PanKalafior

Zadomawiam się
Czy ktoś orientuje się czy zawieszenie JDG ma wpływ na dotację? Np. konieczność zwrotu? Czekałem dziś 2h 15min w kolejce na infolinii, żeby na końcu się dowiedzieć, że w "starym" programie była dozwolona, a w nowym pani nie wie, bo temat "jest u radcy prawnego" i żeby wysłać maila. Czy ktoś może uzyskał inną interpretację lub ma już podpisaną umowę i jest tam informacja o zawieszeniu?

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Szykują zmniejszenie kwoty puli na dotacje.

"Szyszko w rozmowie z Business Insider wspomniał, że chce, aby co najmniej część pieniędzy, których nie uda się wykorzystać, została przeznaczona na termomodernizację budynków szkół lub po prostu na ich remont. Sprawa nie jest jednak przesądzona."

Szczerze, to albo chcą dotować firmy budowlane inaczej, niż kredytem 0% (i bardzo dobrze), albo też rozsądnie podeszli do tematu - Polacy masowo boją się elektryków, jak wcześniej gejów i szczepionek.

Niech przynajmniej mniej kosztuje ogrzewanie szkół.

BartekEM

Nowy na Forum

umcus

Pionier e-mobilności
Lepiej zagospodarować (jeśli to możliwe) na inne cele (*), niż faktycznie miałyby przepaść te pieniądze - a przypominam, że przy obecnym stanie naboru, przepadłoby między 600mln a 1 mld środków.

*) jeśli faktycznie nie można zmienić parametrów programu, tak, by zwiększyć wykorzystanie środków

Vicek

Użytkownik
Od początku taki był pomysł na ten program (odziedziczony po poprzedniej ekipie) - odpękać a resztę przerzucić gdzie się da. Jednak nie wiem czy Komisja nie stanie tu okoniem, bo w elektromobilności jesteśmy mocno do tyłu.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Gdyby każde miasto powyżej 50 000 mieszkańców miało taki Ekoen CH Reduta (dynamiczne ceny zależnie od choćby nasłonecznienia) to i liczba elektryków by wzrosła. To nie przypadek, że jest ich tak wiele w tej części Warszawy.

Czy program możnaby w taki sposób zaadresować? Generalnie nie chodzi już o liczbę stacji ładowania, a ceny na nich.

A z drugiej strony mamy w kraju milion instalacji fotowoltaicznych (za "napradpopolsce") a elektryków mało.

Wiem, że jest dużo klientów na EV, ale się boją.