podsumowanie różnych parametrów eksploatacyjnych

vwir

Pionier e-mobilności
Czy możesz podpowiedzieć skąd może się brać przekłamanie w pokonanym dystansie w car scanner? Odpaliłem apkę na starcie. Przejechałem ca. 32km - apka wskazała 20.... ;)
Podejrzane jest to, że 32km to 20mil. Może nie takie jednostki?

p0li

Pionier e-mobilności
Testowane kilka razy :( i efekt ten sam. Nie mam pomysłu co może być nie tak. Ogólnie prędkość też deko inną podaje, apka fajna, ale z uwagi na te błędy jakoś mało wiarygodna.

nie wiem co może byż tego powodem - ale apka pokazuje tylko to co jej samochód "wystawi" - moze tu jest gdzieś babol
orównywałem parametry wyświetlane przez CS i ABOR i zgadzały się do 3 miejsc po przecinku

wracając do tematu wątkiu - tabelka uzupełniona, ładnie widać że ze wzrostem temperatur spalanie maleje, po skoku SOH po updacie softu znowu zaczyna lekko spadać - no ale 20kkm już nakulane :)

p0li

Pionier e-mobilności
tabelka uaktualniona

w domu walcze z integracja cytyny z Home Assistant - mam pewne sukcesy ale nie wszystko jeszcze dziala tak jak powinno
ale statystyki dzialaja - zeby bylo zabawniej - dane sa pobierane bezposrednio z serwera PSA wiec nie trzeba zadnego pindolka w OBD wtykac wieczorkiem wrzuce tu tabelke ze statystykami z kilku ostatnich dni

p0li

Pionier e-mobilności
generalnie jestem noga stolowa w tym temacie i wszystko robie wg poradnikow w internecie
oczywiscie zeby cos dzialalo od strzala to by blo za ladnie
a poniewaz i tak czeka mnie reinstalacja (chce 2 malinki zintegrowac w jedna) to nie przejmuje sie na razie i troche odpuscilem temat bo i inne tematy do ogarniecia weszly)
zalozenie jest takie ze HA poprzez pluginy steruje roznymi urzadzeniami
do samochodow PSA jest jeden uniwersalny plugin ktory na podstawie danych z apki w telefonie sciaga dane bezposrednio z serwerow PSA
cdn - musze leciec bo zona kwiatki chce kupic :)

p0li

Pionier e-mobilności
no to dalej:
plugin PSA dziala OK i laczy sie i sciaga wszystko co potrzebuje dodatkowo moze wysylac komendy (np koniec ladowania, wlaczenie klimy itp.)
problemik jaki u mnie wystapil to to ze HA nie widzi lokalnego serwera wystawionego przez plugin PSA - wiec nie moze na panelu wyswietlic zadnych wartosci i jednoczesnie nie moze wyslac zadnych komend do samochodu
teoretycznie (lub praktycznie u tych ktorym to dziala) mozna ustawic dowolny threshold - wiec nie musi to byc 80 ale dowolna wartosc SOC
plusem dodatnim jest takze to ze jest to niezalezne od ladowarki - bo konca ladowania pilnuje nasz domowy plugin a nie "ladowarka" na podjezdzie/garazu) - wiec mozemy ladowac sie do 80% nawet w chorwacji ;)
plugin PSA zbiera tez statystyki jazd i ladowan, oblicza zuzycie srednie, koszty ladowania (niestety ceny sa stale, niezalezne od miejsca ladowania) robi takze wykresy zaleznosci zuzycia od predkosci sredniej lub temperatury (do tego trzeba zalozyc konto na jakims francuskim serwerze pogodowym i pobrac klucz API) a takze zbiera dane o polozeniu i rysuje je na mapie a sam HA moze obslugiwac automatyzacje oparta na polozeniu samochodu
ponizej kilka screenow jak to wyglada u mnie (to co dziala) i u innych (to co u mnie nie dziala)

1652542535304.png
1652542572401.png
1652542610521.png

1652542653115.png

1652542710282.png 1652542792600.png