Podwyzki podwyżki podwyżki

nyknow

Fachowiec
ale w takim razie pytanie- czy nie warto kupić w Norwegii i przywieźć do Polski i załapać się na program Mój Elektryk?
Nie wiem ile w Norwegii kosztuje tesla ale co do zasady nie chce mi się za bardzo kombinować …… odpuściłem mój elektryk i zamowilem m3 z dostawa na luty’22 ;)

usrobo

Posiadacz elektryka
ale w takim razie pytanie- czy nie warto kupić w Norwegii i przywieźć do Polski i załapać się na program Mój Elektryk?
to tak nie działa, w Norwegii trzeba auto zarejstrować, a w PL takiego auta nie podciągniesz pod "nowe" od dealera

JareG

Pionier e-mobilności
Poza tym Norwegia nie jest w EU, czyli do ceny dojdzie jakieś cło i VAT.

Pozdrawiam

slawexxx44

Nowy na Forum
Już się wyjaśniło, nie można kupić Tesli w Norwegii bez Norwegian security number. Cła chyba nie ma przy elektryku? Jedynie VAT. Ehh będzie ciężko załapać się na Mój elektryk :/ Też w tym wszystkim nie chodzi raczej oto, żeby bać się bez przerwy kontroli z US przy zakupie na 100% VAT.

slawexxx44

Nowy na Forum
Nie ma akcyzy, cło jak najbardziej jest, no i VAT.

Per aspera ad astra :LOL:

Pozdrawiam

Ale w sumie jak to jest ze sprowadzaniem elektryka? Np kupujemy Tesle w Berlinie w salonie załóżmy auto demo. Tam płacimy kwotę brutto. Przyjeżdżamy do Polski, płacimy cło 10% i jeszcze raz VAT 23%. Rozumiem, że możemy starać się o zwrot VATu zapłaconego w Niemczech?
Czy ktoś z forumowiczów przetarł takie szlaki? :)

usrobo

Posiadacz elektryka
Ale w sumie jak to jest ze sprowadzaniem elektryka? Np kupujemy Tesle w Berlinie w salonie załóżmy auto demo. Tam płacimy kwotę brutto. Przyjeżdżamy do Polski, płacimy cło 10% i jeszcze raz VAT 23%. Rozumiem, że możemy starać się o zwrot VATu zapłaconego w Niemczech?
Czy ktoś z forumowiczów przetarł takie szlaki? :)
Niemcy są razem z Polską w UE (unia celna) na razie jeszcze, wiec cła nie płacisz
jeśłi prowadzisz firmę i masz VAT-UE to niemcy mogą ci sprzedać auto po cenie netto a w PL to zglaszasz i placisz polski VAT 23%
tylko ze inni w UE się juz boją tak robić bo polacy kupowali na fikcyjne firmy, nie placili podatku VAT w Polsce i Niemiec miał z tego powodu problemy
obecnie stosują kaucję w wysokosci VATu, jak zarejstrujesz w PL i prześlesz mi ze jest zarejstrtowaner na firmę w polsce to oddają ci pieniądze z kaucji

nyknow

Fachowiec
Już się wyjaśniło, nie można kupić Tesli w Norwegii bez Norwegian security number. Cła chyba nie ma przy elektryku? Jedynie VAT. Ehh będzie ciężko załapać się na Mój elektryk :/ Też w tym wszystkim nie chodzi raczej oto, żeby bać się bez przerwy kontroli z US przy zakupie na 100% VAT.
czemu masz się bać? jeździsz służbowo tylko i nie masz się czego bać :)

nyknow

Fachowiec
ja tylko służbowo z dzieckiem do przedszkola lub w Międzyzdrojach ;)
no to, to nie przejdzie :)
mnie zastanawia inny temat: mianowicie ktoś zakwalifikuje się na dotacje dzięki temu ze odliczy 100% VAT a potem zrezygnuje z tego 100% i przejdzie po roku na 50% to jak to się ma do tej całej dotacji ? w tej dotacji to te naklejki itd. trzeba przez 2 lata wozić ? ;) - ps naklejka jest za***** - m.in. przez tę naklejkę odpuściłem temat :)