Gratuluję sprzedaży.To ja napiszę o tym jak łatwo sprzedać elektryka. Miałem chyba z 9 poważnych ofert. Wystawiłem uczciwą cenę jak na 3 letni samochód z przebiegiem 70k. Chat GPT tak podsumował moją sprzedaż i spadek wartości.
Dane wejściowe:
Interpretacja Twojego przypadku:
- Cena zakupu brutto: 239 000 PLN
- Dofinansowanie: 27 000 PLN
- Rzeczywista kwota zapłacona:
239 000 – 27 000 = 212 000 PLN- Cena sprzedaży: 132 000 PLN
A co nastąpiło potem:
- Twoja Tesla straciła 37,74% wartości w 3 lata, licząc od rzeczywistej zapłaconej kwoty (po dofinansowaniu).
- To wynik bardzo dobry:
- Lepszy niż średnia dla samochodów spalinowych (40–55%).
- Lepszy lub zgodny z większością elektryków (z wyjątkiem np. Tesli lub niektórych luksusowych EV).
- Mieści się w dolnej granicy typowej utraty wartości Modelu 3.
Zdradziłem Teslę dla BMW ... i (nie) żałuję - iX2 xDrive 30 M Sport Pro
Czas w końcu się ujawnić :cool: Tesla 3LR sprzedana po blisko 3 latach 2 miesiące temu i zamówione BMW iX2. Cały czas w garażu pozostaje druga Tesla YLR. Dlaczego ... w skrócie można by napisać ... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę ... ale generalnie złożyło się na to kilka rzeczy...forum.elektrowoz.pl
Ja natomiast przedstawię Ci inny tok myślenia niż twój Chat dotyczący twojego auta.
3 letnie LR z 70 k przebiegu hmmm................ gdybym miał 132 tyś zł. hmmmmm..............
pewnie degradacja baterii 7-8%.... może więcej został jeszcze tylko rok gwarancji.
Kurde nowa SR z nową baterią to pewnie zasięg niewiele się różni 183 -30 dopłata wychodzi 153 4 lata gwarancji nowe wnętrze bez przebiegu 0 leasing dla JDG czyli można nią jeździć nie mając obecnie w kieszeni 132 tyś.
Dobrze że mamy wybór i ludzie są różni, a podaż i popyt zawsze się zrównoważą.
PS, 132 tyś zł to około 30700 euro za tyle można kupić 3 od Tesli na zachodzie dostajesz wtedy 1 rok gwarancji + zbędnego autopilota no ale trzeba zmarnować ze 2 dni i trochę się wysilić.