Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Michal

Moderator
Mam instalację wodną - dopisałem powyżej, że "Ciepła woda z tego bufora jest puszczana na grzejniki pompą, którą mogę sterować za pomocą HA.", tylko problemy są takie:
  • pompa ciepła powietrze - woda umożliwi mi tylko grzanie, a robi się coraz cieplej i tak raczej już zostanie, więc przez ostatnie 2-3 tygodnie upałów zacząłem się zastanawiać na klimą.
  • cały system jest wysokotemperaturowy (woda w grzejnikach, a nie podłogówce), więc to powoduje słabe COP.
  • Mam taki głupi układ domu, że nie mam za bardzo gdzie wcisnąć osprzętu związanego z pompą ciepła - nie mam na to miejsca Elektronika musiałaby być mocno modułowa, żeby poupychać ją tam gdzie jest miejsce, a to nie jest takie proste.
  • W zeszłym roku miałem wycenę na 26k i nie wiem jaka byłaby teraz... Obstawiam, że jakieś 30k, więc okres zwrotu może się okazać bardzo długi i nie wiem czy chce mi się w to bawić... Mogę grzać grzałkami i jakoś sobie poradzę z PV :p

vwir

Pionier e-mobilności
pompa ciepła powietrze - woda umożliwi mi tylko grzanie, a robi się coraz cieplej i tak raczej już zostanie, więc przez ostatnie 2-3 tygodnie upałów zacząłem się zastanawiać na klimą.
Możesz wymienić grzejniki na klimakonwektory i używać pompy ciepła w trybie chłodzenia. Nie wiem tylko jak jest w takim układzie z przewodami (gdzieś czytałem, że wymagają odpowiedniej izolacji w trybie klimatyzacji).

Mam taki głupi układ domu, że nie mam za bardzo gdzie wcisnąć osprzętu związanego z pompą ciepła - nie mam na to miejsca Elektronika musiałaby być mocno modułowa, żeby poupychać ją tam gdzie jest miejsce, a to nie jest takie proste.
Zawsze można wrzucić pompę monoblok i wtedy wszystko masz na zewnątrz. Jedyne co będzie w domu to wymiennik ciepła.

W zeszłym roku miałem wycenę na 26k i nie wiem jaka byłaby teraz... Obstawiam, że jakieś 30k, więc okres zwrotu może się okazać bardzo długi i nie wiem czy chce mi się w to bawić... Mogę grzać grzałkami i jakoś sobie poradzę z PV
Niepoprawny optymista :p Z tego co się orientuję to ceny od zeszłego roku wzrosły znacznie więcej niż 15%.

Michal

Moderator
Wszystko mogę, tylko nie wiem czy mi się chce :p
Dużo roboty, mały potencjalny zysk, a izolacja musi być do chłodzenia, żeby nie było grzyba później w ścianach. W takim układzie jak mam musiałbym jeszcze coś zrobić z tym buforem, żeby nie chłodzić najpierw tony wody, żeby później trochę leciało na klimakonwektory. Ponadto na buforze też miałbym skraplanie, ehhh... To wydaje się skomplikowane.
Czekam właśnie na wycenę klimatyzacji do grzania i chłodzenia - zobaczymy co mi zaproponują. To wydaje się najprostszym rozwiązaniem - zostawiam grzejniki i całość systemu ogrzewania jak jest, dokładam tylko klimę, którą chłodzę latem i grzeję zimą dopóki to wystarczy. Jak nie wystarczy (pewnie 2-4 tygodnie w roku) to palę w kominku albo włączam grzałki.

Gdybym budował od podstaw, to obowiązkowo podłogówka i jakieś klima-konwektory do chłodzenia latem. Ale bodowanie od podstaw to dla mnie dużo za dużo roboty, więc kombinuję z tym co mam ;)

poochaty

Posiadacz elektryka
Wszystko mogę, tylko nie wiem czy mi się chce :p
Dużo roboty, mały potencjalny zysk, a izolacja musi być do chłodzenia, żeby nie było grzyba później w ścianach. W takim układzie jak mam musiałbym jeszcze coś zrobić z tym buforem, żeby nie chłodzić najpierw tony wody, żeby później trochę leciało na klimakonwektory. Ponadto na buforze też miałbym skraplanie, ehhh... To wydaje się skomplikowane.
Czekam właśnie na wycenę klimatyzacji do grzania i chłodzenia - zobaczymy co mi zaproponują. To wydaje się najprostszym rozwiązaniem - zostawiam grzejniki i całość systemu ogrzewania jak jest, dokładam tylko klimę, którą chłodzę latem i grzeję zimą dopóki to wystarczy. Jak nie wystarczy (pewnie 2-4 tygodnie w roku) to palę w kominku albo włączam grzałki.

Gdybym budował od podstaw, to obowiązkowo podłogówka i jakieś klima-konwektory do chłodzenia latem. Ale bodowanie od podstaw to dla mnie dużo za dużo roboty, więc kombinuję z tym co mam ;)
I bardzo słusznie.

Bronek

Pionier e-mobilności
29 tego miesiąca, po kilkumiesięcznym oczekiwaniu będą mi montować PC 11kW 3 fazy Firmy przypadkowej, która miala fart i się pierwsza zgłosiła z konkretamii a Pan od naganiania wiedział najwiecej z wszyskich innych Panów
EonFoton czy jakoś tak? Koszt to ok 60 tys z zbiornikiem i dodatkowym buforem. Szczerze, to zav ok 6000 za sam montaż jak ktoś "ma kątówkę" i klucze nie musi na to wydawać.
Wymienilem grzejniki, obsługują ok 35% pow, reszta to podłogówka.
Monoblok. COP niby 5. Ale ja w cuda nie wierzę i to jak zasiegiem elektryka odejmujemy minimum 1/3.
To moja jedna z kilku dróg ucieczki przed inflacją.

Michal

Moderator
Ale 60k o_0 ?! To ja miałem wycenę za pompę 8kW monoblok Haier za te 26k albo NIBE za 32k, bez bufora, ale bufor to pryszcz... 60k to nigdy Ci się nie zwróci, więc takie uciekanie przed inflacją, to tak jakbyś po prostu kasę palił w piecu, żeby nie tracić na jej wartości :p

Michal

Moderator
No to nie jest 60k. Większą pompa, bufor, CUW. Może tyle wyjść ale 60k? Toż to już rozbój

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja 2 lata temu wymieniłem kocioł gazowy. ☹️
Teraz czekam na zamówioną PC monoblok. Cena z montażem ok 50k zł.
Decyzja o zakupie nie jest podyktowana racjonalnością ekonomiczną, bo oba urządzenia się nie zamortyzują. Ewentualnie będzie można decydować co w danym momencie jest tańsze i tego używać.
Dołożenie PC ma być przede wszystkim alternatywą w razie braku gazu. Takie czasy ☹️