczba wyświetleń: 9
  • IMG_20250509_063033_340.jpg
    IMG_20250509_063033_340.jpg
    168,1 KB · Liczba wyświetleń: 9

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Mija mi dzisiaj 2 lata i 37.358km, degradacja jak widać, nie wiem powinien być jeszcze jeden drop przed wypłaszczeniem, ale to zobaczymy na spokojnie. Jak pisałem wcześniej auto ma pogubionego/rozkalibrowanego BMS'a to też na pewno odbija się na odczytach, naładowanie baterii na desce rozdzielczej 94%, a na LS 91%, muszę go wpiąć do 100% w najbliższym czasie, ładując z gniazdka zabrakło mi dzisiaj pewnie z 2-3h, końcówka wchodzi powoli.

Awarii zero, olej w skrzyni redukcyjnej zmieniłem 2x, dzisiaj przegląd.
U mnie po 11 m-cach i 15700 km LS pokazywał: SOH=95,07%, Hx=91,95% (auto z akum. 40kWh).
Do tamtego czasu było 65 ładowań DC i 198 ładowań AC, wg. odczytu z LS.
Niedługo znów podłączę OBDII i zrobię odczyt po 20000 km :)

Jakie są wskazania do zmiany oleju w skrzyni redukcyjnej w Leafie? W ASO nic nie wspominali, w książce chyba też nie ma tego w planie w ciągu 2 lat...

Ronin78

Posiadacz elektryka
Jakie są wskazania do zmiany oleju w skrzyni redukcyjnej w Leafie? W ASO nic nie wspominali, w książce chyba też nie ma tego w planie w ciągu 2 lat...
Z tego co pamiętam serwis to wymienia przy 60kkm / 3lata, robota tak prosta, a olej tak czarny (już po 8kkm) że żal tego nie zrobić. Wrzucałem zdjęcia w temacie zmiany oleju, rzuć okiem.

Też mam 40kWh, częste ładowania DC sprzyjają wyższym odczytom SOH, norweskie Leaf'y ładowane z gniazdka, po zjeździe na kołach do PL i kilku DC "odzyskują" kilka dobrych % SOH, słyszałem że nawet i do 5% - niestety jest to tymczasowe, jak ktoś wróci do "gniazdka" to ten SOH po kilku miesiącach wraca w "swoje" miejsce i tu właśnie głównym winowajcom jest BMS - zaniża bo ma skąpe dane do obliczeń. Albo robisz dobrze BMS'owi, albo baterii.

Last edited:

ClassicGOD

Leaf on the wind
Z tego co pamiętam serwis to wymienia przy 60kkm / 3lata, robota tak prosta, a olej tak czarny (już po 8kkm) że żal tego nie zrobić. Wrzucałem zdjęcia w temacie zmiany oleju, rzuć okiem.
Z tego co wiem to nie wymienia. W kalendarzu serwisowym jest jedynie kontrola. W instrukcji serwisowej też jest jedynie kontrola poziomu co 2 lata. Wymianę zalecają tylko w wypadku pojawienia się wycieków, po wymianie uszczelnienia przekładni ale tu akurat można się spodziewać że nie wleją starego oleju z powrotem.

Ronin78

Posiadacz elektryka
No to się u mnie dzisiaj zdziwią jak po odkręceniu korka kontrolnego okaże się, że jest czyściutki, a olej czerwony 🤷‍♂️ :unsure:

nabrU

Moderator
A co jak powiedzą, że już po gwarancji za 'nieautoryzowane' czynności serwisowe ;)

nabrU

Moderator
Przecież mogą przytulić kasę i wciąż powiedzieć, że gwarancji 'ni ma'. :p

Ale jak znam życie to nawet do przekładni nie zajrzą. Pewnie gdzieś tam postukają, opony sprawdzą, kompa podłączą i powiedzą 'tysiak się należy' :sneaky: