Ładowanie w trasie/mapy/aplikacje

nyknow

Fachowiec
witam, jako, ze niedługo będę odbierał auto i tak patrzę ze z tesli do domu mam ponad 350km więc obawa czy naładowane auto do pełna (LR) da radę - o ile będzie do pełna itd.

1. Więc zacząłem się zastanawiać nad tym jaką aplikację/stronę polecacie, żeby sprawdzić gdzie są ładowarki na trasie, czy wolne/zajęte w danym czasie

2. jak sprawnie opłacać- czy jest jakiś integrator / firma ze jak tam założy się konto to można lądować na większości ładowarek czy do każdej firmy trzeba osobno pozakładać konta itd.

3. supercharger tesli - jak tutaj wyglada sytuacja - w sensie co trzeba zrobić żeby moc podjechać i naładować - rozumiem ze to nie jest już za free ?

4. jakie okablowanie ma tesla m3 jak wyjeżdża z salonu ?

5. inne wskazówki w tym zakresie mile widziane.

Adi

Zadomawiam się
Last edited:

Kuba K.

Posiadacz elektryka
2. jak sprawnie opłacać- czy jest jakiś integrator / firma ze jak tam założy się konto to można lądować na większości ładowarek czy do każdej firmy trzeba osobno pozakładać konta itd.
Z integratorem to bieda, najbezpieczniej się zarejestrować w GW i na Orlen, to dwie największe sieci.

nyknow

Fachowiec
ad. 1. Co do apki to chyba ta jest najlepsza z tego co widziałem https://abetterrouteplanner.com/ ewentualnie https://www.plugshare.com/pl

LR to myślę że spokojnie dojedziesz do domu - pod warunkiem że nie będziesz jechał 200km/h - https://elektrowoz.pl/testy/zasieg-...h-jest-niezle-przy-120-km-h-optymalnie-wideo/

ad. 3. Odnośnie supercharger - to dopinasz kartę do konta Tesli i tyle
ad. 4. Ładowarka z 1 fazy (230V) i zdaje się przewód Type2-Type2

reszty nie wiem :)
Dziękuję - w sumie to ten betterrouteplanner to rozumiem sam podpowiada kiedy ładowac itd - na tej mapie nie pokazuje wszystkich ładowarek po drodze zebym sam mógł decydować kiedy chcę naładować. plugshare pod tym względem lepszy bo widze wszystkie ładowarki po drodze w jakimś promieniu od drogi - ma to sens (chyba ze trzeba byc premium w tym betterrouteplanner)?

Michal

Moderator
1. Więc zacząłem się zastanawiać nad tym jaką aplikację/stronę polecacie, żeby sprawdzić gdzie są ładowarki na trasie, czy wolne/zajęte w danym czasie
Koniecznie ABRP - ustaw parametry swojego auta i aplikacja wyznaczy Ci trasę z ładowarkami. Ja na początku wprowadzałem tam każdą dalszą podróż i dodam, że jeśli nie masz ładowania w miejscu docelowym, to planuj od razu trasę tam i z powrotem - unikniesz niemiłych niespodzianek. Jeśli na miejscy będziesz spędzał więcej czasu i będziesz korzystał z wartownika, to licz się z utratą około 7-10% baterii na 24h i weź to pod uwagę. ABRP po prostu wyznacza Ci optymalną trasę (uwzględnia krzywe ładowania, różnice w wysokości, prędkość i inne parametry, które ustawisz), a jak przybliżysz mapę mocniej to pokazują się inne ładowarki.
Polecam także PlugShare - jeśli po drodze masz jakąś ładowarkę inną niż SuC, to warto sprawdzić co ludzie o niej piszą - może nie działać.
Ps. Jeśli będziesz miał po drodze ładowanie na czymś innym niż SuC (supercharger), to w nawigacji auta po kliknięciu w ikonkę błyskawicy sprawdź czy widać ją oznaczoną na mapie i ustaw ją jako cel - auto podgrzeje Ci baterię i szybciej naładujesz ;)

Chyba obecnie się nie da. Ja poza SuC używam tylko Greenway, OrlenCharge.

3. supercharger tesli - jak tutaj wyglada sytuacja - w sensie co trzeba zrobić żeby moc podjechać i naładować - rozumiem ze to nie jest już za free ?
Tak, musisz podpiąć kartę - chyba robi się to na stronie wchodząc na konto. Program referali już nie działa, więc nie ma darmowego ładowania.

Jest EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment – potocznie ładowarka) jedno fazowa. W standardzie dostajesz zwykłą wtyczkę "schuko" (13A ~3kW ~4%/godzinę) i niebieską wtyczkę jak do kampera (16A ~3,7kW ~5%/godzinę). (% podaję względem TM3LR)
Ładować możesz wtyczkami:
  • type2 - max 11kW (~14%/h) - nie wymaga nagrzewania banderii żeby osiągnąć taką moc ładowania
  • CSS - 50-255kW (~66-350%/h), przy czym ta prędkość spada w czasie ładowania i wymaga podgrzania baterii aby osiągnąć duże moce

Orlen ma podobno jakieś durne problemy z niektórymi kartami, więc jeśli potrzebujesz z nich skorzystać po drodze, to może warto sprawdzić sobie najpierw ładowanie gdzieś blisko innej ładowarki, żebyś nie został w polu bez innych opcji. To jest ogólnie dobra rada - przynajmniej na początku planuj sobie trasy tak, żeby mieć jeszcze jakieś inne możliwości w okolicy, bo różnie to bywa z tymi pierwszymi ładowniami. Jak już się nauczysz korzystać z EV, to będzie łatwiej ;)

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Koniecznie ABRP - ustaw parametry swojego auta i aplikacja wyznaczy Ci trasę z ładowarkami.
O ile dobrze pamietam w ABRP dobrze jest zmienić konfig wtyczek i post SuC CCS dodać zwykłe CCS, szczególnie jak się podróżuje po Polsce tam gdzie SUC nie ma.
Do tego w ABRP możesz wykluczyć np. trefne ładowarki albo IONITY, by nie pokierowało Ciebie do ładowarki za 3,50/kwh zamiast 2,40/kwh

danielm

Pionier e-mobilności
witam, jako, ze niedługo będę odbierał auto i tak patrzę ze z tesli do domu mam ponad 350km więc obawa czy naładowane auto do pełna (LR) da radę - o ile będzie do pełna itd.

uuuu kolega nieprzygotowany wiedzowo widzę :)

0. dokąd jedziesz to poradzimy? auta są ładowane do 80%, na życzenie więcej ale może się zdarzyć że się nie uda
1. greenway, orlen, i miejscowe sieci w zależności od miejsca zamieszkania
2. zakładasz konto, podpinasz karte płatniczą, greenway ściąga opłaty raz w miesiącu, orlen od razu, integrator? żyjemy w czasach gdzie każda firma chce mieć o Tobie swoje informacje
3. zapłaciłeś za auto więc mają dane twojej karty płatniczej, podpinasz auto do ładowania i nic więcej Cie nie interesuje :)
4. kabel type2 do publicznych słupków AC 11kw oraz kabel do ładowania z gniazdka max 13A
5. dużo wiedzy przed Tobą do wchłonięcia, jeszcze nie wiesz czego nie wiesz :)