Degradacja Leaf Spy

Ronin78

Posiadacz elektryka
Oczywiście mogę, samochód mam dopiero od 4 dni. Leaf Spy dzisiaj pierwszy raz dopiero podłączyłem bo ELM 327 mi przyszedł z alledrogo. Porobie screeny jak zaczne jezdzić. Poki co to rejestracja, opony itd. Zapomniałem dodać że to bateria 30KWh

Najlepszym weryfikatorem stanu baterii (pracy poszczególnych cel) jest rozładowanie - im mniej tym lepiej, ale generalnie poniżej 20% i zrobienie screen'a z przyśpieszeniem do oporu, jaki wtedy rozrzut mają cele. Podobno, ale to jeszcze niech ktoś potwierdzi, jak poniżej 20% pod max obciążeniem jest rozrzut blisko 200, czyli 170-180mV to wtedy szału już nie ma i któryś z pakietów raczej nadaje się do wymiany.

BTW. nawet jeśli to wyszłoby jw nie oznacza, że trzeba panikować i robić na już serwis baterii, podejrzewam, że i z tym można spokojnie kilka lat pokulać, póki zasięg wystarczający.

Last edited:

Ronin78

Posiadacz elektryka
1.5 roku / 30.000 km

Sprawdzone tyle co po trasie stąd 25mV rozrzutu. Jak postoi nockę to rozrzut maleje.

Attachments

• Screenshot_20241130-124153.png
    Screenshot_20241130-124153.png
    92 KB · Liczba wyświetleń: 19
  • Screenshot_20241130-124115.png
    Screenshot_20241130-124115.png
    130,7 KB · Liczba wyświetleń: 19

Ronin78

Posiadacz elektryka
Trzymam kciuki za to, że nadejdzie chociaż tydzień dwa mrozów, takich -10 / -15, w zeszłym roku uświadczyłem bodajże -18 ale to było dwudniowe.

A dlaczego, aby ukruszyć chociaż trochę dendrytów, jak nie słyszeli to warto poczytać, wyjaśnia to również dobre SOH aut z północy typu Norwegia.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Spostrzeżenie dot. % na wskaźniku baterii. Rzadko ładuję do 100%, w tym roku dzisiaj w nocy był pierwszy raz, ostatnio gdzieś zdarzyło się w grudniu. Do pracy 25km, przy -3 stopniach w okolicach procentowych na wyświetlaczu 50-80 to nie ma bata ubędzie mi 10-12% w takich warunkach. Dzisiaj jak wspomniałem ładowałem auto od 16 do 100% i do pracy dojechałem z ubytkiem jedynie 6% poziomu baterii.

BMS zagubiony?

Last edited:

ClassicGOD

Leaf on the wind
Spostrzeżenie dot. % na wskaźniku baterii. Rzadko ładuję do 100%, w tym roku dzisiaj w nocy był pierwszy raz, ostatnio gdzieś zdarzyło się w grudniu. Do pracy 25km, przy -3 stopniach w okolicach procentowych na wyświetlaczu 50-80 to nie ma bata ubędzie mi 10-12% w takich warunkach. Dzisiaj jak wspomniałem ładowałem auto od 16 do 100% i do pracy dojechałem z ubytkiem jedynie 6% poziomu baterii.

BMS zagubiony?
Baterie ci podmienili jak spałeś :p

Ja dzisiaj przy -5C zrobiłem 42km w 23% głownie trasa 105-120km/h Oszczędnie to ja nie jeżdżę :p
Wg Leafa to 19,07kWh/100km co pokrywa się z moimi wyliczeniami ale spodziewałem się że będzie gorzej szczególnie że przez noc samochód wychłodził się do -2C w środku.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Baterie ci podmienili jak spałeś :p

Ja dzisiaj przy -5C zrobiłem 42km w 23% głownie trasa 105-120km/h Oszczędnie to ja nie jeżdżę :p
Wg Leafa to 19,07kWh/100km co pokrywa się z moimi wyliczeniami ale spodziewałem się że będzie gorzej szczególnie że przez noc samochód wychłodził się do -2C w środku.
A to jeździsz mocno, ja mam średni pobór 12.9 z 32kkm

ClassicGOD

Leaf on the wind
A to jeździsz mocno, ja mam średni pobór 12.9 z 32kkm
Ja mam średnie z jakiś 12k mam około 16 ale większość robię na krajówkach i drogach ekspresowych. Teraz temperatura niższa, opony zimowe i się zrobiło 19 aczkolwiek jak wróciłem tą samą trasą do domu tylko przy +3C i większym ruchu (więc i niższej średniej prędkości) to średnia dzienna i tak mi spadła do 17,6kWh/100. Ciężko w tym samochodzie zrobić 'spalanie' > 20 bez autostrady.

Na początku po kupnie Leafa jeździłem ekonomicznie i miałem coś koło 14-14,5. Ale teraz nie myślę o ekonomii bo i tak w porównaniu z moim Civiciem który potrafił wypić w tych warunkach średnią 9l/100km jestem turbo ekonomiczny :D

Ronin78

Posiadacz elektryka
Mniej więcej mam już trzy powtarzalne trasy 25km w powtarzalnych warunkach i zwracając uwagę na te % to wychodzi tak:

przy 100% baterii - ubyło 6%
przy 80% baterii - ubyło 9%
przy 60% baterii - ubyło 12%

Więc to trochę zachowuje się jak wskaźnik paliwa w ICE

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Dane z L40 V.2023 przebieg 15kkm SOH 95.47
...
Uśrednione dane dot. degradacji baterii Leaf'a 40 na podstawie zebranych danych (z forum globalnego).
...
Nieśmiertelny Leaf Hiroshiego
Raport z OBDII z mojej degradacji baterii po 1 roku użytkowania Leaf 2 40 kWh, z salonu PL. :)

Przebieg: 17100 km
SOH: 95,01%
Liczba ładowań: 77x DC, 206x AC.

Używam auta do jazdy po mieście + 2-3 razy w miesiącu na trasę graniczącą z zasięgiem auta.

Od razu przyznaję, że nie praktykuję religii oszczędzania baterii.
Przed wyjazdem na trasie ładuję do 100% na AC bo zasięg jest "na styk", a czasem w środku trasy muszę doładować z 15 minut DC bo akurat zimno i jest większe zużycie.
Bywa też że na mieście podładowuję z DC jak kabel AC jest zajęty, a ja nie mam czasu czekać. Albo często naładuję do 100% do AC, bo nie jestem stanie tego upilnować.

Swoją drogą, podczas niedawnego przeglądu w ASO dostałem informację "na gębę", że akumulator ma SOH 100% , bo wciąż wyświetla się 12 kresek. Zero wydruku diagnostyki!
Natomiast do akumulatora 12V zrobili pół-metrowy wydruk z testera, tak jakby losy firmy od tego zależały ;)

Z tego co pamiętam z matmy z proporcji, to 95% po uczciwym zaokrągleniu już powinno wyświetlać 11 kresek a nie 12. Jak oni tak rzetelnie podchodzą do pomiarów i raportowania stanu akumulatora, to już widzę ile warta jest ta gwarancja i ich przeglądy!
W warunkach gwarancji SOH akumulatora jest zdefiniowany liczbą kresek, a nie wartością odczytaną z OBDII.

ClassicGOD

Leaf on the wind
Na przeglądzie widzą ilość "kresek", nawet na wydruku. Pierwsza kreska spada przy 85% - nie są one proporcjonalne.

Większość ludzi nie wie co to SOH, nie wie nic na temat LeafSpy czy OBD, stresowanie ich takimi danymi jest bez sensu więc serwis nie podaje szczegółowych danych technicznych klientom. Jak jedziesz z spalinówką na przegląd gwarancyjny to też ci nie mówią że jesteś 10% bliżej wymiany rozrządu i 5% bliżej remontu silnika.

Najnowsze dyskusje