Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Bronek

Pionier e-mobilności
U nas nie ma szamb.
Jak zdecyduję aby wejść z wodą do domu to przebadam. Ale i tak myślę aby starą instację podłączyć do studni, a do kuchni zrobić nową normalnie z wodociągów, jak teraz. Mam parter bez użytkowego poddasza to jert gdzie polecieć z instalacją

MarkusP88

Zadomawiam się
Słyszałem, że zamówień jest mniej od kwietnia, kiedy zmieniły się zasady rozliczeń. Moim zdaniem to dlatego. Nowy system też powinien się opłacać, tylko trochę słabiej - zwrot w 8-9 lat zamiast 6-7.
A zwracało się tak zazwyczaj po 5 latach z tego co kojarzę. Mojemu wujkowi po 5 się zwróciło.

Michal

Moderator
A zwracało się tak zazwyczaj po 5 latach z tego co kojarzę. Mojemu wujkowi po 5 się zwróciło.
W pozostałej części posta napisałem, że zwróci się w 5 lat :p przy czym to dzięki odliczeniu 32% PIT.
Ja miałem trochę skomplikowaną instalację, bo w praktyce to dwie - na garażu panele + falownik oraz oddzielnie panele + falowanik na domu, więc trochę drożej niż coś prostego. Już same falowniki wyszły jakieś 2 tys drożej, bo trzeba było kupić 2 zamiast jeden większy.
Kiedyś też moim zdaniem zakładanie było tańsze, bo firmy nie życzyły sobie 100% więcej niż wartość sprzętu :p

MarkusP88

Zadomawiam się
W pozostałej części posta napisałem, że zwróci się w 5 lat :p przy czym to dzięki odliczeniu 32% PIT.
Ja miałem trochę skomplikowaną instalację, bo w praktyce to dwie - na garażu panele + falownik oraz oddzielnie panele + falowanik na domu, więc trochę drożej niż coś prostego. Już same falowniki wyszły jakieś 2 tys drożej, bo trzeba było kupić 2 zamiast jeden większy.
Kiedyś też moim zdaniem zakładanie było tańsze, bo firmy nie życzyły sobie 100% więcej niż wartość sprzętu :p
Wiem, później doczytałem, o tym zwrocie za 5 lat po fakcie jak już napisałem posta :p Zakręcony jestem ostatnio, przed urlopem z przemęczenia.
"Kiedyś też moim zdaniem zakładanie było tańsze, bo firmy nie życzyły sobie 100% więcej niż wartość sprzętu :p " - no tak
Aa powiedz, bo może gdzieś pisałeś, a nie widziałem. Łączyłeś u siebie panele z pompą ciepła ? Żebyś od razu miał ogrzewanie w domu ?

Michal

Moderator
Łączyłeś u siebie panele z pompą ciepła ? Żebyś od razu miał ogrzewanie w domu ?
Nie mam jeszcze pompy ciepła. Nie mogę się na nią zdecydować - rozważam powietrze-woda albo powietrze-powietrze.
Ogrzewanie domu mam kominkiem albo grzałkami. W zasadzie od maja nie grzeję domu, więc nie chciało mi się tym zajmować :p

Miałem jakiś tam plan więc mogę na szybko opisać:
  • Mam wielki bufor 800-900 L ogrzewany kominkiem i/lub grzałkami.
  • Ciepła woda z tego bufora jest puszczana na grzejniki pompą, którą mogę sterować za pomocą HA.
  • Używam w domu Home Assistant (HA) jako system Smart Home.
  • Mam tam podpięte w szczególności czujki
    • Temperatury w domu
    • Temperatury na zewnątrz
    • Temperatury na buforze
    • Produkcji PV
Jeśli będę miał pompę ciepła powietrze-woda albo zostanę na grzałkach, to na podstawie powyższych danych teoretycznie mogę dość łatwo dopisać sobie automatyzację/sterowanie podgrzewania bufora w czasie produkcji PV więc taki mam plan. Ta wersja pozwoli mi sterować kiedy zużywam energię podgrzewając bufor, a nie pomieszczenia oraz grzać cały dom kaloryferami, tak jak to robię obecnie. Jednak nie będę miał chłodzenia.
Jeśli będę zakładał powietrze-powietrze, to wysteruję ją niezależnie od bufora. Taka wersja daje mi chłodzenie, ale planuję montaż tylko w wybranych pomieszczeniach. Tutaj niestety jak grzeję, to mam ciepło, a jak nie grzeję, to mam zimno, więc kompletnie nie da się sterować zużyciem własnej produkcji.
Sam nie wiem jeszcze co zrobić...
Dzięki HA, na podstawie produkcji mogę teoretycznie dodać sobie sterowanie ładowaniem auta ale jeszcze tego nie zrobiłem.

