Degradacja Leaf Spy

Kierowca23

Posiadacz elektryka
To nie jest liniowe.
Bardzo możliwe!
Ale jak nieliniowe - może to jest w skali logarytmicznej?
Czy producent w ogóle gdzieś upublicznił funkcję albo tablicę na wyliczanie tych 12 kresek ? :unsure:A może po prostu komputer pokładowy wylicza tak, żeby nie było roszczeń gwarancyjnych przez te 8 lat (przy normalnym użytkowaniu)... I jednocześnie żeby ASO mogło zarobić na tych 7-8 obowiązkowych przeglądach, w których do wymiany pozostaje filtr pyłkowy i najwyżej płyn hamulcowy :ROFLMAO:

Ronin78

Posiadacz elektryka
Ja jestem blisko dwóch lat z samochodem, (minie w maju), prawie 35kkm, 91.25% SOH i też 12 kresek więc spodziewam się 100% baterii na przeglądzie 😆

Obserwuje baterię i w zasadzie jest po trzecim dropie, każdy z nich był mniejszy, jak będę w pracy, mam na kompie wykres to wrzucę. Te dropy są podobno bardziej zaprogramowane jak rzeczywiste, gdzieś na zagranicznych forach to wyczytałem, algorytm spodziewa się dropu i go wprowadza w życie bardziej lub mniej precyzyjnie. Sam nie wiem co o tym sądzić. Pomijając auto jeździ jak nowe więc zostaje to bardziej jako kwestia ciekawości niż zmartwienia.

U mnie bez szybkich ładowarek i rzadko do 100% - a przekornie to utrudnia i zniekształca poprawne obliczenia BMSa. Więcej się tu dowiemy niż na serwisie, oni wogóle nie mają zielonego pojęcia o LefSpy, jak zapytałem o HX to oczy mieli jak neandertalczycy postawieni na skrzyżowaniu Shibuya w Tokio.

Attachments

• Screenshot_20250306-055402.png
    Screenshot_20250306-055402.png
    94,1 KB · Liczba wyświetleń: 12

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Pomijając auto jeździ jak nowe więc zostaje to bardziej jako kwestia ciekawości niż zmartwienia.
I to jest najważniejsze! :)

Dzięki za informację o tych kreskach i spadkach pojemności!
Teraz już wiem, co myśleć o warunkach gwarancji na akumulator, napisanych drobnym drukiem na całej stronie.
Spadek o te graniczne 2 kreski, to raczej nie będzie 80% SOH i taka sama redukcja zasięgu samochodu :rolleyes:

Ronin78

Posiadacz elektryka
Pierwszy raz od momentu posiadania auta zaobserwowany wzrost SOH (korekta w górę), sprawdzałem czy aplikacja RevHedz pójdzie w Leaf'ie, ale niestety nie odpala, przy okazji włączyłem LefSpy i taka niespodzianka, wzrost z 91.25% SOH na 91.32% SOH

Attachments

• Screenshot_20250315-182018.png
    Screenshot_20250315-182018.png
    84,7 KB · Liczba wyświetleń: 6

Ronin78

Posiadacz elektryka
Wrzucam jak wspomniałem wcześniej trendy mojego SOH. Na razie jest ciekawa zależność: spadki SOH w linii czasu korelują ze wzrostem HX, a HX (odwrotna oporu - przewodzenie) - teoretycznie powinna maleć z czasem, chyba, że ja poprostu zbyt często zamulałem / lub trzymałem % baterii w zbyt wąskim przedziale i potencjał HX odkrywa się powoli, nie wiem jak to inaczej tłumaczyć na tą chwilę.

Attachments

• ŚredniaSOHNissan.jpg
    ŚredniaSOHNissan.jpg
    210,8 KB · Liczba wyświetleń: 15
  • SOH 35kkm.jpg
    SOH 35kkm.jpg
    250,7 KB · Liczba wyświetleń: 15

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Zrobiłem niedawno test pojemności baterii w 1-rocznym Leaf 2, 40kWh, przebieg 19 kkm.
Coś takiego jak opisywali koledzy od Tesli w innym wątku, tylko że tu wszystko manualnie, bo aplikacja samochodu inna niż u nich ;)

Rozładowałem auto: najpierw w trasie do 7%, a potem jeżdżąc wokół komina z wyłączonym ECO, włączonym ogrzewaniem i co tam jeszcze się dało.
Aż do 2% SOC, gdy zamiast wskazania km zasięgu były już tylko kreski.
Niżej już nie schodziłem, żebym potem nie musiał pchać auta pod garaż :LOL:

Potem przez noc ładowałem Wallboxem z siły.
Rano po zakończeniu ładowania Wallbox wyświetlał, że przesłano 39,95 kWh :cool:
Więc rzeczywiście, na ten moment jeszcze nie widać degradacji.
I wygląda że może być jeszcze jakiś mały bufor.

Następnym razem jeśli coś takiego będę robił, może wepnę w obwód jakiś lepszy miernik (legalizowany licznik ?) żeby mieć gwarantowaną dokładność.

Last edited:

nabrU

Moderator
Potem przez noc ładowałem Wallboxem z siły.
Rano po zakończeniu ładowania Wallbox wyświetlał, że przesłano 39,95 kWh :cool:
Więc rzeczywiście, na ten moment jeszcze nie widać degradacji.

Coś zapomniałeś o stratach ładowania, więc do baterii poszło mniej :p