Lane departure avoidance & Collision warning

solik

Pionier e-mobilności
No to w innych markach podazanie za znakiem to opcja, w Tesli nie da sie tego wylaczyc :) tutaj jest klucz. Jadac np Zakopianka BMW jak i VW odczytywalo 30km/h z bocznych drozek wiec tez by to generowalo patowe sytuacje.. ale ja sam wolalem predkosc sobie ustalac.

ciastek

Pionier e-mobilności
W sensie ze bazowy i darmowy autopilot ma dostac nowa wersje calkowicie? Czy tylko ci co za to zaplacili?
Nie. Autopilot, włączając w to darmową bazę, ma korzystać z tego samego "silnika", co FSD.
Zbiór dostępnych w darmowej wersji funkcji zapewne się nie zmieni.

Jac3k

Posiadacz elektryka
No to w innych markach podazanie za znakiem to opcja, w Tesli nie da sie tego wylaczyc :) tutaj jest klucz. Jadac np Zakopianka BMW jak i VW odczytywalo 30km/h z bocznych drozek wiec tez by to generowalo patowe sytuacje.. ale ja sam wolalem predkosc sobie ustalac.
No spoko ale BMW nie sprzedaje podobnego software do FSD. Wyobraź sobie że masz FSD za 40tys a on Ci nie czyta znaków i wpada w zabudowany 120km/h

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Myślałem o innych markach którymi jeździłem i działało to dużo lepiej niż w Tesli, która się tym cały czas chwali, np. Mercedesem lub Audi. Nawet w Oplu czy Peugeocie to lepiej działa nie mówiąc o Audi. Przecież Tesla nie potrafi nawet dobrze ustawionych i wyraźnych znaków rozpoznawać ustawionych przy autostradzie. Czyli jak można mieć zaufanie do FSD jak nie potrafi znaku odczytać.
Wszystko co wymieniłeś to systemy ADAS od Mobileye. Mercedes czy Audi kupili gotowe zestawy i podregulowali je po swojemu.
Autopilot/FSD to obecnie też ADAS - czyli pomaga jeździć, ale nie możesz mu ufać.

Last edited:

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
W sensie ze bazowy i darmowy autopilot ma dostac nowa wersje calkowicie? Czy tylko ci co za to zaplacili?
Docelowo wszyscy będą mieli nową wersję Autopilota/FSD, ale niektóre funkcje nowej wersji będą dostępne tylko dla tych, którzy mają FSD.
Czyli bazowy autopilot będzie znacznie lepiej robił to, co dotychczas.

krzyss

Pionier e-mobilności
I przyciemnianie lusterek.
Przyciemnianie dziala… 0/1 dziala nie dziala… tam nie ma czujnika oslepienia… tylko jak sie robi ciemno to przyciemnia lusterka… jak w tesli, wszystko jest takie na polowe ;)