ciastek
Pionier e-mobilności
Ano.100 Mbps, to było w TM3 z MCU2...
HW3 z MCU3 (Ryzen) ma 1000 Mbps.
Ano.100 Mbps, to było w TM3 z MCU2...
HW3 z MCU3 (Ryzen) ma 1000 Mbps.
Robiłem takie testy ale specjalne odwracalem głowę i wtedy byl komunikat.No ja nie trzymałem kierownicy w ogóle. Miałem ręce na kolanach. Teraz kamera to interpretuje jako wystarczającą czujność, ale wcześniej nie.
To wolisz brak aktualizacji, i auto zawsze beznadziejne?Owszem, "źle" nie jest. Niemniej duża ilośc aktualizacji sprawia także to, że stosunkowo nowe pojazdy stają się przestarzałe. Dotychczas w motoryzacji roczny samochód był uważany za nowy. Tymczasem Tesla zmieniając HW3 na HW4 nagle postarzyła takie pojazdy. Smutne w tym jest to, że wcześniej Tesla oferowała retrofity i można było sobie sprzętowo HW uaktualnić. W odniesieniu do HW3>HW4 już takiej możliwości nie ma. Niby jakieś sygnały o tym, że rozwiązanie aktualizujące się pojawi dochodzą, ale znając odpowiedzialność Elona za wygłaszane deklaracje, można to włożyć na razie pomiędzy bajki braci Grimm a zbiór wierszy Konopnickiej zawierającej ten o Stefku Burczymusze.
Ciekawe kiedy pojawią się pozwy zbiorowe dotyczące HW4 i kontekście obietnic wcześniejszych, że starsze HW pozwalają na "w pełni autonomiczną jazdę", lecz okazało się, że niezbyt.
DCAS 01 to paczka regulacji, nie homologacjaTo dotyczy pojazdów, które uzyskają homologację DCAS 01
Twierdzisz, że surowe streamy używane przez FSD do jazdy są też przez FSD mapowane do SDR, korygowane kolorystycznie i kompresowane? Pomimo że FSD prawdopodobnie nie ma architektury do kompresji video, a mają ją Atom i Ryzen? Skąd takie informacje?Nie masz racji. W Tesli kodowaniem obrazu zajmuje się FDS, natomiast MCU jedynie zapisuje gotowe już strumienie H.265 w kontenerach MPG4. W dodatku HW3 i tak koduje 8 kamer na bieżąco, więc z 6 tym bardziej sobie poradzi. Nawet, gdyby chcieć utrzymać margines mocy obliczeniowej na sieć neuronową dotyczącą jazdy, to z technicznego punktu widzenia NIC nie stoi na przeszkodzie, by zapisywać 6 kamer w Sentry.
Zatem jest to jednak kwestia decyzji Tesli.
OK. Solidne źródło.Twierdzę, że sieć neuronowa dostaje goły stream, natomiast komputer HW koduje H.265 do zastosowań pozostałych (np. dashcam, sentry).
Źródło