U mnie w domu panuje zasada, znasz się decyduj, nie znasz zostaw drugiej stronie. Na tą chwilę w taryfie G12W 1 kWh kosztuję około.0,75 zł z wszystkimi składowymi stałymi i zmiennymi. Podłączam jak przyjadę z pracy a ładowanie automatycznie uruchamia sie 22:15. I teraz MOJE argumenty/fakty z życia wzięte dla użytkowników kopciuchów (też mam diesla 2.0hdi) jeśli mnie pytają jak to jest jeździć autem na węgiel i że nad morze i tak nie dojadę

:
- elektryk dla ludzi nieco więcej jeżdżących i z małą ilością długich dziennych tras powyżej 500km
- elektryk dla ludzi mających możliwość ładowania w domu/tanio jak w domu w pracy bo na 13tyś km w 3mc w porównaniu z 2.0hdi palącym średnio 7 litrów oszczędności są na poziomie 3300pln a to nie jest do końca w porządku bo powinienem porównać z czymś co ma 500KM i napęd na 4 a to wtedy będzie palić 12-14 litrów (porównałem z moją bmw 330i a mocy i tak jej brakuje). Nie da się ukryć, że taniej nie jeździ nic spalinowego
- przy 13tyś 2.0hdi tankowałbym około 17 razy a średnio spędzałbym na stacji 10 min co daje prawie 3h na 3mc. W rok mam 12h przy paliwie ciekłym a w domu elektryka w 7 sekund podłączam kabel i zapominam a dodatkowo odlicz czas na przymusowe wymiany oleju, klocków filtra oleju itd
- nie miałem nigdy chęci i potrzeby jechać w 5 osób dieslem SUVem zamiast TM3
- od 10 dni z musu jeżdżę Y i wole moją TM3 i choć ładowanie mam na SC darmowe to i tak mnie wkurza siedzenie 40 min na stacji ładowania. Wole płacić w domu i nie tracić czasu choć czasu nie marnuje bo albo coś jem albo robię zakupy, w Kato to fajnie rozwiązane i na jednej i na drugiej stacji ładowania Tesli.