Nowa oferta kredytu dla konsumentów

Bajo

Zadomawiam się
Pozostaje jeszcze okres amortyzacji samochodu. Żeby zamortyzować 100% wartości, potrzeba pięciu lat. Podzielam opinie w kwestii leasingu, ale chyba to rozwiązanie jest w firmie korzystniejsze, szczególnie 0%.
O, i to jest istotny argument. Leasing można brać na min. 2 lata.

W moim przypadku nie ma to jednak znaczenia - na ryczałcie nie uwględnia się kosztów uzyskania przychodu.

MarcinIKS

Fachowiec
Czyli jesteście współwłaścicielami z bankiem (pewnie z cesją praw z polisy AC na bank). I o to mi chodziło
Już dawno nie słyszałem o kredycie samochodowym, gdzie bank byłby wpisany do dowodu jako współwłaściciel. Cesja tak, tu się zgadzam, ale kredyt samochodowy dziś jest w praktyce tym samym co kredyt gotówkowy na dowolny cel.

nabrU

Moderator
Już dawno nie słyszałem o kredycie samochodowym, gdzie bank byłby wpisany do dowodu jako współwłaściciel.

OK, pewnie się coś w Polsce pozmieniało od czasu jak kupowałem samochód na kredyt ;)

Bajo

Zadomawiam się
Wracając do meritum, orientujecie się czy można kupić w kredycie na firmę? Miał ktoś już podobne doświadzenia w Tesli?

Młody

Follow the White Rabbit
Czyli jesteście współwłaścicielami z bankiem (pewnie z cesją praw z polisy AC na bank). I o to mi chodziło

Wszyscy o tym piszą, ale nie spotkałem się w rzeczywistości. Znam przypadki zastawu rejestrowego na aucie, cesji z ubezpieczenia, ale bank w dowodzie to same problemy dla banku.

pablito1991

Zadomawiam się
Już dawno nie słyszałem o kredycie samochodowym, gdzie bank byłby wpisany do dowodu jako współwłaściciel. Cesja tak, tu się zgadzam, ale kredyt samochodowy dziś jest w praktyce tym samym co kredyt gotówkowy na dowolny cel.
Dokładnie tak. Nie wpisuje się już banku do dowodu rejestracyjnego w przypadku kredytu na samochód. Jedyne zabezpieczenie kredytu to cesja z AC w całym okresie kredytowania i warto jeszcze wspomnieć że w przypadku szkody całkowitej sama wypłata z AC może nie wystarczyć na spłatę kredytu a wtedy bank będzie chciał w 2 tygodnie od rozwiązania umowy uregulować pozostałą kwotę (często kilkadziesiąt tysięcy złotych) wtedy najlepiej wziąć GAP czy inne wynalazki które pokrywają różnice.

pablito1991

Zadomawiam się
Mnie bardziej zastanawia czy ten kredyt samochodowy z CA Auto Bank można nadpłacać ? Albo spłacić całkowicie wcześniej ? W ich FAQ jest informacja ze można

Ktoś może miał doświadczenia z CA Auto Bank ? Niekoniecznie w finansowaniu tesli, zakładam że mają te same umowy dla innych marek.

Moje obawy są związane z tym że przy okazji oglądania innych samochodów gdzie finansującym był Santander po pierwsze oprocentowanie było stałe a po drugie nadpłaty szły na poczet przyszłych rat co oznacza że nie obniżały kapitału pozostałego do spłaty co jest bez sensu.

Last edited:

MarcinIKS

Fachowiec
Mnie bardziej zastanawia czy ten kredyt samochodowy z CA Auto Bank można nadpłacać ? Albo spłacić całkowicie wcześniej ?
Takie prawo wynika z przepisów o kredytach konsumpcyjnych dla osób fizycznych. Każdy kredyt masz prawo nadpłacić, spłacić przed czasem a za okres, który został skrócony przysługuje Ci zwrot części prowizji