Zrobią wersję Ultra i tak jak w sedanie pozamiatają konkurencję....
Jak zrobią siedmiomiejscową wersję ultra, to zgoda, będziemy mówili o konkurowaniu z X. Choć i tak chyba przestronnością/ładownością z X nie wygrają. Poczekamy, zobaczymy.
Nie wiem czemu kolejny raz mowa o teslakillerze, a to jakiś BYD, Zeeker czy teraz Xiaomi jak już teraz cała branża moto w Chinach to teslakiller, bo Tesla traci na chińskim rynku tak samo jak VW czy Toyota.
View attachment 29579
Bo Xiaomi zrobiło samochód, który na papierze wygląda naprawdę dobrze. I przy tym narysowany jest i kosztuje naprawdę dobrze. Stąd tesla killer. Oczywiście modelu Y, bo do X mu jeszcze na razie trochę brakuje.
Szkoda tylko, że to na czym mi zależy najbardziej - niskich kosztach użytkowania - nadal pozostaje poza zasięgiem konkurencji. Tesla nie jest premium i zużycie energii ma jak średniak. A większość konkurencji (jeśli nie cała) zużycie energii ma jak premium - analogia sprzed dekady, do dużych, luksusowych samochodów z mocnymi silnikami. Tutaj konkurencja (z nielicznymi, na szczęście coraz częściej spotykanymi wyjątkami) nadrabia pojemnością baterii, zamiast efektywnością. I tutaj czy to EU czy chińscy producenci do Tesla killera mają jeszcze trochę do osiągnięcia.
A z innej beczki, naprawdę jestem ciekaw, jak za 10 lat będą te samochody wyglądać i się sprawować. Jak widać, tesla daje się serwisować. Przy eskach tanio nie jest, ale się da. Zobaczymy, jak próbę czasu zniosą chińczyki. To może być ciekawe doświadczenie.