w październiku wrzuciłem zdjęcie po 100h jazdy 4900 km i 18,4 kWh/100km - średnia 46km/hCzytając wasze posty o spalaniu można nabrać mylnych przekonań. Jak osiagnąć takie spalania jak w postach, prosto, naładowac do pełna rozgrzany samochód i wyjechać na prostą drogę, zresetować licznik, gdzie nie będziemy musieli za wiele chamować i przyspieszać i wtedy spalanie jest fajne i zależne tylko od średniej prędkości.
Twoje wnioski są prawidłowe: zimą mój Enyaq przejeżdża do 200 km w cyklu mieszanym i zasięg spada wyraźnie gdy temp jest poniżej 10 stopni. Tak jak piszesz - grzanie baterii za każdym razem gdy auto jest odpalane pochłania spore ilości prądu. Co ciekawe trasę wro-poz-wro można zrobić na jednym ładowaniu zimą głównie dzięki temu, że nie ma grzania baterii. Kwestia ta ma się zmienić z gdy Enyaq dostanie update do softu 3.0, w którym to chcą zmienić to grzanie baterii do 0 st zamiast 10 stCzytając wasze posty o spalaniu można nabrać mylnych przekonań. Jak osiagnąć takie spalania jak w postach, prosto, naładowac do pełna rozgrzany samochód i wyjechać na prostą drogę, zresetować licznik, gdzie nie będziemy musieli za wiele chamować i przyspieszać i wtedy spalanie jest fajne i zależne tylko od średniej prędkości.
Mam Enyaq od krótkiego czasu, ale obserwacje zimowe są inne:
- w mieście i na krótkich odcinkach spalanie nie będzie niskie ze względu na grzanie samochodu. Zmierzyłem sobie ile średnio pobiera samochód jesli przygotowuje sie do jazdy na określoną godzinę (ustawiony timer) - przez domyślny czas działania tego ogrzewania to ok 3,85 kW ok 5% pewnie jednego dnai bedzie to trochę więcej innego trochę mniej.
- jesli nawet nie używamy timera, to jak startujemy zimnym samochodem to nadal będzie on zuzywał energię na rozgrzanie baterii i wnętrza, w rezultacie na krótkim odcinku spalanie może wzrosnąć w zimie, a podejrzewam że w czasie upałów też nawet o 50% W ciagu tygodnia podejrzewam ze 20-30% baterii zużyje przygotowanie samochodu, więc nie jest tak, że Enyaq zrobi 450 km, zrobi w idelanych warunkach przy wolnej jeździe na raz, w cyklu przerywanym już nie.
- rozwiązaniem jest oczywiscie podpinanie go cały czas do gniazdka po powrocie do domu, ale to nie zmienia spalania długoterminowo, a jedynie daje komfort cały czas naładowanego samochodu, jednak w zimie zwyczjanie mi sie nie chce, wolę raz - dwa razy w tygodniu.
Realnie przejechanie zimą odcinka w okolicy miasta 20-30 km to zużycie na poziomie 22-25kW/100km. Im krótsze odcinki tym wiecej. Jednostajna jazda 150km/h przy zresetowaniu na tempomacie jednostajnie przez 20 km - zużycie zbliża się do 29kW i oczywiscie tez jest zależne od wiatru i ukształtowania drogi. Czy możliwe jest zuzycie 19kW/100km - jak najbardziej na drogach podmiejskich po wyjechaniu z ciepłego garażu jeśli odcinek ma min ok 50km. Pewnie w lecie jest dużo lepiej, pewnie jest lepiej jeśli jeździ się z klimą w trybie eco i trybie eco, jeśli nie uzywa się nagłośnienia intensywnie i pewnie jeszcze parę innych ustawień można zoptymalizować, tylko czy po to kupujemy te samochody, a w szczególności Enyaq, ktry czesto jest skonfigurowany w full wypasie?
ID3 lub Enyaq w garażu (mam oba) potrzebuje rano znacząco mniej prądu na przygotowanie auta - w zależności od temperatury w garażu, fakt, że masz podłączony do gniazdka samochód i nastawione przygotowanie też ci zwiększy zasięg, ale nie zużycie. Używanie codziennie tych samochodów na krótkie dojazdy do pracy w zimie nie jest super ekonomiczne, ale komfortowe jeśli masz go cały czas podłączonego do gniazdka. Chwilowe zużycie na samo grzanie baterii i wnętrza w zimie potrafi wynieść 6-9kW/h. Jak na zewnątrz jest kilka stopni nagle zużycie na drodze do pracy spada o 30%. Ta samą trasę przy -9C robiłem na 12% a teraz na 6-7 stopniach zrobiłem na 7% przy w miarę płynnej jeździe przez Warszawe. (trasa 24-25km).a mam pytanko - jak mam garaż w domu w którym w zimę jest około 12-14st to oznacza ze po nocy grzanie baterii w ogóle nie będzie się włączać?
+ na tym linku o ID3 piszą o ładowaniu Level 1 i Level 2 - wiecie co to oznacza? "Most of the time I am charging using Level 1 to 80%." albo 'Try to do 2 full charge on L1 or L2 before obtaining this values."
Mam wallboxa, podłaczony do sieci domowej, jak dzialają panele to przy działajacym walbox na max widzę dokladnie ile pobiera z sieci ile z paneli (wyswietlanie na solaredge RWS inwerterze). Jak masz dobrz zrobione podłączenie fotowoltaiki to tak zadziała.Bardzo dziekuje za wyczerpującą odpowiedz
Ja osobiscie mam nadzieje jeszcze w styczniu odbiorę swojego Enyaqa (papierki sie mi Tobią).
Mam pytanko - czy jak bateria jest grzana to na infotainment albo wyswietlaczy pojawia sie jakas ikona?
Z ciekawości zapytam - masz tez opcje ladowania 11kw? bo piszesz ze czesciej robisz przez 2,3kw - z wyboru?
Dzieki za opcje z ograniczaniem energii - bo tez mam Panele i moze wtedy faktycznie jak mamy moc szczytową instalacji ok 5kw to wtedy warto ograniczyc moc ładowania w aucie i wtedy robimy w słoneczny dzień autokonsumpcje 1:1 i nie oddajemy 20%. Nie wiem tylko czy to faktycznie tak dziala...