vwir
Pionier e-mobilności
Nie można, bo nie jest nieprzewodzący.Przecież można dać płyn od Tesli - zakazu nie ma.
Nie można, bo nie jest nieprzewodzący.Przecież można dać płyn od Tesli - zakazu nie ma.
Dokładnie tak to wygląda. Już nie wspominając o tym, że na niemieckim forum w nowszych postach nadal piszą o podobnym koszcie płynu co 2 lata temu - 12EUR, co przy 13 litrach zamknęłoby się w kwocie rzędu 700-800PLN. Drogo, ale baaaardzo daleko od 4K PLN.To jest sztuczne wyciąganie pieniędzy.
EV6 i Ioniq5 są na innej platformie i nie mają takich wymagań. Zastanawiam się, czy przypadkiem Niro/Soul/Kona nie mają tego niebieskiego płynu po problemach z bateriami w Konach. Starsze wersje miały zwykły płyn chłodniczy (zielony). Może płyn wyciekał gdzieś w baterii prowadząc do zwarcia i na wszelki wypadek wlali płyn niskoprzewodzący, żeby w przypadku wycieku nie było takich problemów. Tak sobie zgaduję.
W instrukcji samochodu powinieneś mieć podane co trzeba zrobić i przy jakim przebiegu. Wydaje mi się że płyn niskoprzewodzący wymieniasz co 60kkm/3 lata a standardowy co 120 kkm, nie wiem jednak jak wygląda pojemność tych układów.Kurcze, tak czytam o przygodach z Kią, że jeszcze raz sprawdzę czy na pewno przegląd Ioniqa 5 to: 900, 1100, 900 zł z okresem 2 lata lub 30 tys. jak zapewniało przed zakupem ASO Hyundai Stawowy w grudniu. A będę u nich przy okazji w najbliższych dniach. Bo nijak nie mieści mi się ta wymiana płynu, w cenach jakie poddajecie, w tym harmonogramie.
Sprawdzę to na pewno jak tylko będę miał samochód u siebie po wizycie u blacharzy z ASO. Przy okazji wypytam serwis czy wiedzą coś więcej na ten temat po tych kilku miesiącach. 😉W instrukcji samochodu powinieneś mieć podane co trzeba zrobić i przy jakim przebiegu. Wydaje mi się że płyn niskoprzewodzący wymieniasz co 60kkm/3 lata a standardowy co 120 kkm, nie wiem jednak jak wygląda pojemność tych układów.
w mazdzie mx30 1000 zlSwoją drogą, 700zl za przegląd elektryka to niezłe zdzierstwo. Zaczynam powoli zastanawiac się czy dobrze zrobiłem kupując Soula.. bo koszty eksploatacji jakieś kosmiczne. Z wymianą płynu co 3 lata będzie droższy niż przeciętny ICE
Na obecną chwilę koszt przy 1/15 oraz 3/45 wynosi ok 250-350zł (ceny brutto)
Koszt przeglądu 2/30 wynosi ok 650-850zł (dodatkowa wymiana płynu chłodniczego, płynu hamulcowego, filtry).