Wycena TM3 po roku przez ubezpieczyciela

gim-kg

Pionier e-mobilności

nyknow

Fachowiec
Ok rozumiem - mało to nie jest - miesięcznie 4.2k pln czyli zamiast kupować lepiej może wynająć za ok 3k pln myśle LR można by wynająć

gim-kg

Pionier e-mobilności
Nie po to się płaci 400zł za indywidualną wycenę, żeby dostać wartość z Eurotax. Jak Ci tak wycenia, to zmień rzeczoznawcę na dobrego.

Mogę się mylić, ale znając polskie standardy rzeczoznawca otworzy Eurotax i spisze z niego bo dlaczego miałby wycenić inaczej. Skasuje 400 zł i tyle.
Gdyby nie było tego modelu w Eurotax jak kiedyś to co innego.
Problemem nie jest sam ubezpieczyciel tylko Eurotax.
Warta wycenia inaczej samochody. Tam podajesz moc, rocznik i przebieg. Mi wycenili na 280k zł, tyle że nie lubią elektryków bo składka 20k zł.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ok rozumiem - mało to nie jest - miesięcznie 4.2k pln czyli zamiast kupować lepiej może wynająć za ok 3k pln myśle LR można by wynająć
Tylko znów wycena Eurotax, nie pokrywa się z cenami na rynku. Dlatego pisałem o wystawieniu na otomoto.

JareG

Pionier e-mobilności
Mogę się mylić, ale znając polskie standardy rzeczoznawca otworzy Eurotax i spisze z niego bo dlaczego miałby wycenić inaczej. Skasuje 400 zł i tyle.
Gdyby nie było tego modelu w Eurotax jak kiedyś to co innego.
To nie tak działa. Jak sprowadzałem 350GLK 2013 (auto jak najbardziej występujące w Eurotax) to dzięki poleconemu rzeczoznawcy zapłaciłem 4k akcyzy.. zamiast 10 a może i 12k zł (nie pamiętam dokładnie). Kosztowała mnie ta usługa coś koło 400 zł właśnie.
Jak masz odpowiedniego kwita z wyceną, to urząd/ubezpieczyciel/etc. biorą wartość z tego kwita.

Pozdrawiam

nyknow

Fachowiec
Tylko znów wycena Eurotax, nie pokrywa się z cenami na rynku. Dlatego pisałem o wystawieniu na otomoto.
no tak - rozumiem - zastanawiam sie czy jednak na uzywaną teslę taki jest duzy popyt ... że wystawiasz w jakiejś tam cenie roczne auto i tak szybko się sprzeda - no może - bo rzeczywiscie TM3 nie ma duzo na otomoto i ceny +250k.PLN. Plusem tego jest to ze ubezpieczenie tańsze jak suma ubezpieczenia niższa :)

solik

Pionier e-mobilności
Aut nie ma duzo bo ci co chcieli Tesle zanim sie pojawila dystrybucja nie przez posrednika sprowadzili uszkodzone z USA i nimi jezdza / dali do wypozyczalni a ci co wzieli z Tesla PL najczesciej maja jeszcze aktywne finansowanie ktore sie skonczy za 2-3 lata.. wtedy dopiero sie okaze jakie wziecie beda mialy elektryki w Polsce bo tutaj niektorzy przytaczaja zagraniczne dane a nasz rynek jest zupelnie inny.

Chociaz patrzac na zmiany zwiazane ze sprzedaza prywatna bez podatku w JDG moze byc ciekawie. Druga kwestia to srednia cena uzywanych aut - napewno wziecie beda miec eNiro (taki odpowiednik Toyoty hybrydowej w swiecie spalinowek) jak spadna w okolice 80k, raczej nie ma duzego szalu na uzywane samochody za 100k+

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
(...) a ci co wzieli z Tesla PL najczesciej maja jeszcze aktywne finansowanie ktore sie skonczy za 2-3 lata.. wtedy dopiero sie okaze jakie wziecie beda mialy elektryki w Polsce bo tutaj niektorzy przytaczaja zagraniczne dane a nasz rynek jest zupelnie inny.

Chociaz patrzac na zmiany zwiazane ze sprzedaza prywatna bez podatku w JDG moze byc ciekawie.
O to to.. Polski Wał utrudni/skomplikuje pozbycie się auta.

Pozdrawiam

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Sam mialem takie rozumienie wyceny samochodu. Wycena na kwote X —> mam wypadek—> szkoda calkowita—> wyplata kwoty X pomniejszona o miesiace od dnia ubezpieczenia. Right? Nic bardziej mylnego. W lipcu 2020 mialem wypadek, szkoda calkowita zostala od razu uznana. Ubezpieczony bylem w Generalli. Natomiast jak wygladala wyplata. Dostalismy 50 % kwoty ubezpieczonej oraz informacje, ze wrak jest moj :) wiec moge sobie z nim zrobic co chce. Natomiast…kazdy ubezpieczyciel (prawdopodobnie) ma podpisane umowy z firmami ktore skupuja trupy. I tak tez bylo w tym wypadku. Musialem, wszystkim oczywiscie sie zajac osobiscie ale wyglada to tak: przyjezdza facet, patrzy co jest rozwalone, mowi ile moze dac za wrak. Ty sie godzisz lub nie czyli albo zostajesz z wrakiem albo z gotowka. I tyle.
Dodam, że to Towarzystwo ubezpieczeniowe proponuje kwotę za wrak. Jeśli gość się targuje (a zazwyczaj tak jest) ubezpieczenie wyrównuje poprzez dopłatę roznicy

Zarek1988

Posiadacz elektryka
mój przypadek wygląda tak:
Tesla model 3 SR+ 2019 z FSD, niebieski lakier, białe fotele, hak. w tej konfiguracji kosztowała 253tys zł
- po roku PZU nie miało pojecia jaka jest wartość tego auta bo nie mieli go w systemie (tak samo jak i przy rejestracji nowego), oddzwonili po 3 dniach i wyszło im 245tys i na taką kwotę ubezpieczyli auto
- po 2 latach, w sierpniu 2021 ta sama sytuacja, nie wiemy ile, musimy wycenić. wycenili na 209tys i takie dokumenty mi przysłali. jak do nich pojechałem ubezpieczać 2 tyg później, uwzględnili że jestem w trakcie usuwania szkody z OC sprawcy i obniżyli z tego tytułu wartość auta do 145tys i na taką kwotę ubezpieczyłem
Teraz walczę o odszkodowanie z tytułu utraty wartości auta. szkoda była w lipcu 2021, naprawione w listopadzie 2021, w grudniu przyjechał rzeczoznawca oglądać, jutro ma przyjechać ponownie nie wiem po co
Powodzenia. Mam nadzieję, że pójdzie gładko. Jak nie sprzedaj temat firmie, która skupuje takie tematy i wypłaci Ci ciut mniej ale odzyskasz znaczna część i będziesz miał spokój.