Młody

Follow the White Rabbit
Zagospodarowanie niewykorzystanych środków a zmniejszenie puli to jednak trochę inaczej brzmi nieprawdaż?
Zamiast zmienić zasady programu, żeby wykorzystać więcej środków to kombinują na z góry założoną tezę, że środki trzeba wykorzystać no coś innego.

Nie można zagospodarować "niewykorzystanych" środków bez wcześniejszej zmniejszania ich puli w programie i przesunięcia do innych zadań.

Vicek

Użytkownik
IMO leży promocja. Ludzie dalej żyją w rzeczywistości elektryków sprzed 10 lat i świecie opowieści z mchu i paproci.
Była fajna impreza EV w Łodzi, o której dowiedziałem się po fakcie. Jak dla mnie takie eventy powinny być w każdym większym mieście regularnie.
Inna sprawa, że producentom aut chyba nie zależy na promocji elektryków bo sumarycznie to nie są auta na których da się zarobić.

EDIT: i tu wkraczają Chińczycy ;)

tlisek

Tomek
Mnie ostatnio znajomy jak powiedziałem że kupiłem EV i jak coś to się u niego podładuje pytał, czy tak można (myślał że musi być w garażu wallbox zainstalowany, a nie że wożę sobie cegłę w aucie i podpinam gdzie chcę). Tak więc świadomość leży

umcus

Pionier e-mobilności
IMO leży promocja. Ludzie dalej żyją w rzeczywistości elektryków sprzed 10 lat i świecie opowieści z mchu i paproci.
Była fajna impreza EV w Łodzi, o której dowiedziałem się po fakcie.
Bo ta impreza była chyba tylko promowana w miejscach piszących o EV. Przynajmniej tylko tam napotykałem na reklamy tej imprezy.
Jak dla mnie takie eventy powinny być w każdym większym mieście regularnie.
(y)
Inna sprawa, że producentom aut chyba nie zależy na promocji elektryków bo sumarycznie to nie są auta na których da się zarobić.
To fakt. Jak byłem na tej imprezie i rozmawiałem z osobami, które jeździły z nami, to każdy z nich mówił, że dany dealer nie traktuje tego jako coś co może przynieść dochód, a oni sami zostali tam "przymusowo" wysłani, bo taki był nakaz centrali. Niektórzy nawet wprost przyznawali, że oni są od samochodów spalinowych, na elektrykach się nie znają, tylko wykuli na pamięć parametry (albo i to czasem nie i musieli co chwila zaglądać do kartek/notatek). Taki folklor, na imprezę EV wysłać handlowca, który się na nich nie zna :)
EDIT: i tu wkraczają Chińczycy ;)
(y)

krzyss

Pionier e-mobilności
W tym kraju prywatnie ludzie nie kupuja za duzo nowych samochodow. A to dofinansowanie skreslilo mnie s.c. Jako klienta. Program skierowany do waskiej grupy odbiorcow to nie ma sie co dziwic ze nie ida.

StaryZłom

Zadomawiam się
Dla mnie to jest skandal. Pojawiło się mnóstwo ciekawych, małych elektryków na miasto i z dopłatami wychodzą taniej niż nowe spalinówki. Jeszcze nikomu nie zwrócili ani złotówki a już wiedzą jaki będzie finisz programu. Myślę, że gdyby ludzie mieli pewność, że dostaną dopłatę np. gdyby przy kupnie od razu był zdjęty vat to już dawno te środki byłyby zużyte.

solik

Pionier e-mobilności
Oczywiscie, ze tak. W starym programie nie musialem nic wplacac i dwa auta ogarniete, tutaj wplacilem i odzyskam nie wiem kiedy. Nie kazdy ma na tyle zaufania do Panstwa ze chce im oddac 30k i nie ma pewnosci kiedy je odzyska.