Nawigacja w tesli - użyteczność na dłuższe trasy po Polsce?

margielm

Zadomawiam się
Cześć,
Tydzień temu odebrałem mojego pierwszego elektryka - Tesla MY. Już nie mogę się doczekać pierwszego dłuższego wyjazdu - za 2 tygodnie z okolic Warszawy pod Banie Mazurskie. Trasę planuję sobie w różnych aplikacjach, tak szczerze mówiac, ponad rok - od kiedy czekałem na odnowioną wersję "Igreka". Wszystkie apki pokazują bardzo sensowny dojazd, z ładowaniami przy trasie.
Teraz kiedy mam już samochód, i wyznaczyłem sobie trasę na wbudowanej nawigacji... przeżyłem szok.. samochód mi każe jechać przez... Białystok - żeby się tam naładować na superchargerze.. to jest dodatkowa godzina jazdy i dodatkowe 70 km. No przecież to jest absurd :/
Przecież tesla widzi inne ładowarki, czy jest jakaś możliwość wymuszenia planowania trasy po tych innych ładowarkach. Czy jedyna opcja to usunięcie wszystkich postojów na ładowanie - i planowanie ładowania w innych aplikacjach (jak ABRP)??
Czy ta nawigacja ma w Polsce jakikolwiek sens na dłuższych trasach po polsce gdzie przy zaplanowanej trasie nie ma SC?

TomRS

Pionier e-mobilności
Nawigacja Tesli jeśli chodzi o planowanie trasy z ładowaniami w Polsce jest kompletnie "do dupy". Jeśli przypadkiem SuC nie będą się znajdowały na przewidywanej trasie, to możesz dostać propozycję kompletnie absurdalnie wyznaczonej trasy, albo informację o braku możliwości ładowania. Niestety trzeba wtedy wyznaczać trasę na bazie danych z innych aplikacji i wbijać te dane ręcznie, albo z listy innych ładowarek (mocno niekompletnej ) wyświetlanych przez aplikację. To jeden ze słabszych punktów tego auta w Polsce. Natomiast za nasza zachodnią granicą, dzięki mnogość SuC działa to bardzo dobrze.

safeto

Posiadacz elektryka
Jak testowałem kiedys Y też stwierdziłem, ze ta nawigacja to żart przez duże Ż. W mapach, które sąt w Explorerze (ale też vw czy renault) normalnie pokazuje wszystkie sieci i nie odwala takich akcji.

Co do zagranicy nie zgodze się, bo też bedzie dorzucać kolejne minuty, żeby ładować tylko w jedynej słusznej stacji.

margielm

Zadomawiam się
ja p..le. Szok.. czyli jednak bezużyteczna.. no ekstra.. miejmy nadzieję, ze skoro ostatnio "udostępniła" inne ładowarki w nawigacji, to moze w jakiejś kolejnej aktualizacji umożliwi automatyczną nawigację po nich.

TomRS

Pionier e-mobilności
Jak testowałem kiedys Y też stwierdziłem, ze ta nawigacja to żart przez duże Ż. W mapach, które sąt w Explorerze (ale też vw czy renault) normalnie pokazuje wszystkie sieci i nie odwala takich akcji.

Co do zagranicy nie zgodze się, bo też bedzie dorzucać kolejne minuty, żeby ładować tylko w jedynej słusznej stacji.
Zrobiłem kilka tysięcy km po Niemczech i Holandii i nie odczułem dyskomfortu z tego powodu. Pewnie dlatego, że są dosyć sensownie porozmieszczane. No i jestem skłonny poświęcić kilka minut za komfort i bezproblemowość użytkowania.

nabrU

Moderator

No ale czego się spodziewać po nawigacji Tesli - raczej nawigacji do ładowarek Tesli, prawda? Inna sprawa (jak już wspomniano) ze jest ich za zachodnią granica pełno i są tanie (a dla niektórych darmowe ;)), więc po co szukać innych ładowarek. A tak na prawdę realnie po np. Niemczech czy Francji można jechać 'w ciemno' bo na ich MOPach zawsze coś się znajdzie do ładowania.

miejmy nadzieję, ze skoro ostatnio "udostępniła" inne ładowarki w nawigacji, to moze w jakiejś kolejnej aktualizacji umożliwi automatyczną nawigację po nich.

Inne ładowarki są w mapach Tesli od dawna (już chyba ze 2 lata), a mimo to nie ma automatycznego routingu przez nie...

margielm

Zadomawiam się
No i jestem skłonny poświęcić kilka minut za komfort i bezproblemowość użytkowania.
No i właśnie dlatego to powinna być opcja w nawigacji. "Preferuj SC podczas nawigacji"
No ale czego się spodziewać po nawigacji Tesli - raczej nawigacji do ładowarek Tesli, prawda?
jeśli celem tesli jest/byłą elektryfikacja samochodów - to ja bym się spodziewał że Tesla będzie traktowała wygodę użytkownika priorytetowo i zaakceptowała rzeczywistą sytuację, że nie wszędzie można jeździć tylko po SC.
No ale, jak to mówił klasyk, trudno.... co zrobić... trzeba będzie żonglować aplikacjami natenczas.

nabrU

Moderator
No i właśnie dlatego to powinna być opcja w nawigacji. "Preferuj SC podczas nawigacji"

Zgoda, ale nie ma. Więc można tylko ponarzekać ew. do Elona napisać na X ;)

jeśli celem tesli jest/byłą elektryfikacja samochodów - to ja bym się spodziewał że Tesla będzie traktowała wygodę użytkownika priorytetowo i zaakceptowała rzeczywistą sytuację, że nie wszędzie można jeździć tylko po SC.
No ale, jak to mówił klasyk, trudno.... co zrobić... trzeba będzie żonglować aplikacjami natenczas.

Tu też nie będzie łatwo bo Tesla nie umożliwia eksportu trasy z innych źródeł, można tylko przesłać jedną lokalizację z telefonu. Albo siąść w samochodzie i na podstawie innej apki wklepać trasę ręcznie.

Wiem, to trochę 'siara' w takim samochodzie, ale miejmy nadzieję że te 4 SuC niedługo w PL otworzą (a potem inne) i naprawdę wtedy zobaczycie jak to świetnie działa.

margielm

Zadomawiam się
Albo siąść w samochodzie i na podstawie innej apki wklepać trasę ręcznie.
O to mi chodziło.
Wiem, to trochę siara w takim samochodzie, ale miejmy nadzieję że te 4 SuC niedługo w PL otworzą (a potem inne) i naprawdę wtedy zobaczycie jak to świetnie działa.
Pewnie tak.. inna sprawa, ze ja do tych Bań Mazurskich to bez ładowania dojadę. A tam gdzie i tak planuję się zatrzymać na obiad (Hotel Korona pod Ostrołęką - swoją drogą mega polecam) - jest ładowarka 11kW, więc ja tej nawigacji po innych ładowarkach nawet nie potrzebuję na tej konkretnej trasie. No ale w przyszłości może jednak będę.

danielm

Pionier e-mobilności
problem o którym piszecie wystepuje tylko w europie wschodniej. na zachodzie nie występuje tak bardzo że tesla dodała opcję całkowitego wyłaczenia pokazywania innych ładowarek mimo że 2 lata temu to dodała. żeby było zabawniej to ta opcja jest domyślnie właczona więc wiele osób które umiało znależć ładowarke na mapie zdziwiło się ze jej nie ma. ja ładowarek szukam w plugshare a potem wysyłam trase do samochodu gdy już konkretną znajde. pojawią się kolejne lokalizacje to problem się ... złagodzi