👇BEV generują o 73% mniej emisji nawet wliczając produkcję baterii....a hybrydy są bez sensu... 👇

Marcel232

Fachowiec
Przepraszam ale czy ja się rozumiem - tankujesz z włączonym silnikiem?
Z tego co kojarzę to nawet stacje benzynowe tego zabraniają.
Nawet przychodzą z obsługi i sami chcą nalewać - nikt nigdy nic nie mówił. Komórek też nie można a pełno ludzi z telefonami w rękach i ze smart watchami na nadgarstkach tankuje.

jezile

Posiadacz elektryka
Nawet przychodzą z obsługi i sami chcą nalewać - nikt nigdy nic nie mówił. Komórek też nie można a pełno ludzi z telefonami w rękach i ze smart watchami na nadgarstkach tankuje.
Na stacjach paliw, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami bezpieczeństwa i przepisami, nie wolno tankować samochodu z włączonym silnikiem. Niezastosowanie się do tego zalecenia może skutkować mandatem lub, w skrajnych przypadkach, poważniejszymi konsekwencjami, zwłaszcza jeśli doszłoby do wypadku. Poza tym silnik może być uruchomiony na postoju maks. 1 min.

jezile

Posiadacz elektryka
Tylko w terenie zabudowanym.
Jeszcze nie spotkałem nikogo kto dostał mandat za uruchomiony silnik.
W Polsce jest dramatycznie niski procent egzekwowanie przepisów - jakichkolwiek! Musimy zwyczajnie "pilnować" się sami i tego nie robić - postawa obywatelska.

nabrU

Moderator
Jak krótki postój (np tankowanie) to nie.

Ale możesz jakoś to logicznie wytłumaczyć, po co to robisz? Aku oszczędzasz, rozrusznik, turbo? Jeśli tak to sprzedaj ten 'złom' w cholerę i zostań przy Tesli...
Mamy na Forum 'zapierdalaczy', teraz przyszła kolej na 'zadymiarza'... dosłownie o_O

Marcel232

Fachowiec
Ale możesz jakoś to logicznie wytłumaczyć, po co to robisz? Aku oszczędzasz, rozrusznik, turbo? Jeśli tak to sprzedaj ten 'złom' w cholerę i zostań przy Tesli...
Mamy na Forum 'zapierdalaczy', teraz przyszła kolej na 'zadymiarza'... dosłownie o_O
Klima nie działa bez silnika

qb4hkm

Pionier e-mobilności
No i traska wczoraj zrobiona. Wyjazd z Valalty (Rovinj, Chorwacja) 07:05. W domu 21:27 więc 14,5h (tyle pokazywał google w momencie wyjazdu!!) Samej jazdy 13h09m tym razem wyłączałem silnik na każdym postoju, żeby czas samego przejazdu się uczciwie zliczył. Po drodze trochę robót drogowych ale żadnych korków więc w miarę sprawnie poszło. Jazda spokojna, prędkość jak znaki + max 10km/h.
View attachment 30200
Kosmiczne spalanie :oops: