Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Bronek

Pionier e-mobilności
No i chyba teraz jeszcze Strażaka trzeba upić?
Gruba sprawa gdy nie ma sie dobrych znajomości .Elektryk jak niekumaty w temacie to może podchodzić do tego , jak do jeża.
Optymalnie to na ten fragment warto wziąć znajomego i mu normalnie zapłacić ale po znajomości co nie zawsze jest taniej ....To w porównaniu do całokształtu niewielka kasa.

dawson

Fachowiec
Mam ofertę za 43 000zł na 10kWpna dachu, Falownik Huawei i panele jakieś Niemiecko - Chińskie , nie pamiętam nazwy. Ofertę przez tel.
Ogólnie poproszę chyba o Bruk Bet, choć podobno jest problem z dostępnością.

Michal

Moderator
Brzmi ok, ja tyle płaciłem w grudniu pod Warszawą, na dwóch dachach (garaż i dom), dwóch falownikach Sofar (6,6 kW 3p + 3,2 kW 1p) i panelach Swiss Solar.

dawson

Fachowiec
Tak mi się właśnie wydaje i chyba się zdecyduje . Kupiłem dom i zostało parę zł , meble , szopki , trawniki można zawsze później kupić (zwłaszcza że sam żyje) a PV ,czekając na EV, to chyba podstawa? Napisałem do tego faceta aby wysłał konkretną ofertę to pokaże co to jest.

Michal

Moderator
Obecnie monterzy PV mają strasznie mało zleceń, więc może uda Ci się jeszcze coś zejść z tej ceny. Szczególnie jeśli masz prostu układ paneli i jeden falownik, to powinni Ci to machnąć za 40k.

MarkusP88

Zadomawiam się
Jest mniej zamówień, pewnie ze względu na szalejącą inflację i że ludzie po prostu mniej kredytów biorą przez całą sytuację. Chociaż.... Gospodarstwa domowe może zaczną się decydować, bo jest mega problem z kupnem węgla .... Dramat. Ktoś tez wspominał o programie, miał być bodajże 4,0 na rok 2022 ?

Michal

Moderator
Słyszałem, że zamówień jest mniej od kwietnia, kiedy zmieniły się zasady rozliczeń. Moim zdaniem to dlatego. Nowy system też powinien się opłacać, tylko trochę słabiej - zwrot w 8-9 lat zamiast 6-7.

vwir

Pionier e-mobilności
Tak naprawdę to użytkownicy EV akurat mogą wyjść nienajgorzej na nowych zasadach. Produkcja odbywa się gdy energia jest jednak trochę droższa niż jej cena w środku nocy. Więc jeśli swoje EV będą ładowali tylko nocą to mogą wyjść podobnie jak przy starych zasadach.

Michal

Moderator
A czy przypadkiem to nie jest tak, że środki naliczane są po jednej stawce całodziennej (średnia z poprzedniego miesiąca) ale pobierane już tak jak masz ustawione rozliczenie?