podsumowanie różnych parametrów eksploatacyjnych

ciastek

Pionier e-mobilności
założe nowy wąte żeby tu nie mieszać

p0li

Pionier e-mobilności
nowy miesiac - nowe dane (pierwszy post)
i znowu SOH zaczyna spadac

fajnie jakby koledzy z nowymi autami tez spisywali miesieczne stany SOH to moznaby porownac auta z roznymi wersjami softu

nnnnn

Pionier e-mobilności
dyżurnym tematem na tym forum są wszelakie wyliczenia zużycia energii przez nasze auta w różnych warunkach - zastanawiałem się rozwiązać problem wiarygodności danych
niestety każdy robi różne trasy w różnych warunkach (miasto, autostrada itp), inaczej operuje pedałami i nie da się wprost porównać dwóch nawet takich samych samochodów

dlatego swoje dane zbieram w cyklu miesięcznym gdzie prędkość średnia, zużycie średnie i pokonany dystans mogą już coś powiedzieć - do tego co miesięczne spisywanie degradacji baterii i zobaczymy po roku czy z tych danych można coś ciekawego wywnioskować

kolejny miesiąc - kolejny update
do dziś (1.06.2022) tabelka wygląda tak:

View attachment 5367
Patrząc na te dane SOH jest dziełem przeliczania BMSu a nie fizycznej degradacji, jak inaczej wytłumaczyć skok z 94.6 na 96.6 i następnie powolne schodzenie z wartości?

Zastanawiam się czy soh rzeczywiście spada czy to jest tak jak w moim outlanderze żę po resecie bmsa bateria któa według aplikacji miała 83% sprawności i 34Ah, nagle przyjmuje 38Ah (nowa przyjmowała chyba 40 Ah)

p0li

Pionier e-mobilności
Patrząc na te dane SOH jest dziełem przeliczania BMSu a nie fizycznej degradacji, jak inaczej wytłumaczyć skok z 94.6 na 96.6 i następnie powolne schodzenie z wartości?

oczywiscie ze jest to wartosc wyliczana/szacowana
skok byl zaraz po serwisie w ktorym uaktualniono soft BMS-a
w piatek jade na kolejny serwis po 25 tys - ciekawe jak po tym bedzie sie zachowywal

nnnnn

Pionier e-mobilności
oczywiscie ze jest to wartosc wyliczana/szacowana
skok byl zaraz po serwisie w ktorym uaktualniono soft BMS-a
w piatek jade na kolejny serwis po 25 tys - ciekawe jak po tym bedzie sie zachowywal
Ciekawe jak naprawę wygląda pojemność baterii, czy da się zrobić taki test? Jak reset BMS wpływa na baterię? Dopytaj na przeglądzie czy są możliwości fizycznego pomiaru baterii. CO ważniejsze czy są takie dane gdzieś.

p0li

Pionier e-mobilności
Ciekawe jak naprawę wygląda pojemność baterii, czy da się zrobić taki test? Jak reset BMS wpływa na baterię? Dopytaj na przeglądzie czy są możliwości fizycznego pomiaru baterii. CO ważniejsze czy są takie dane gdzieś.
z tego co sie odtatnio pytalem to jest taka mozliwosc ale trwa dwa dni i nie jest darmowa bo musza dostac sie do zlacza baterii, podlaczyc ja do urzadzenia pomiarowego i ono robi pelen cykl ladowania i rozladowania

nnnnn

Pionier e-mobilności
z tego co sie odtatnio pytalem to jest taka mozliwosc ale trwa dwa dni i nie jest darmowa bo musza dostac sie do zlacza baterii, podlaczyc ja do urzadzenia pomiarowego i ono robi pelen cykl ladowania i rozladowania
no to nie jest to test na teraz gdy masz baterię na 95%, ale gdy np spadnie do 80% to taki zabieg może okazać się ciekawym testem. BMS pokazuje 80% a bateria ma w rzeczywistości xx%

wit

Zadomawiam się
U mnie soh po kolejnym tysiącu km (4300 aktualnie) cały czas powyżej 101%🙂.pierwszy raz sprawdzałem kilka tygodni temu i było tak samo. Screenshot_20220602_121541_com.iternio.obdapp.jpg

p0li

Pionier e-mobilności
U mnie soh po kolejnym tysiącu km (4300 aktualnie) cały czas powyżej 101%🙂.pierwszy raz sprawdzałem kilka tygodni temu i było tak samo.
zbieraj, zbieraj - jestem ciekaw kiedy zacznie sie obnizac - ja pierwszy pomiar zrobilem jak juz mialem ponad 9tys na tacho i stary soft BMS-a

Przem

Zadomawiam się
Chyba nieźle, e-208, dane od ładowania na 100%, wygląda, że przy jeździe miejsko - podmiejskiej, choć były i w tym odcinki autostrady - obwodnicy Krakowa, ale raczej wolna jazda :(, na baterii można machnąć ponad 400km ?? :) .SOH po miesiącu i 2600km nie drgnął. poj. użytkowa u mnie
na razie 46,7kWh
.IMG_20220630_072746.jpg

Attachments

• Screenshot_20220630-072810.jpg
    Screenshot_20220630-072810.jpg
    59,8 KB · Liczba wyświetleń: 19
Last edited: