Wideorejestrator/Sentry w Austrii

pluto

Pionier e-mobilności
Tesla nie wprowadziła automatycznego wyłączania funkcji Dashcam czy Sentry Mode w Austrii. Odpowiedzialność za zgodne z prawem korzystanie z tych funkcji spoczywa więc na użytkowniku pojazdu. W związku z tym kierowcy powinni ręcznie dezaktywować tą funkcje podczas pobytu w Austrii, aby uniknąć potencjalnych naruszeń prawa. Były już wyroki Federalnego Sądu Administracyjnego i w wyroku wskazano że korzystanie z trybu "Sentry Mode" w pojeździe Tesla podlega surowym przepisom o ochronie danych, ale kierowcy nie ukarano.
Ja jak przejeżdżam przez Austrię zawszę wyłączam kamerę, miałem raz przypadek przy ważeniu pojazdu, że miałem kontrolę i faktycznie szukali kamery we wnętrzu auta bo jak mi tłumaczyli polscy kierowcy niekiedy zapominają o tym - lepiej nie prowokować :)

karol.kar

Pionier e-mobilności
W Tesli nie ma czegoś takiego jak wyłączenie kamer w czasie jazdy. Tym bardziej jak chcesz używać autopilota.
Wielokrotnie byłem w Austrii.
Jedyne co to potrafi Ci przyjść wezwanie mandatowe za przekroczenie prędkości w ograniczeniach IGL (nie dotyczy ograniczenie pojazdów zeroemisyjnych). Trzeba wtedy odpisać w emailu, że pojazd jest zeroemisyjny :)
Co najwyżej na parkingach Sentry moża wyłączyć. Nigdy nie wyłączam Sentry Mode jak parkuję poza domem (chyba, że jest mało energii w akumulatorze).

pluto

Pionier e-mobilności
W BYD mogę jednym kliknięciem wyłączyć rejestrator tym bardziej że to inna kamera niż ta do autopilota - Tesla musi sie jeszcze trochę pouczyć od konkurencji aby w takich właśnie sytuacjach nie było nieprzyjemności ;)
W innych autach, w których rejestratory są dokładane, całkowicie je usuwam z przedniej szyby podczas jazdy po Austrii i mam 100% spokój (przynajmniej w tym zakresie aby nie łamać prawa lokalnego).

Pabloss

Posiadacz elektryka
W BYD mogę jednym kliknięciem wyłączyć rejestrator tym bardziej że to inna kamera niż ta do autopilota - Tesla musi sie jeszcze trochę pouczyć od konkurencji aby w takich właśnie sytuacjach nie było nieprzyjemności ;)
W innych autach, w których rejestratory są dokładane, całkowicie je usuwam z przedniej szyby podczas jazdy po Austrii i mam 100% spokój (przynajmniej w tym zakresie aby nie łamać prawa lokalnego).
Co ty piszesz ??? Wmów nam jeszcze że to Tesla "pożycza" rozwiązania, technologię, itd. od BYD.

daniel

Señor Meme Officer
Trochę nie rozumiem. Co z tego, że to inna kamera skoro JAKAŚ kamera nadal działa? Nie powinieneś wyłączyć obu skoro masz dwie?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Z tego co kiedyś ustalałem w tym temacie to niedozwolone jest ciągłe nagrywanie np timelapse z przejazdu przez Austrię odpada. Wideorejestrator jest dozwolony pod warunkiem ze nadpisuje nagrania w krótkiej pętli 1-2 minuty(nawet do 5 minut można zapisać). Wiec np w przypadku zdarzenia drogowego taki urywek można zachować oczywiście dbając o prywatność innych czyli przed wykorzystaniem gdzieś takiego nagrania należy anonimizować wszelkie dane osobowe( twarze, tablice rejestracyjne itp)

Sentry natomiast to jak nic monitorowanie przestrzeni publicznej i to że utrwala choćby osoby które tylko przechodzą obok pojazdu moim zdaniem jest niezgodne z przepisami Austriackimi. Według mnie nie powinno sie z tego korzystać w miejscach publicznych.

pluto

Pionier e-mobilności
Co ty piszesz ??? Wmów nam jeszcze że to Tesla "pożycza" rozwiązania, technologię, itd. od BYD.
Proszę czytać ze zrozumieniem a nie denerwować się :)
W Tesli nie da się wyłączyć się funkcji Dashcam a np. w BYD da się więc widać jak na dłoni że Tesla m.in w tym musi sie dużo nauczyć od konkurencji. Nic nie wmawiam tylko opisuję fakty :)
Zmienił markę więc szybko też zmienił 'wyznanie'. :ROFLMAO:
Nigdy nie należałem do kościoła pod wyzwaniem "Tesli" miałem dwie Tesle i wiem że te auta nie maja teraz nic szczególnego do zaoferowania i które od pewnego czasu pozostają już w tyle za konkurencją (nie tylko chińską) :ROFLMAO:
Trochę nie rozumiem. Co z tego, że to inna kamera skoro JAKAŚ kamera nadal działa? Nie powinieneś wyłączyć obu skoro masz dwie?
Już tłumaczę - np. BYD ma dwie kamery (jedna do rejestratora, filmuje,, zapisuje zdarzenia awaryjne itp.) druga do autopilota i innych systemów bezpieczeństwa ( ta nie nagrywa obrazu - wykorzystywana jest jako radar). Pierwszą można wyłączyć w sytuacjach w których nie chcemy aby nagrywała a druga jest nie wyłączalna (podobnie jak w Tesli). Cała filozofia.