Pierwsze dostawy w 2022

Mareczek191

Nowy na Forum
@Michal ja się wcale nie śmieje, po prostu czekam na nie. Jakby nie patrzyć, w PL Tesla kojarzona jest z podwyższonym statusem właściciela, a tu taka naklejka. Ludzie będą się burzyć, że stać go na Tesle a jeszcze mu dopłacili do niej, ale skoro są takie przepisy….
Ja jestem jednak za tym, żeby zamiast dofinansować samochody powinni dofinansować budowę stacji ładowania, bo infrastruktura u nas „leży” Ta dopłata prawie 19k zł dla „zwykłego śmiertelnika” nie spowoduje zrównania ceny między BEV a ICE.
Dla porównania ceny katalogowe Citroena C4, podobna moc, automatyczna skrzynia i takie same wyposażenie (cennik 09.2020)
Benzyna - 92 600 zł
Diesel - 101 200 zł
Elektryk - 135 450 zł
A dziś cennik MY2022:
Benzyna - 107
Diesel - 116
Elektryk - 145

Czyli różnica zmalała o 5 000 PLN czyli gdzieś 5%

O +15k podrozaly ICE! Jeszcze kolejne 3 lata o ceny się zrównają. Bo tylko Plug-in ICE będą mogły być czyli ceny + 30k

Pyo_trek

Posiadacz elektryka
Produkcja w DE spowoduje spadek ich kosztów o jakieś 5-10k PLN na aucie, A zawsze mają też 30% zysku na samochodzie, żeby jeszcze bardziej zachodzić z ceny ;)
Koszt będzie zbliżony, w Chinach tańsza siła robocza i dostawcy części na miejscu.

Michal

Moderator
Teoria jest taka, że w gigaBerlin dostawcy części też mają być na miejscu.

300ps

Zadomawiam się
Pytanie do odliczających 100%VAT: nie boicie się kontroli z US? Przecież nikt nie jeździ tylko firmowo...no chyba że handlowcy zostawiają samochody pod firmą na noc....

solik

Pionier e-mobilności
Pytanie do odliczających 100%VAT: nie boicie się kontroli z US? Przecież nikt nie jeździ tylko firmowo...no chyba że handlowcy zostawiają samochody pod firmą na noc....
Niektorzy zyja przekonaniem "wszystkich nas nie skontroluja" ;) nawet firmy budowlane rezygnuja z odliczania 100% w dostawczakach wozacych ludzi i taczki na pace

albo wypozyczalnia do PKD.. a ze malo klientow, panie, no robim co mozem

Piernik

Posiadacz elektryka
nie boicie się kontroli z US?
Bardziej Ciebie uspokoi jak powiemy że się boimy, czy bardziej że nie ? ;)
Prawda jest taka że te 100% mogą podważyć jeżeli tylko Ciebie kontrolą dopadną i będą chcieli.
Jak nie dopadną to nie ;)

usrobo

Posiadacz elektryka
szczerze to ta dotacja nie jest warta walki z wydziałem przestępczości VAT, ale każdy robi jak uważa.

nyknow

Fachowiec
szczerze to ta dotacja nie jest warta walki z wydziałem przestępczości VAT, ale każdy robi jak uważa.
100% VAT to nie tylko dotacja ale tez dodatkowo 50% vatu do odliczenia. W sensie nie bardzo rozumiem pytania czy się ktoś boi - jeśli się ktoś boi to znaczy ze ma jazdy prywatne a wtedy nie powinien odliczyć 100%. Jeśli ma wszystkie służbowe i prowadzi kilometrówkę która to potwierdza + regulamin to czego się bać wtedy?

300ps

Zadomawiam się
100% VAT to nie tylko dotacja ale tez dodatkowo 50% vatu do odliczenia. W sensie nie bardzo rozumiem pytania czy się ktoś boi - jeśli się ktoś boi to znaczy ze ma jazdy prywatne a wtedy nie powinien odliczyć 100%. Jeśli ma wszystkie służbowe i prowadzi kilometrówkę która to potwierdza + regulamin to czego się bać wtedy?
Nie znam nikogo kto prowadziłby biznes i faktycznie jeździł swoim samochodem tylko w użytku firmowym bez dojazdów z domu do pracy czy też pojechania do sklepu