ZAKOŃCZENIE - Mój Elektryk

KrzysztofFly

Moderator
No właśnie jak to jest z tą trwałością przedsięwziecia, bo umowa leasingu/ wynajmu na 24mc podpisana 28.09.2023 a samochód odebrany 6.10.2023r. Teraz sie doczytuje ze trwałość liczy się od dnia odbioru pojazdu. Jak nie będę mógł zdać w terminie i będę musiał przedłużyć o kolejny rok to sie trochę wkurzę bo przy wypełnianiu papierów był gośc zajmujący sie dofinansowaniami i zapewniał ze wszystko będzie w jak najlepszym porządku. Czy ktos miał taki przypadek i jak z tego wybrnął?
U mnie okres trwałości przedsięwzięcia liczony był od daty faktury zakupu samochodu (17.02.2022), data rejestracji i odbioru samochodu była kilka dni późniejsza (22.02.2022).
Sprawdź w swojej umowie dotacji, jaką masz datę trwałości przedsięwzięcia, ja miałem 17.02.2024.
1747758697086.png

lgawronn

Nowy na Forum
Właśnie czytam umowę, i mam wrażenie, że wystarczą oświadczenia.
Do kogoś wrócili, że zabrakło potwierdzenia?
IMG_4561.jpgIMG_4562.jpg

KrzysztofFly

Moderator
Właśnie czytam umowę, i mam wrażenie, że wystarczą oświadczenia.
Do kogoś wrócili, że zabrakło potwierdzenia?
View attachment 28217View attachment 28218
W przypadku ścieżki bakowej (leasing) wystarcza oświadczenie. U mnie jednak (SCM) poproszono o dołączenie do dokumentacji również zdjęcia ze stanem licznika i nr VIN (ewentualnie książka serwisowa).
1747767892588.png

mm-tesla

Posiadacz elektryka

lgawronn

Nowy na Forum
W czerwcu mija 2 lata, ale jeszcze nikt się do mnie nie odzywał. Poczekam, jak miesiąc przeskoczy to zacznę ich szukać :)

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Szanowni Państwo,

W związku ze zbliżającym się upływem okresu trwałości dla pojazdu dofinansowanego w ramach programu „Mój elektryk”, przypominamy, że zgodnie z zapisami części IV pkt. 4 umowy o dofinansowanie nr ME2/XXXX w terminie 30 dni od dnia upływu okresu trwałości przedsięwzięcia, tj. XX.XX.2025 są Państwo zobowiązani przedstawić oświadczenie z którego wynika, że wypełnione zostały zobowiązania, o których mowa w § 4 ust. 5 przedmiotowej umowy.

Zgodnie ze złożonym w dniu XX.XX.2024 wnioskiem o dofinansowanie nr ME2/XXXX (numer techniczny: XXXXXX) zobowiązali się Państwo do przekazania w terminie 30 dni od daty upływu okresu Trwałości Przedsięwzięcia (tj. 2 lat od zakupu pojazdu):
1) oświadczenia potwierdzającego utrzymanie Trwałości Przedsięwzięcia,
2) informacji o stanie drogomierza na koniec okresu Trwałości Przedsięwzięcia, potwierdzonej poprzez wykonanie wpisu stanu drogomierza do Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców w ostatnim miesiącu obowiązywania okresu Trwałości Przedsięwzięcia. W przypadku odmowy wykonania wpisu, o którym mowa w zdaniu poprzednim, dopuszcza się przedłożenie potwierdzenia o stanie drogomierza wystawionego przez Autoryzowaną Stację Obsługi.

Jeżeli wysłali już Państwo dokumenty potwierdzające trwałość pojazdu prosimy o nie podejmowanie żadnych działań i oczekiwanie na kontakt ze strony Zespołu Programu Mój Elektryk.

W związku z powyższym należy pobrać i wypełnić szablon pliku z lokalizacji sieciowej:
XXX
do którego hasłem jest numer NIP podmiotu składającego wniosek (bez łączników).

Wypełnione Oświadczenie należy podpisać elektronicznym podpisem kwalifikowanym lub profilem zaufanym, korzystając ze strony:
https://moj.gov.pl/nforms/signer/upload?xFormsAppName=SIGNER

Następnie wypełniony i podpisany cyfrowo dokument należy umieścić w lokalizacji sieciowej: XXXX

"Instrukcja wypełnienia Oświadczenia o trwałości przedsięwzięcia w naborze dla przedsiębiorców i podmiotów innych niż osoby fizyczne" znajduje się pod adresem:
https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/instrukcje-obslugi

TA WIADOMOŚĆ ZOSTAŁA WYGENEROWANA AUTOMATYCZNIE. PROSIMY NA NIĄ NIE ODPOWIADAĆ.

Taką wiadomość dostałem, wgrałem pliki, po upływie okresu dostałem potwierdzenie:

Szanowni Państwo,

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie oświadcza, że w związku z wykonaniem i zamknięciem przedsięwzięcia dotyczącego dofinansowania pojazdu zeroemisyjnego marki TESLA, nr rejestracyjny LUXXXXX zrealizowanego w ramach umowy o dofinansowanie nr ME2/XXXXXX z dnia 2024-XX-XX, nie ma podstaw do wykorzystania praw wynikających z cesji praw z umowy ubezpieczenia ww. pojazdu. Umowa przelewu (cesji) wierzytelności wygasła i wierzytelności wynikające z polisy ubezpieczenia pojazdu przysługują wyłącznie Ubezpieczonemu.

Tym samym nie ma już żadnych aktywnych zabezpieczeń ustanowionych do przedsięwzięcia zrealizowanego w ramach przedmiotowej umowy o dofinansowanie.

Z poważaniem

I koniec przygody. Zrywamy wirtualne naklejki :)

krzyss

Pionier e-mobilności
W czerwcu mija 2 lata, ale jeszcze nikt się do mnie nie odzywał. Poczekam, jak miesiąc przeskoczy to zacznę ich szukać :)
Odezwij sie do nich, zebys nie przespal. Bo w umowie to ty masz dostarczyc a nie ze oni Ci przypomniec

kvazzi

Nowy na Forum
U mnie okres trwałości przedsięwzięcia liczony był od daty faktury zakupu samochodu (17.02.2022), data rejestracji i odbioru samochodu była kilka dni późniejsza (22.02.2022).
Sprawdź w swojej umowie dotacji, jaką masz datę trwałości przedsięwzięcia, ja miałem 17.02.2024.
View attachment 28215
Kontaktowałem sie ze stellantisem, wreszcie odebrała jakas kompetentna osoba która potwierdziła ze rozumie i zna taki problem. Bede musiał przedłuzyć najem o minimum jeden miesiac. Maja przysłac oferte, pozostaje kwestia ubezpieczenia. Jak powiedzą ze musze wykupic ubezpieczenie na cały rok to troche się wkurzę. Nie wiem tez czy jezeli przestane być uzytkownikiem to nadpłate za pozostały okres AC bede mógł wycofac. Samo OC jakos tam przeboleje.

krzyss

Pionier e-mobilności
Kontaktowałem sie ze stellantisem, wreszcie odebrała jakas kompetentna osoba która potwierdziła ze rozumie i zna taki problem. Bede musiał przedłuzyć najem o minimum jeden miesiac. Maja przysłac oferte, pozostaje kwestia ubezpieczenia. Jak powiedzą ze musze wykupic ubezpieczenie na cały rok to troche się wkurzę. Nie wiem tez czy jezeli przestane być uzytkownikiem to nadpłate za pozostały okres AC bede mógł wycofac. Samo OC jakos tam przeboleje.
Wez AC na raty…