Ogólnie panele mam na starych zasadach więc w najgorszym przypadku jak nie wykorzystam tego co produkuję, to tracę jedynie 20% (odzyskam 80%), więc jakoś specjalnie się nie staram zużywać na bieżąco (co widać po zużyciu własnym (23,7%). Nie mam też obecnie jeszcze poczucia jaki będę miał bilans energetyczny całego roku i czy po założeniu pompy ciepła czy nie okaże się, że będę miał jakieś kolosalne nadwyżki energii, któej nie będę w stanie odebrać.
Taka pompa to jednak koszt... Pewnie minimum 20 tyś... więc dobrze by było, żeby była szansa na zwrot, a jak nagle zacznę oddawać do sieci energię za darmo, to spadnie mi ROI samych paneli ;)
Niestety mam dość dużo na głowie ostatnio i nie chce mi się rozgryzać nowych tematów, które nie są dla mnie aż tak interesujące - jak mam czas, to wolę pobawić się ev.warszawa.pl :D

Pewnie przysiądę do tematu pompy ciepła jakoś pod koniec miesiąca albo we wrześniu i może napiszę coś na forum na ten temat.
Pomysłów dużo ale dwie ręce i jedna głowa mnie hamują ;)

Last edited:

Jaceq

Pionier e-mobilności
Czołem, podbijam temat - polecicie jakieś godne firmy montujące fw? Montaż w okolicy Warszawy ale to ponoć nie ma większego znaczenia.
Możesz sprawdzić https://zerowat.pl z Konstantynowa Łódzkiego. Robili u mnie instalację naziemną w zeszłym roku i wyszło spoko.

MarkusP88

Zadomawiam się
Z pompami ciepła jest już problem.
Zapotrzebowanie na rynku wzrosło dramatycznie, ceny również, a sprzętu mało, bo Niemcy na potęgę montują…
To są skutki picia wódki z… niedźwiedziem ze wschodu. 😉
To samo chciałem napisać, tylko że oni też rozważają powrót do węgla. Zamierzają uruchomić kopalnie. Tak przynajmniej słyszałem w niemieckim radiu.

poochaty

Posiadacz elektryka
Nie mam jeszcze pompy ciepła. Nie mogę się na nią zdecydować - rozważam powietrze-woda albo powietrze-powietrze.
Ogrzewanie domu mam kominkiem albo grzałkami. W zasadzie od maja nie grzeję domu, więc nie chciało mi się tym zajmować :p

Miałem jakiś tam plan więc mogę na szybko opisać:
  • Mam wielki bufor 800-900 L ogrzewany kominkiem i/lub grzałkami.
  • Używam w domu Home Assistant (HA) jako system Smart Home.
  • Mam tam podpięte w szczególności czujki
    • Temperatury w domu
    • Temperatury na zewnątrz
    • Temperatury na buforze
    • Produkcji PV
Jeśli będę miał pompę ciepła powietrze-woda albo zostanę na grzałkach, to na podstawie powyższych danych teoretycznie mogę dość łatwo dopisać sobie automatyzację/sterowanie podgrzewania bufora w czasie produkcji PV więc taki mam plan. Ta wersja pozwoli mi sterować kiedy zużywam energię podgrzewając bufor, a nie pomieszczenia oraz grzać cały dom kaloryferami, tak jak to robię obecnie. Jednak nie będę miał chłodzenia.
Jeśli będę zakładał powietrze-powietrze, to wysteruję ją niezależnie od bufora. Taka wersja daje mi chłodzenie, ale planuję montaż tylko w wybranych pomieszczeniach. Tutaj niestety jak grzeję, to mam ciepło, a jak nie grzeję, to mam zimno, więc kompletnie nie da się sterować zużyciem własnej produkcji.
Sam nie wiem jeszcze co zrobić...
Dzięki HA, na podstawie produkcji mogę teoretycznie dodać sobie sterowanie ładowaniem auta ale jeszcze tego nie zrobiłem.

Ogólnie panele mam na starych zasadach więc w najgorszym przypadku jak nie wykorzystam tego co produkuję, to tracę jedynie 20% (odzyskam 80%), więc jakoś specjalnie się nie staram zużywać na bieżąco (co widać po zużyciu własnym (23,7%). Nie mam też obecnie jeszcze poczucia jaki będę miał bilans energetyczny całego roku i czy po założeniu pompy ciepła czy nie okaże się, że będę miał jakieś kolosalne nadwyżki energii, któej nie będę w stanie odebrać.
Taka pompa to jednak koszt... Pewnie minimum 20 tyś... więc dobrze by było, żeby była szansa na zwrot, a jak nagle zacznę oddawać do sieci energię za darmo, to spadnie mi ROI samych paneli ;)
Niestety mam dość dużo na głowie ostatnio i nie chce mi się rozgryzać nowych tematów, które nie są dla mnie aż tak interesujące - jak mam czas, to wolę pobawić się ev.warszawa.pl :D

Pewnie przysiądę do tematu pompy ciepła jakoś pod koniec miesiąca albo we wrześniu i może napiszę coś na forum na ten temat.
Pomysłów dużo ale dwie ręce i jedna głowa mnie hamują ;)
Ja nie masz instalacji wodnej w domu, to powietrze woda będzie kosztować + masakra w domu. Jeśli masz to nie ma się nad czym zastanawiać.
Ja mam powietrze - woda od 3 lat i jest bajka.