Elektrykiem po Buspasach i nie tylko. Ustawy, regulacje prawne itd

Relevant

Fachowiec
Załóżmy taką sytuację: jedziecie buspasem, a tu:
Screenshot 2022-01-27 at 00.40.16.png

Czekacie na swoją kolejkę próbując na tych 10m zjechać na lewy pas i za skrzyżowaniem wrócić na buspas przez kolejne 10m linii przerywanej (o ile będzie), czy też jedziecie prosto?

Dla dociekliwych: z tyłu jest jeszcze jeden znak, więc tak naprawdę interesuje mnie zarówno sytuacja z samym "znakiem prosto/prawo" jak i komplet jak niżej:
koniec2.jpg

Last edited:

Michal

Moderator
Ja jeżdżę prosto ale z tego co rozumie, to nie powinienem :p

krzyss

Pionier e-mobilności
Jezdze prosto. Jak beda mi chcieli wlepic mandat to nie przyjme i zobaczymy co bedzie.
Na logike na buspasie mozesz jezdzic jak autobus. I jak sa swiatla dla autobusu to one Ciebie tez obowiazuja.
Ogolnie przepisy sa nieprecyzyjne w tym temacie.
Ale jeszcze 4 lata i skoncza sie dylematy z buspasem.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Znalazłem w internetach zdjęcie, tak to o ile dobrze kojarzę wygląda.
Coś mogło się jeszcze zmienić bo ostatnio miały zostać dopuszczone jeszcze rowery.

View attachment 3869
Przy motocyklach też obowiązuje kierowca i min. 2 pasażerów? A jak Taxi jedzie z jednym pasażerem to nie może korzystać z tego pasa. Strażnicy miejscy jeżdżą też raczej w dwie osoby, tak samo jak policja.
Wydaje mi się że oznaczenie „1+2” dotyczy samochodów spalinowych.

vwir

Pionier e-mobilności
A mnie zastanawia coś innego. Jedziesz 50km/h. Taki znak jest czytelny przez jaką odległość? Może z 10 metrów. Max 15 metrów. 10 metrów przejeżdżasz w czasie poniżej 1 sekundy. Czy ktoś jest w stanie w czasie poniżej sekundy przeczytać te 3 znaki?

Michal

Moderator
No i to jest w znak informacyjny, a nie jakiś zakaz albo nakaz, więc w sumie dobre pytanie... Ja rozumiem, że jak jest zakaz wjazdy z opisem na 4 kartki A4, to jako kierowca powinieneś po prostu nie wjeżdżać jeśli nie jesteś pewien, ale tutaj... No ciekawe.
[edit] Chociaż w sumie to nie, bo z zasady sam znak jest czytelny - czyli bus pas, a cała reszta tych napisów to tylko jakieś odstępstwa od tej zasady (kiedy jednak wolno jeździć), więc jak nie przeczytałeś, to nie powinieneś na ten pas wjeżdżać po prostu.

phx

Nowy na Forum
Przy motocyklach też obowiązuje kierowca i min. 2 pasażerów? A jak Taxi jedzie z jednym pasażerem to nie może korzystać z tego pasa. Strażnicy miejscy jeżdżą też raczej w dwie osoby, tak samo jak policja.
Wydaje mi się że oznaczenie „1+2” dotyczy samochodów spalinowych.
Z tego co rozumiem to autobusy, motocykle, taxi i wszystkie pojazdy opisane na górnym znaku (D12 ?) mogą jeździć. Dodatkowo jest tam kategoria "1+2" ktora warunkowo dopuszcza inne pojazdy z kierowcą + min. 2 pasażerów.
I teraz wracając do elektryków, to 1+2 nie powinno ich dotyczyć, bo nie jest to ograniczenie ustawowo dopuszczonych pojazdów, ale dopuszczenie dodatkowych.
No ale logika swoje a życie swoje.
Jak już wspomniano oznakowanie i prawo mamy mętne i niejednoznaczne.

Cav

Pionier e-mobilności
Z tego co rozumiem to autobusy, motocykle, taxi i wszystkie pojazdy opisane na górnym znaku (D12 ?) mogą jeździć. Dodatkowo jest tam kategoria "1+2" ktora warunkowo dopuszcza inne pojazdy z kierowcą + min. 2 pasażerów.
I teraz wracając do elektryków, to 1+2 nie powinno ich dotyczyć, bo nie jest to ograniczenie ustawowo dopuszczonych pojazdów,
Mylisz się.
Ustawodawca przewidział właśnie ten wyjątek dla elektryków, gdy gmina może uzależnić ich wjazd na buspasy od ilości przewożonych osób.
Pytanie czy podjęła uchwałę w tym temacie....

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Hmmm... Czyli gdy chcę tam wjechać to muszę wiedzieć o tym jakie gmina podjęła uchwały? Przecież gdy ktoś przyjezdny jedzie przez Rzeszów to nie ma prawa wiedzieć takich rzeczy.