Enyaq iV 80, raporty zużycia

tokwi

Pionier e-mobilności
To nie jest tak, że 2 wallboxy są niepraktyczne.
Są jak najbardziej praktyczne, bo nie trzeba latać o nocy z 1 wtyczką do 2 pojazdów.
Niektóre ładowarki np: Tesla Wallbox można przecież podłączyć w łańcuch ustawiając maksymalny prąd ładowania dla całego łańcucha.
Master ze slaveami sie komnikuje ustalając im prąd i w ten sposbób dzieli się maksymalne obciążenie.

turez

Zadomawiam się
Przecież są wallboxy z dwoma kablami/ wtykami, które to rozdzielają dostępna moc ładowanie aktywnie na dwa pojazdy w

vwir

Pionier e-mobilności
Wystarczy, że wallbox ma regulację mocy. Wtedy nie potrzeba nawet jakiejś wielkiej logiki i automatyki - można zjechać mocą poniżej zabezpieczeń przedlicznikowych i tyle. A gdy potrzeba naładować jedno auto szybciej to można przestawić na większą moc.

wojti12

Zadomawiam się
Mam wallboxa, podłaczony do sieci domowej, jak dzialają panele to przy działajacym walbox na max widzę dokladnie ile pobiera z sieci ile z paneli (wyswietlanie na solaredge RWS inwerterze). Jak masz dobrz zrobione podłączenie fotowoltaiki to tak zadziała.
I tak zwykle używamy wolniejszych łądowarek by wykorzystać prąd produkowany. Rzadko samochód trzeba szybko naładować. Pozatym dla dwóch samochodów dwa walboxy są już niepraktyczne bo musiałbyś mieć zabezpieczenia prądowe dla mocy rzędu 25kw bo inaczej by ci wywalało korki przy przypadkowym użyciu dwóch jednoczesnie no i opłaty wtedy wyższe. Natomiast warto miec możliwość podpięcia obu samochodów bo komfort wsiadania do zagrzanego bez zmniejszania zasięgu jest fajny w zimie. Obecnie jestem na etapie szukania i instalacji zwyklej ładowarki 3,6kw do drugiego samochodu ale juz z wbudowanym kablem dla wygody. Pakowanie codziennie ładowarki do bagaznika to nie to,
Ikonki nie zauważyłem, ale nie wszystko jeszcze obczailem, niemniej pokazuje ilość zuzywanej energii na postoju jak wsiadziesz i wejdziesz w dane zużycia.
ciekawe.
sprawdziłem - mam Solaregde SE5K ale nie ma oznaczenia RWS. Nie wiem co to jest. Bez tego nie sprawdzę rozumiem?
pierwsze co zrobię to jak będzie słoneczny dzień, instalacja będzie pracować to obniżę moc lądowania w Enya, podepnę wallboxa i ładowanko...tylko jak to sprawdzić ze energia nie dochodzi do licznika...

RadaR

Fachowiec
No bardzo jestem ciekaw jak będzie latem bo te 20kW które tu widzę to nijak się ma do mojego 🤪

IMG_20220121_084502.jpgIMG_20220121_084448.jpg

Mindive

Posiadacz elektryka
Niestety zimą na autostradzie przy tej temp. takie zużycie może być. Z ciekawości masz pompę ciepła?