Jest sens, bo jeśli założysz na starych zasadach to przy rozbudowaniu instalacji zostajesz na starych zasadach (aneks do umowy). Chyba, że przejście 1F-3F powodowałoby podpisanie nowej umowy (a nie aneks) ale nie sądzę.Zastanawiam się nad założeniem instalacji do kupionego domu. Dom ma 90 m2, dach dwuspadowy północ południe, instalacja jednofazowa przydział mocy 4kW. Podpisalem umowę na zmianę na trzy fazową z przydziałem 14 kW i będę czekał do pół roku na realizację. Dowiedziałem się że jedną fazę moc paneli nie powinna przekraczać 3.68 kW czy coś koło tego. Rozesłałem zapytanie do firm instalacyjnych. Ceny na 4 kWp z panelami z 12letnia gwarancją wahają się od 18 do 23 tys zł. Są to polecane firmy z długim stażem. Czy jest sens zakładać teraz instalacje na jedną fazę i zdążyć przed zmianami a później po zmianie na trójfazową przebudować na trójfazową i rozbudować panele do 8 kW? Panele służyłyby do zasilania pompy ciepła w przyszłości. Jedna firma proponuje zalozenie 3fazowego iwentera, który obciąży jednym łańcuchem 1 fazę. Nie znam się na tym czy to ma sens?
Chodzi o to by koszty takiej instalacji były najmniejsze, zwrot jest szybszy. W dzisiejszych czasach firmy oszalały z cenami. Przed ukończeniem prosumenta ceny były windowane astronomicznie. Nie orientuje się teraz, popyt powinien zmaleć bo i korzyści są mniejsze za to ceny elektroniki zapewne poszły do góry. Jak ktoś ma czas, najlepszym rozwiązaniem jest stawiać własną instalacje. Oszczędność jest rzędu 50% inwestycji.Mnóstwo jest firm, które zajmują się zakładaniem paneli. Najlepiej wziąć i porównac sobie rankingi.
Ja uruchomiłem we wrześniu i właśnie staram się nadgonić to co zużyłem od września do marca. Nadal jestem 2.2MWh w plecy. Ale jak Bronek wspomniał, tanio już było. Nim recesja dotknie alternatywne źródła energii to pewnie i jeszcze z rok minie, nie czekaj tylko zakładaj. A jak chcesz zaoszczędzić to zrób sobie to sam. 40-50% ceny zaoszczędzisz.Podepnę się tu pod temat.
Jaka jest teraz dobra cena za instalacje 10kWp ? Inwerter Huawei , SolarEdge , Fronius ? Dolnośląskie.
Może ktoś ma kryształową kulę i podpowie czy zakładać teraz (sierpień/wrzesień) czy poczekać do wiosny 2023 ?![]()
A to sie bierze od elektryka piecząteczke za flaszunie jasia wędrowniczka. Co do rozszerzenia istniejącej instalacji to możesz robić z tym co chcesz.Zeby zrobić zamemu to trzeba jeszcze mieć jeszcze na to papier bo inaczej zakład energetyczny nie podłączy.